Grekiska köttbullar med grönsaker och tzatsiki spetsad med röd paprika
Du behöver:
400 g köttfärs (jag tar oftast blandfärs då blir biffarna saftiga)
1 dl mjölk
1 ägg
1 dl smulad fetaost
1 st finhackad gullök
salt och peppar
1-2 msk hackad persilja
1 st aubergine
1 st zucchini
2 st röda paprikor
2 klyftor vitlök
2 tsk mald spiskummin
1 dl hackade rostade valnötter
salt och peppar
0,5 dl olivoljan
5 dl turkisk yoghurt
0,5 st stor gurka
1 dl hackad röd paprika
0,5 msk vitvinsvinäger
2 klyftor vitlök
salt och peppar
Så här gör Du:
Färs:
1. Blanda färsen med ägg, mjölk, fetaost och lök.
2. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 minuter.
3. Blöt händerna och forma färsen till köttbullar.
4. Stek köttbullarna i smör och olja.
Grönsakerna:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala auberginen, zucchinin och paprika.
3. Lägg grönsakerna och vitlöksklyftorna i en ugnfast form.
4. Blanda spiskummin, salt och peppar med olivoljan. Ringla blandningen över grönsakerna.
5. Baka i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut grönsakerna och strö över rostade solroskärnorna.
Tzatsiki:
1. Häll yoghurten i kaffefilter och låt vätskan rinna av (Jag brukar göra det över natten, ställer yoghurten i kylskåpet).
2. Skala gurkan och ta bort kärnhuset.
3. Riv gurkan fint och blanda med yoghurten.
4. Riv/pressa ner vitlöken och blanda i vinägern i yoghurtblandningen.
5. Smaksätt med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar