söndag 24 februari 2013

Chess väckte sorgsna tankar...

Hej, hej! Jag är tillbaka! Vilken helg vi har haft! Fantastiskt! :) 


Efter att vi har gått i centrum i Göteborg på alla möjliga mysiga gator, varit på Röhsska Museet och tittat på cool svensk design och kinesisk- och japansk konst, fikat på många mysiga caféer har vi avslutat lördagen med fantastisk musikal Chess!

Vilken musik! Och story! Den berör mig varje gång jag lyssnar/tittar på denna super musikverk! 
Sovjet, KGB, hot med tvångströja, sprutan  och dårhuset...

För mig Chess är inte bara sorglig kärlekshistoria...utan också påminnelsen om den fruktansvärda verkligheten som varit i mitt kära land Ryssland, då - Sovjet...

Och där föddes jag på 70-talet, växte upp, gick i skolan, hjärntvättades, tyckte synd om alla människor i västvärlden (för vi hade ju bäst i vårt sovjet-land) och samtidigt ändå hade nyfiken blick mot denna "förbjudna" världen i väst... För dit/hit ville vi alla i Sovjet! 

De här KGB-agenterna som följde Anatoliy (schackspelare) var ju också med på bandyresor till Sverige eller Norge då min man med sitt ryska lag och landslaget skulle åka iväg... Spelarna hade också samtal med KGB och skulle bekräfta/försäkra att de inte tänker "hoppa av" under resan...

Skönt att allt ändrats och mitt land är ett fri land med demokrati (fast oftast känns det ändå att denna demokratin är bara på låtsas...) och möjligheten för alla mina landsmän att åka överallt i hela världen!

<3 nbsp="" p="">

Jag är fortfarande inne i mina tankar och känslor efter denna fantastiska föreställning och därför har ingen lust att bjuda er på något ätbart...
Men jag ska ge er ett tips på en mysig café i Göteborg som ligger på Kyrkogatan. Där lagas och bakas all mat i deras eget kök av bara naturliga och ekologiska varor utan onödiga tillsatser! 
Vi åt lunch där och det var sååååå gott! :) Rekommenderar om ni är i Göteborg! :)


Vi hörs imorgon med matinlägg! :)
Och imorgon börjar sportlov! Och eftersom jag är piano-LÄRARE är jag faktiskt ledig! :)

16 kommentarer:

 1. Vad bra att ni hade det trevligt i Göteborg. Jag skulle också vilja se Chess faktiskt. Café Vanilj är ett bra café, har dock inte varit där på länge nu. Ser fram emot matinlägg i veckan :) kram

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att den väckte många känslor..

  Låter som om ni hade det mysigt här i stan i alla fall :)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad kul att ni hade trevligt!
  Det är svårt ibland förstå hur det kan vara att inte ha fått vara "fri"! Man tar så jäkla mycket för givet ibland! Min man besökte Sovjet som fjortonåring i början på 70-talet för att spela hockey. Tullen gick igenom alla grabbars väskor så de inte skulle ha jeans att sälja...Hockeylagen de mötte hade alla gammal utrustning...men de spelade skiten ur svenskarna! De gav bort sina klubbor, svenskarna alltså, till de ryska grabbarnas lycka! Min man kan fortfarande prata om den här hockeyresan, fyrtio år bort...den måste ha gjort intryck!
  Ha en skön sportlovsvecka!
  Kram /M

  SvaraRadera
 4. Kul att se dej igen :)
  Kraaam <3<3

  SvaraRadera
 5. Tack, magen är bättre som tur är :P Håller med, mandelsmör är mumsfilibabba.
  Förstår att du inte är sugen på matinlägg när tankarna är någon helt annanstans. Vad grymt att behöva leva på de viset, ryser av bara tanken.
  Visst är det fint på Göteborgsoperan. Jag var där förra året och kikade west side story. Tack för tipset på caféet. Sänder massvis med kramar <3

  SvaraRadera
 6. Sovjets historia är en dyster en, och mycket finns kvar att göra, även om Ryssland nu är fritt. Jag har aldrig varit där men drömmer om att få resa dit en dag.

  Café Vanilj är faktiskt en favorit, även för mig som göteborgare. Luncherna är goda och mättande och sommartid är innergården perfekt att sitta på i solsken. Deras hotell lär också vara bra, men det har jag inte provat så klart, eftersom jag bor här...

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Förstår att musikalen berörde... jag älskar musiken helt klart! Önskar dig en trevlig kommande vecka!

  SvaraRadera
 8. Härligt med en weekend i Götet. Det är så mysigt med småtrippar och man hinner mer på en helg än vad man tror. Kan tänka mig att musikalen berörde. Jag har inte sett den någon gång, men hört att den är fantastisk.

  SvaraRadera
 9. Jag förstår att musikalen berörde! Låter som ni haft en mysig helg! Kram

  SvaraRadera
 10. Ja, ibland kan man bli ordentligt berörd, särskilt när det gäller musik, tycker jag. Ha ett skönt sportlov. Själv knegar jag fyra dagar till och räknar ner varenda dag!

  SvaraRadera
 11. Låter ju som att ni hade en bra tid i Göreborg, men förstår att Chess väckte många känslor. Du hade nog lite annorlunda perspektiv än de flesta i publiken.
  Intressant att läsa om i alla fall!
  Ha det gott!
  Kram :)

  SvaraRadera
 12. Vad roligt att ni hade det så bra på alla vis. Det är klart att du med dina erfarenheter ser och lyssnar med andra ögon och öron än vi andra. Men det behöver ju inte vara fel att minnas och bli berörd. Det är ju också läkande. Tyvärr är det ju många över hela vår jord som lever i den verkligheten fortfarande, med förföljelse och förtryck. Ha en härlig och avkopplande sportlovsvecka! Kram!

  SvaraRadera
 13. Förstår att du blev berörd. Själv har jag dock aldrig sett den. Nu får du njuta av lite ledighet! Kram

  SvaraRadera
 14. Vad mysigt ni haft det. Såna där helger är värda guld och dom får man leva på länge trots det sorgliga...
  Jag längtar vi ska också åka bort en sväng snart....snart.
  Ses snart igen
  Kramar

  SvaraRadera
 15. Åh, Chess skulle jag vilja se. När jag var liten lyssnade jag sönder kasettbanden med musiken... den är verkligen så bra! Har pianokompet med text som jag spelar ibland, man tröttnar aldrig. :-)

  ♥ Förstår att musikalen växte minnen. Kram! ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska ju naturligtvis stå:
   Förstår att musikalen "väckte" minnen!

   Radera