onsdag 17 oktober 2012

Rostbröd, gluten- och mejerifritt :)


Till veckan har jag bakar ett till variant på gluten- och mejerifritt bröd, som är jättegott att rosta! Bra att ha i kylskåpet en påse med brödet för mig, dottern och maken! :) Jag brukar ha en kort lunch på onsdagar och då blir det oftast sådana goda rostmackor med skinka och ost på! :)


Här är recept på Rostbröd, gluten- och mejerifritt:
Du behöver:
10 ägg
2.5 dl vatten (du får gärna använda kokosmjölk eller, om du tål, grädde)
1,5 dl kokosnötmjöl
2 msk nyponpulver
1 msk tranbärspulver
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 msk ljusa psylliumfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk salt
Så här gör du:
1. Vispa ägg mycket fluffigt. Tillsatt vatten, vitvinsvinäger och salt.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan blandningen till äggsmeten. Blanda väl. 
3. Klä en avlång brödform med bakpapper. Häll smeten i formen.
4. Baka brödet i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 50-60 minuter.
5. Täck med bakpapper de sista 10 minuter vid behov.


Det är jättegott att rosta det brödet! Rosta på ganska högt temperatur! :)



19 kommentarer:

  1. Brödet ser himla gott ut men vitvinsvinäger lät lite otippat ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vitvinsvinäger går ihop i en kemisk reaktion med bikarbonat och ger fluffighet till brödet! Och bikarbonat måste användas med något syrt, t ex filmjölk (men jag tål inte mejerier)... Sedan vill jag inte använda bakpulver eftersom det är inget rent produkt, dessutom innehåller det majsstärkelse...

      Radera
  2. Mums, mums, mums!!
    Det här ser toppengott ut!! :)
    Det här ska jag allt provbaka!!!

    Ha en underbar kväll!
    Kram Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Jag är så nöjd med det receptet, så jag ändrar bara smaksättningen ... blir lyckat och gott! :)
      Ha en underbar kväll du med!
      Kram kram
      //Lana

      Radera
  3. Oj vad det vattnas i munnen.... rostbröd... åh :) Smöret smälter....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir så gott att rosta brödet! :)

      Radera
  4. Vad gott det ser ut, vad roligt med nya smaker :) Förstår att det är smidigt att äta om du har en kort lunch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det roligt att variera och tillsätta nya smaker! :)
      Kram

      Radera
  5. Åh vilket avancerat bröd! Det låter jättegott och perfekt med något man kan rosta också, älskar rostat bröd :) ha en toppenkväll! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar också rostat bröd! :)
      Ha en toppen kväll du med! :)
      Kram kram

      Radera
  6. Fråga; är E450i majsen? Jag gillar ju inte onödiga tillsatser..,får kanske börja med bikarbonat. Hmm. :)
    :M

    SvaraRadera
  7. Inte väl i ren majs... men själva majsstärkelsen vill man ju undvika...
    sedan är ju E450 framställs syntetiskt ut fosforsyra... och själva ordet syntetiskt...
    Håller med, man vill undvika alla möjliga onödiga syntetiska tillsatser... då är bikarbonat är mycket bra alternativ! :)

    SvaraRadera
  8. Jag har inte ätit frukost än och nu rinner snålvattnet! Nu måste jag fika,känner jag. Så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det bäst att du fikar nu på en gång! ;):)
      Kram

      Radera
  9. Misstänker att detta oxå är supergott ;)
    Imorgon (fredag) bloggar jag ett av dina bröd :) TACK <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillade receptet och att det blev lyckat! :)
      Det här är liksom optimala receptet för ett gott och fluffigt lchf-bröd som kan varieras i oändligheter!:)
      kram kram

      Radera
  10. Vad roligt att du ger brödrecept...satt precis och berättade för maken att jag skulle göra en bakning imorrn på gott bröd för mig:). Jag äter egentligen inte LCHF utan har mer tagit bort vetemjöl och socker för att jag och min MS mår bättre då. Idag gjorde jag mandelmjölpannkakor och de blev så himlans goda:). Tack för att du för en hel evighet sen tipsade mig om det mjölet:). Vad kan jag mer använda för mjöl om jag vill undvika vete?

    Hoppas att du får en fin dag imorrn, veckans bästa dag hos mig!
    Kramar och tack för dina kommentarer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är bara glad att dela med mig olika goda nyttiga matrecept!
      Du kan också använda kokosnötmjöl som man kan köpa på ICA (kung markatta eller risenta märke), hälsoaffärer eller beställa på lchfbutiken.se eller bodystore.com!
      Lyck till!

      Radera
  11. * Jo då, den 100% chokladen och mandelsmöret är fortfarande slut och har varit det i en månad :(

    SvaraRadera