måndag 8 oktober 2012

Rysk höst- och vintergryta på fläskkött, majrova, morot och surkål :)

Jag kör ryskt tema några dagar framöver... Har blivit jättesugen på mat som jag åt när jag var liten och som min kära mamma lagade till mig! :)
Först ut är en jättegod gryta gjord på fläskkött, majrova, morot och surkål.
I Ryssland, innan järnridån öppnats, åt man faktiskt väldigt miljövänligt. Man åt säsongmässigt, dvs den mat som fanns varje säsong, årstid... Man åt liksom inte färska tomater och gurkor året om... 
Under hösten och vintern de vanligaste produkterna var just rotfrukter, vitkål, oftast surkål och salta gurkor...
Så idag bjuder jag dig på just en sådan "miljövänlig, rätt-säsong-gryta"! :) 
Det doftade barndom i mitt kök när jag lagade grytan! :)


Här är recept på Rysk höst- och vintergryta på fläskkött, majrova, morot och surkål:
Du behöver: (alla mått är ca)
1 majrova (innehåller 6g kollisar)
1 morot
surkål (ta efter smak), den brukar jag köpa på Willys, märket heter Stollenwerk, inga tillsatser och inget socker!
fläskkött (tex fläskstek eller fläskkarré skuren i grytbitar)
bacon eller rökt sidfläsk
köttbuljong (jag använder alltid min hemmagjorda)
salt och peppar
2-3 lagerblad (används nästan alltid i det ryska köket)


1. Skär majrovan och moroten i tunna skivor. (Du kan också använda finhackad gullök. Jag gör inte det eftersom min mage reagerar på löken och jag får ont.) Skär bacon eller rökt sidfläsk i små bitar.
2. Börja med att steka bacon/sidfläsk i en torr varm stekpanna. När fettet från bacon/sidfläsket börjat bildas, tillsätt grönsaksskivorna och stek tills alla bitar får en fin stekyta.
3. Lägg över bacon/grönsaksröran i en djup gryta.


4. Stek fläskköttbitarna i samma stekpanna där bacon/sidfläsk och grönsakerna stekts. Lägg över i grytan.


5. Tillsätt surkål (jag tog ca 2- 2, 5 dl) och blanda väl allt i grytan. Tillsätt också köttbuljongen. Salta och peppra. Lägg i lagerblad.
6. Låt grytan puttra ca 2 timmar. Tillsätt köttbuljongen då och då vid behöv. 


27 kommentarer:

  1. Smarrigt! Surkålen brukar maken mest ha till starka korvar, roligt med annat användningsområde!

    SvaraRadera
  2. Surkål är mycket gott och nyttigt! Ett vanligt inslag i det ryska köket! :)

    SvaraRadera
  3. Gud så gott med gryta! Jag har tänkt att jag ska göra någon gryta i flera dagar nu men det har inte blivit av än. Det ser jättegott ut :)
    Hoppas du får en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, visst är det gott med grytor! :) Hoppas du hittar tid och lagar din gryta! :)
      Ha en fin dag du med!
      Kram

      Radera
  4. Surkål är något jag verkligen gillar :) Innan lchf älskade jag blodpudding med surkål blandat med en tsk lingonsylt till, eller "älskade" det gör jag antagligen fortfarande om jag skulle få för mig att äta det :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Surkål är så gott! Och det är också väldigt nyttigt! Vi brukar också äta den bara som den är ur burken som tillbehör! :)

      Radera
  5. Spännande med surkål, det har jag nog aldrig ätit tror jag. Hur smakar det? Älskar andra bilden, med blandningen av färger :)
    Måste nog köpa hem lite fläskkött och göra en gryta!

    Hoppas du får en jättefin tisdag!
    Kram C <3

    SvaraRadera
  6. Svårt att beskriva men smaken är syrlig och frisk... :)
    Ha en fin tisdag du med!
    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Javisst är de smidigt att göra laxen så, den bli inte så torr heller :D
    Har aldrig köpt majrova innan, spännande :D
    Ha en fin kväll!kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder den också ganska sällan... men nu när jag var sugen på riktig rysk mat åkte den in i grytan! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram kram

      Radera
  8. Låter supergott! Förutom majrovan. Förstår inte vad jag har för agg gentemot majrova, men jag har så svårt för den smaken. Annars älskar jag det mesta i grönsaksväg, och surkål i synnerhet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. man kan ju inte tycka om alla grönsaker... jag tycker inte om fänkål tex...
      Men surkål kan jag äta till nästan allt! :)

      Radera
  9. Låter jättegott! Du är så duktig på att göra grytor. Jag göra det alldeles för sällan... Ha en trevlig kväll! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack Therese! Jag älskar att laga grytor! :)
      Ha en trevlig helg du med! :)
      kram

      Radera
  10. Mums, mums Lana! Och vad gott med surkål i! :)

    Ha en underbar onsdag!
    Kram Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var sååå gott! Kommer nog att äta denna gryta till lunch flera dagar framöver! ;)
      Ha en underbar onsdag du med! :)
      Kram kram

      Radera
  11. Jag ler när jag ser surkål :) Jag är uppvuxen med surkål som andra är med potatis. Vad jag hatade denna tyska surkål med fläsklägg/köttben (eisbein) :) Men nu så här när man blir lite äldre och klokare så finns ju suget där att kanske ge det en chans till. :)

    Det ser gott ut Lana! Kanske jag ger mig på ditt recept framöver :)

    Kramizar!

    SvaraRadera
  12. jättefint. den må jeg prøve. tack for opskriften :)

    Venligst
    Jytte Birk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Grytan är mycket god! :)

      Radera
  13. Surkål måste handlas hem igen!!
    Vi åt det nästan till allt ett tag men har nu "glömt" bort det......åter till ordningen ;)
    Kanske skulle göra egen.........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också gjort egen många gånger! Har ett recept från min mamma, inga riktiga mått utan känslan sitter liksom i händerna...
      Kanske också skulle ta mig tid nån gång och göra egen... det är bara att jag inte vet var jag ska hitta den tiden... ;)

      Radera
  14. Svar
    1. Ja, håller med, många hjärtan till surkål! :)

      Radera
  15. Att äta säsongsmat är ju en klok idé.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det! Bra både för plånboken, magen och miljön! :)

      Radera
  16. Hej, hur mycket vätska använder du till grytan? Den ser jättegod ut!:)

    SvaraRadera
  17. Svårt att säga... Kanske 1-2dl... Jag gör denna gryta efter smak. :) hoppas du lyckas med grytan! Lycka till! :)

    SvaraRadera