söndag 10 februari 2013

Vinegret, rysk surkål- och rödbetssallad spetsad med salt gurka :)


Idag bjuder jag dig på en rysk maträtt till! Snart måste jag nog göra etiketten "Ryskt kök"...det börjar blir rätt mycket ryska recept på bloggen...fast det är väl inte så konstigt! Bloggen heter Ryskadockor och jag är tvättäkta ryska! ;) Och hela vår familj är tvättäkta ryska familjen! ;) :)
Bla, bla, bla... måste ju skriva om salladen nu! :)
En mycket mättande, vintrig och syrligt fräsch sallad, som i Ryssland kallas för vinegret. Perfekt tillbehör till kött- eller kycklingrätt!
Här är recept på Vinegret, rysk surkål- och rödbetssallad spetsad med salt gurka:
Du behöver:
1-2 kålrabbi
1-2 morötter
2-3 rödbetor
3-4 dl surkål (man kan köpa den på Willys, bland utländska delikatesser, bra kvalitet och utan onödiga tilsatser)
1-2 dl skurna i små bitar salta gurkor (brukar också köpa på Willys, bland utländska delikatesser)
1-2 msk olja (jag använde kallpressad hampaolja)
lite salt (gurkor och surkål är redan saltade)
peppar
finhackad persilja (brukar använda fryst från ICA eller Findus)
Så här gör du:
1. Koka kålrabbi, morötter och rödbetor tills de blir mjuka. Svårt att säga hur länge...känn med sticka eller kniv, de ska inte vara överkokta och för mjuka...
2. Skär grönsakerna i små bitar/kuber.
3. Blanda ihop de skurna grönsakerna, surkål och salta gurkor.
4. Tillsätt olja, salt, peppar och persilja.


Här är hampaolja som jag använt i salladen:



Kombinationen av söta rödbetor, den syrliga smaken av surkål och den salta smaken av salta gurkor är ju precis perfekt! Mer behövs inte! :) Plus att surkål är otroligt nyttig! :)


Man kan med fördel använda kokt potatis istället för kålrabbi! :) Eller både och! :)

25 kommentarer:

  1. Jag har just gillat din facbooksida. Har letat den förut men inte hittat den. Då skrev jag ryska dockor istället för ryskadockor, det var därför jag inte fick upp det.

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Då kan vi följa varandra på FB! :)

    SvaraRadera
  3. Vi gillar verkligen alla dessa smakerna och en vintrig sallad känns ju helt rätt nu när man kan behöva alla vitaminer man kan få i sej.

    Ha en fin vecka, Lana
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vitaminer under vintern behövs verkligen! :)
      Ha en fin vecka ni med! :)
      Kram kram

      Radera
  4. Vilken härlig sallad! tror nog aldrig jag använt kålrabbi och hampa olja, skulle vara kul att prova på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hampaoljan rekommenderar jag verkligen! Den har så fin mild och nötaktig smak! :)
      Kram

      Radera
  5. Oj den salladen lät god. Den har typ allt som jag tycker är gott ju. Kan inte vara fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen bara goda ingredienserna! :)
      kram

      Radera
  6. Spännande i lite annorlunda! Jag tycker det är roligt med dina ryska recept!
    Kram /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, det är alltid spännande med andra länders matlagning! :)
      Kram

      Radera
  7. Självklart måste du ha en etikett med ryskarecept! Det är ju bara jätteroligt!

    SvaraRadera
  8. Kladdkakan var så god, vi ska äta en liten bit nu. Sent, men äsch bara idag :P
    Jag gjorde även brödet idag, men jag hittade inte hampafrön i affären :/ Tog solrosfrön ist. De blev lite grönt runt om fröna, konstigt :S Det blev de godaste brödet jag smakat i lchfväg. Vi gjorde varma mackor :P Ska försöka titta efter hampafröerna i en annan butik :P tack för en toppenblogg! kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också hört från andra att det kan bli så med solrosfrön... Om du inte hittar hampafrön (jag beställde från nätet) kan du säkert använda sesamfrön istället! :) Vad kul att du tyckte om brödet! :)
      Kram kram

      Radera
  9. Vilken god sallad och jag gillar dina ryska recept! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar mina ryska recept! :)
      Kram

      Radera
  10. Hej. Hittade din blogg via en annan blogg. Den här salladen ska jag göra. Ser jättegod ut. Ska titta på dina andra recept också. Säkert lika goda. Spännande med recept från andra länder också. Blir lite variation på matlagningen då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad roligt! Hoppas du hittar flera maträtter/recept du vill laga! :)
      Välkommen hit! :)

      Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Vilken vacker och spännande mat! Jag har inte ätit mycket rysk mat, måste jag erkänna. Där finns ett stort utvecklingsområde för mig! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du hittar flera ryska recept hos mig! :)
      Kram

      Radera
  13. Spännande!
    jajust kålrabbi....har ff inte provat det ju!!
    kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska nog bjuda dig på den grönsaken i juni! ;)
      Kram <3

      Radera
  14. Ser underbart gott och fräscht ut!
    Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen jättegott! :)
      Kram kram

      Radera