onsdag 31 oktober 2012

Majonnäs på kallpressad rapsolja :)

När jag gör min majonnäs så gör jag den oftast på neutral rapsolja. Men idag gjorde jag den på kallpressad rapsoljan. Majonnäsen fick en härlig varm gul färg och en aning nötaktig smak. Jag gillade den jättemycket!


Här är recept på Majonnäs på kallpressad rapsolja:
Du behöver:
2 ägg
ca 4.5-5 dl kallpressad rapsolja (jag tog en god rapsolja från Österlen)
1 msk vitvinsvinäger
0,5-1 tsk dijonsenap
0,5-1 tsk salt
Så här gör du:
1. Ta fram ägg, olja, vinäger och senap i god tid så att de alla har rumstemperatur.
2. Lägg/häll över alla ingredienser i en mixerbägare.
3. Vispa med stavmixer, dvs dra den upp och ner några gånger tills majonnäsen har tjocknat.


Jag serverade majonnäsen till knaperstekta kycklingbitar. Gott!


I sommar ska vi faktiskt åka till Österlen! Vi har redan bokat en stuga där, 40 m till stranden (havet)! Det ska bli så härligt och spännande! Vi har aldrig varit i Skåne, på Österlen, bara som genomresan till kontinenten...
Har du några tips på vad man kan göra och besöka på Österlen? Några måsten?

26 kommentarer:

  1. Så gör jag också majo .. med hela ägget. Jag brukar blanda med mild Olivolja, lite 50/50 ..
    Låter underbart med Österlen .. är jättefint där. Vi campade i Ystad för 2 år sen och bilade runt en del. Brösarps backar är jättehäftigt! Kiviks marknad var vi på (lite överreklamerad kan jag tycka). Tosselilla har vi besökt flera ggr. Skåne är fint. Köpte samma Rapsolja du har där just i Skåne första gången!!
    Ha en skön dag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det smidigt med det sättet! :)
      Tack, tack, för dina tips om Österlen!
      Ha en skön dag du med!
      Kram

      Radera
  2. Jag har provat att göra majo en gång förut men det gick åt h*lvete rent ut sagt! Men din ser supergod ut så den måste jag ju bara testa.....jag ger det ett försök till :)
    Trevlig helg om vi inte hörs innan ;)
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, prova mitt sätt, jag misslyckas aldrig! :)
      Ha en fin dag!
      Kram
      //Lana

      Radera
  3. Bra irriterande!!!
    skrev nyss en låååång kommentar o då skulle såklart routern koppla ur mig :/
    men.....kort då!
    jag har testat m kallpressad olja en gång o fy den gickj inte äta :( men måste nog allt testa om jag hittar just denna oljan ;)
    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog skillnad på olja och olja... ;)
      kram kram
      //Lana

      Radera
  4. Olof Viktor utanför Ystad, världens mysigaste fik och med en butik med alla deras produkter. Och hela Österlen är för all del full av matproducenter, jag har varit på studiebesök där de tillverkar just den oljan t ex.

    Vi brukar börja med Olof Viktor efter att ha passerat Ystad (från Malmö), sen ta Stens huvud eller kanske Kåseberga och Ale stenar. Men det kryllar av smultronställen så bra val!

    Jag ska också prova din majo nästa gång, har också gjort på neutral olja innan. Pojkvännen gör gärna på olivolja men det tycker jag blir för "olivigt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, tack tack för alla tips! Jag kommer att spara alla de till sommaren! :)
      Kram

      Radera
  5. Tack för påminnelsen. Ska genast plocka fram! Har hänt alltför många gånger på sistone att jag vill göra en snabb majonäs men har inte tid att vänta på att allt ska få samma temperatur. :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi, samma här... hänt många gånger! ;):)
      Kram

      Radera
  6. Mina grannar har ett hus i Skåneland på Österlen och de har en granne som gör en citronolja som är supergod! Man kanske skulle ha testat att göra majjo på den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, vad gott det låter! Då blir det ju smaskig citronmajonnäs! :)
      Kram

      Radera
    2. Vilken fin blogg jag hittat, måste titta runt mer! Citronmajonär kan man göra genom att droppa i någon droppe eteriskolja av citron. Kolla noga dock, så den är naturlig, så det inte är en syntetisk doftolja! Mums!

      Radera
    3. Vad kul att du hittat hit! Det är bara kika runt och inspireras! Hoppas du trivs här och kommer tillbaka! :)

      Radera
  7. Bästa rapsoljan du har där ju:)
    Ja, vi bor ju precis på gränsen till Österlen så vi kan säkert komma med en del tips på ställen som kan vara intressanta att besöka. Gunnarshög ska ni absolut passa på att kolla in, så intressant, Österlenkryddor utanför Köpingebro är väl värt ett besök och dessutom finns det en vingård nära kryddgården. Sen har ni ju hela biten uppe vid Kivik, med äppelodlingar och gårdsförsäljningar. På sommaren kan man ge sig ut att köra på vägarna runt om bara och vika av vid någon av de skyltar som visar till intressanta ställen man vill besöka.

    SvaraRadera
  8. Tack så mycket för era fina tips! Skriver av på en gång och sparar till sommaren! Ja, den här rapsoljan är en stor favorit hemma hos oss! :)

    SvaraRadera
  9. Mmmm så god den ser ut!! Angående Österlen så håller jag med alla ovanstående tips :) jag tillägger ett besök till fina Brantevik också, jättemysigt där och en bra servering på en båt vid vattnet :). Ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack för tipset! Skriver ner! :)
      Ha en fin kväll du med!
      kram

      Radera
  10. Jag måste testa, nu är äntligen min majo slut och ska testa din :P
    Allt bra annars? Ska du hitta på något i helgen?
    Ha en fin kväll!kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Det är busenkelt att göra majonnäs på det sättet! :)
      Jag flyger till Thailand på lördag! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram

      Radera
  11. Gunnarshögs Gårdsbutik http://www.gunnarshogsgard.se/ - deras smaksatta kallpressad rapsoljor är helt fantastiskt goda, att steka i, att ha i sallad, att ha i majonäs mm mm. Till Ingelstads Kalkon, butik + restaurang öster om Tomelilla, måste ni - fantastiskt goda korvar bl.a. fint kött! Så måste ni ströva runt i de gamla fina kvarteren i Ystad centrum. Mariakyrkan i Ystad. Buhres fisk i Kivik. Vandra vid Stens Huvud norr om Simrishamn. Österlen är underbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för dina tips! Sparar genast! :)

      Radera
  12. Hur länge klarar sig majonäs i kylskåp? Undrar nu varför jag inte gör egen majonäs när det låter så enkelt! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det klarar sig minst en vecka! :)
      Kul att du hittat hit! :)

      Radera
  13. Hej, jag hittade just hit via http://kfmnpahlchf.blogg.se/.
    Vad underbart att du har så många mejerifria lchf-recept!
    Jag har ätit lchf ca 6 veckor och känner stor skillnad i min IBS, men jag klarar inte av för mycket mjölkprodukter så jag är fantastiskt tacksam över dina mejerifria recept och kan knappt vänta till att laga allt :)
    Hälsningar, Charlotte

    SvaraRadera
  14. Hej Charlotte! Oh, vad roligt att jag kan inspirera dig och hjälpa dig med mina recept!
    Synd bara att nästan alla bilder försvanmn på mina tidigare inlägg efter något fel med picasa-bilder...
    men alla mina nya inlägg kommer att ha bilder! :)
    Tack för din kommentar! jag uppskattar det verkligen! :)

    SvaraRadera