lördag 12 mars 2011

Fiskfilégratäng a la tilapia








Du behöver:

600 vit fiskfilé
3-5 krm salt
1 krm vitpeppar
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl vitt torrt vin

Gratängmos:
1 stort blomkålshuvud
1 dl vispgrädde
2 äggulor
2 dl riven ost
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
1 dl spad, från fisken (silat)
1 dl vitt torrt vin
1 msk fiskfond
0,5+0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
1 äggula
1-2 krm salt
0,5 krm kajennpeppar

Gratinering och garnering:
2 dl ost, finriven


Så här gör Du:

1. Tina fisken om den är fryst.
2. Dela blomkålen i buketter. Ångkoka blomkålen till den är mjuk. Låt rinna av i en hålsil. Häll över i en bunke. Häll ner grädde, äggulor och riven ost. Kör med en mixer till ett mos. Smaka av med salt och peppar. Spritsa eller skeda upp moset runt kanten på en stor ugnsform.
3. Bred ut fisken i en ugnspanna så stor att filéerna får plats bredvid varandra. Salta, peppra, strö på löken och häll på vinet.
4. Koka mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter, lite längre om filéerna är tjocka. Ta upp fisken med en hålslev och fördela dem i formen. Öka ugnsvärmen till 250*C.
5. Sila ner spadet från fisken i en kastrull. Häll i vin, buljong och 0,5 dl grädde. Koka upp under omrörning och sjud sedan ca 3 minuter. Blanka av såsen med smöret. Rör ut äggulan i 0,5 dl grädde och häll i såsen under vispning.
6. Ta kastrullen från värmen, salta och peppra. Häll såsen över fisken. Strö ost över såsen och garnera med sparrisknoppar. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått lite färg och är genomvarm, ca 10 minuter.
7. Servera med sockerärter och en sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar