Den här soppan vågar jag döpa till Kungen av alla soppor i världen, enligt mitt tycke! :) Den är sååååå god!
Sopptraditionen är mycket stor i Ryssland! Ryssarna äter soppan nästan varje dag! Och om man vill ha en fin lunch/middag så serverar man 3-rätters, där soppan har den givna första platsen! Och det ska vara en varm soppa! :)
Här kan du se receptet på Borstj som är LCHF-vänligt! :)
När jag var liten åt jag min borstj med en macka, med bara smör på... Jag vet inte varför, men smaken av smör och bröd som blandats med soppans smak tycker jag fortfarande är såååå gott! :)
Jag har bakat ett variant till på LCHF-bröd just till min goda Borstj! :) Resultatet är mycket gott och luftigt bröd! :) Hemligheten bakom det luftiga brödet är bikarbonat och vitvinsvinäger! :) Det är "kärleken"/reaktionen mellan de två ingredienserna som ger detta volym! :)
Här är receptet på LCHFbröd med paranötter, sesamfrön och linfrön:
Du behöver:
10 ägg
2.5 dl vatten (hade ingen kokosmjölk hemma, men det gick aldeles utmärkt med bara vatten!)
1,5 dl kokosnötmjöl
1 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
1- 1,5 dl grovhackade paranötter
1 msk ljusa psylliumfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk salt
Så här gör du:
1. Vispa ägg mycket fluffigt. Tillsatt vatten, vitvinsvinäger och salt.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan blandningen till äggsmeten. Blanda väl. Blanda in försiktigt hackade nötter.
3. Klä en avlång brödform med bakpapper. Häll smeten i formen.
4. Baka brödet i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 50-60 minuter.
5. Täck med bakpapper de sista 10 minuter vid behov.
Redo att stoppas i kylen! :)
Det här brödet fått av min man det högsta betyget! Här är bara som en frukost- eller kvällsmacka med god skinka på! :)
Det brödet ska jag testa. Jag har letat bra recept och det här verkar vara ett min smak.
SvaraRaderaÖnskar dig en härlig dag!
Kramar
Vad roligt att du tyckte om receptet! Lycka till med bakandet! :)
RaderaHa en härlig dag du med!:)
Kram
Åh det här brödet ska jag testa nästa gång jag ska baka :) Tack för att du delar med dig :)
SvaraRaderaSoppan ser riktigt god ut. Snygg färg!
Ja, gör det! Det här är liksom vinnande recept! Jag kommer nu baka bara efter det receptet, bara byta ut lite nötter och frön! :)
RaderaSoppan är mycket god! Hela familjen älskar den! Fast det är ju inte så konstigt... vi är ju alla ryssar i familjen! ;)
Det är ju jättebra att ha ett basrecept och sen mixtra efter humör :) Kul att ha en familje-rätt som alla tycker om :)
RaderaÅ, rödbetssoppa, gu va gott! Jag har inte vågat mig på rödbetor än..
SvaraRaderaJag kan läsa på din text hur gott brödet blev, hehe!
Kram/M
Är du rädd att du får tillbaka sötsug av rödbetor?
RaderaJa, brödet blev mycket lyckat! :)
Kram kram
Ja smakade lite rotfruktsgratäng vid tillfälle, pyttelite, Ojoj Polly! Morötter vet jag men men.
RaderaKram/M
Ja... alla har vi våra triggers... :(
Raderakram
Mums Lana, dels älskar jag Borstj (det är också barndom för mig!) ditt bröd sen, det ser gudomligt ut! :)
SvaraRaderaHa en alldeles fantastisk dag och hoppas solen lyser på er också! :)
Kram
Sonja
Vad roligt att du också älskar borstj och att det är också barndom för dig! :) Får man fråga varför? Är dina föräldrar inte svenska? :)
RaderaHa en fantastisk dag du med! :)
Kramar!
Mina föräldrar är finlandssvenskar och jag själv är uppvuxen på Åland. :)
RaderaMormor lagade alltid borstj och serverade med smetana! :)
Aha... då förstår jag! :) Finland och Ryssland har mycket gemensamt! Och smetana heter just så creme fraiche i Ryssland! :)
Raderakram
Detta brödet ska jag göra nästa gång! Har nästan fått med mig barnen på bättre bröd nu så detta verkar kanon!
SvaraRaderaBorstj har jag faktiskt lagat en gång när jag hade tjejmiddag för några år sen. Gorde soppan till förrätt och Rysk Pirog (köttfärs med massa dill) som varmrätt. Soppan tyckte jag sådär DÅ men det var några år sen .. Kanske ska testa igen!?
Kram =)
Ja, gör det! Jag kan tänka mig att du lagade absolut inte efter mitt recept! ;) Alla som äter min borstj tycker att den är mycket god, så väl svenskar som ryssar! :);):)
RaderaHej.
SvaraRaderaJag vet att jag varit inne på din blogg vid ett annat tillfälle för något år sedan. Nu hittade jag hit genom en kommentar du lämnade hos en gemensam bloggvän till oss.
Ville bara säga att jag känner igen mig i din beskrivning om soppa och 3 rätters. Så gör man i Polen med [gjorde, för nu vet jag inte hur det är , men över lag tror jag att man behåller traditionen].
Tack för att du delar med dig av det fina receptet på både barszcz, som det heter på Polska, och LCHF brödet.
Ha en fin kväll.
Luiza
Vad kul att det är samma traditioner! Ja, det är väl inte så konstigt! Våra länder ligger ju så nära varandra! :)
RaderaHa en fin kväll du med!
Kram
Jag älskar borstj, eller barszcz som jag kallar det på polska. Med eller utan blast, potatis eller kött. :) Ha en trevlig kväll! Kram, Anna
SvaraRaderaJa, borstj är ju sååå gott! :)
RaderaHa en trevlig kväll du med!
Kram
Har ju aldrig ätit borstj.....borde säkert det ;)
SvaraRaderaBrödet vill jag verkligen testa och samtidigt testa min nya form fr tupperware i silikon.....
Ja, testa! Soppan är mycket god! :)
RaderaSpännande med din nya silikonform!
Kram kram
Brödet ser väldans fint ut, och gott såklart! (jag har tyvärr svårt för rödbetor sedan jag blev sjuk när jag hade ätit det innan, alltså inte pga utav rödbetorna).
SvaraRaderaTråkigt att du inte kan äta rödbetorna... men det finns många andra goda grönsaker! :)
RaderaKram
Jag har aldrig smakat borstj, men jag är inte så förtjust i rödbetor. Men brödet vill jag gärna smaka. Jag önskar man kunde ta sig en tugga genom datorn... Ha en fin tordag!
SvaraRaderaAlla har ju olika smaker... :)
RaderaHa en fin torsdag du med! :)
kram
Borstj har jag länge velat prova. Men jag är lite osäker på om jag pallar rödbetorna. Man "ska" väl äta det med smetana egentligen?
SvaraRaderaDet är så trist att jag inte får tag på kokosnötmjöl här. Jag provade ditt andra bröd men uteslöt ju det naturligtvis och det var inte så gott.. Med alla äggen och ingenting som kunde suga åt sig så blev det mer omelett än bröd :(
Vad synd att du inte kan hitta kokosnötmjöl...:(
RaderaJa... man ska äta med smetana... men jag äter med en klick majonnäs, funkar också! :)
Jag av någon anledning reagerar inte på rödbetorna... så lite kan jag äta ibland... :)
En så´n härlig färg på soppan! Har provat en rödbetsoppa i Polen en gång, men den var väldans tunn:)Din ser gooooood ut!
SvaraRaderaNär jag var liten åt vi bröd med (tror det heter ister) saltat fett som lagrades i keramik-krus :)Jag kommer också ihåg just den speciella smaken till soppan som serverades!
Ha en trevlig kväll!
Kramizar!
Det finns så många olika varianter på rödbetssoppan....och varje rysk kvinna har sin egen... :)
Raderaha en trevlig helg du med!
Kram kram
Kanske dum fråga, men hur mycket kokos smakar brödet? Försökte mig på ett annat kokosmjölsbröd och det var inte alls i min smak. :S Ditt ser väldigt gott ut, men törs jag prova med kokosmjöl!? :p
SvaraRaderaDet är vårt att svara på den frågan... för mig smakar det inte kokos... och om du tillsätter t ex linfrön och sesamfrön plus nyponpulver, försvinner smaken på något sätt... Jag kommer att blogga om ett sådant recept framöver! :)
SvaraRaderaHoppas det faller dig i smaken...
Som sagt, vi har olika smaklökar... men för mig smakar det helt ok...
Hoppas jag kunde svara på din fråga! :)
Ja, tillräckligt för att jag ska våga testa i alla fall.
SvaraRaderaVår Ica har dock bara mörka psylliumfrön. Hoppas de funkar också. (Har försöt hitta info om skillnaderna, men alla säger olika känns det som.) :p
Jag testar. =)
Testat, med kokosmjölk och allt. Jättegott. Högsta betyg! :)
SvaraRaderaVad kul! Vad glad jag blir att du lyckades och tyckte om brödet! :)
RaderaKram