tisdag 12 februari 2013

Kyckling i rabarber- och mandelsås :)

Ännu är det inte vår där vi bor, men man kan faktiskt tjuvstarta den här härliga årstiden i matlagningen! Att använda rabarber till exempel! :)
Det blev en kycklinggryta med mandel och rabarber. Gott!


Här är recept på Kyckling i rabarber- och mandelsås:
Du behöver:
1 kg kycklingfilé
ca 2 dl fryst rabarber skuren i små bitar
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk curry
1 kanelstång
2-3 nejlikor
0,5 tsk kardemummafrön
1 tsk riven ingefära
1 krm cayennepeppar
salt
1-2 msk mandelmjöl (du kan mala mandelnötterna själv)
vatten vid behov att späda grytan
1 tsk citronsaft
1 burk krossade tomater (här nedan på bilden ser du vilka tomater jag använde till grytan, riktigt goda!)



Så här gör du:
1. Skär kycklingfiléerna i lagom stora bitar.
2. Stek i lite olja/kokosolja vitlöksklyftor. Tillsätt alla kryddor, fortsätt steka några minuter på medelvärme.
3. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de blir genomstekta.
4. Häll i krossade tomater, lite vatten vi behov. Låt grytan puttra en stund tills kycklingköttet är färdigt.
5. Ta av från värmen. Tillsätt upptinade rabarberbitarna, citronsaft och till sist mandelmjöl. Blanda ihop.



Servera den här grytan med det tillbehöret du tycker passar bäst! Ris eller blomkålsris?



26 kommentarer:

  1. Oj, det lät riktigt gott! Spar till framtiden, våren kanske, hehe
    Kram/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var jättegott! :) Blir nog sådan gryta i vår också! ;)

      Radera
  2. Kul med lite annorlunda kombinationer, älskar det! Nästan så jag får lite vårkänsla :) kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen,härlig vårkänsla fick jag när jag lagade denna maträtt! :)
      Kram

      Radera
  3. Spännande maträtt! Jag har faktiskt rabarber i frysen! Även jag har ett recept på rabarberkyckling...Ska laga en annan kycklingrätt av dig snart :)

    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle vara roligt att få kolla ditt recept på rabarberkyckling! :)
      Spännande vad är det för rätt du ska laga! :)
      Kram kram <3

      Radera
  4. Rabarber är något jag gillar massor! Nu började jag sakna mammas rabarberpaj ;) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, rabarber är ju så gott! Mmm...gott med rabarberpaj!
      kram

      Radera
  5. Låter superfräscht och gott! På det sättet har jag aldrig lagat rabarberkyckling, däremot har jag marinerat kyckling i färsk rabarber. Får bestämt pröva din variant när rabarbern tittar upp. Mitt frysförråsd är slut!
    Ha en fortsatt fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, du får vänta till din egen rabarber! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram

      Radera
  6. Oj, jag har aldrig använt rabarber på det sättet, men jag kan tänka mig att det funkar riktigt bra! Spännande!
    Kram:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det funkar bra och gott blir det också! :)
      Kram kram

      Radera
  7. NEJ vad häftigt! Rabarberkyckling!? Det här MÅSTE jag testa för det går verkligen inte att föreställa sig smaken i huvudet.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Det är jättegott! :)
      Kram kram

      Radera
  8. Spännande! Och jag som har rabarber i frysen! Tack för inspirationen! :D
    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske du ska laga den här kycklingen! ;) :)
      Kram kram

      Radera
  9. Tack snälla du!! Tur det finns godingar här på jorden!
    Gott som vanligt:).
    Blev det någon semla igår?
    Kramar om dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! :)
      Nej...det blev ingen semla...orkade inte och hade inte tid att göra anpassad till mig, gluten- och mejerifri...
      Kramar till dig också!

      Radera
  10. Håller med dig, paneringen blir mycket godare med mandelmjöl än ströbröd och vanligt mjöl. Trodde inte det skulle vara de först, men mums!
    Vilket spännande recept! Hur blir rabarberna, syrliga?Eller blir de annat när det kokats? Ha en fin kväll!kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rabarbern ger en härlig syrlig smak, men rabarber smaken är inte stark och övertar inte smaken av andra ingredienser. Det blir helt enkelt jättegott! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram kram

      Radera
  11. Alltså det här låter alldeles galet!! Otippad kombination verkligen ;)
    Men jag blir så sugen på att testa, undra om det finns ngr rabarber i frysen......
    Kraaaam <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi...men värt att provlagas! ;)
      Kram kram <3 <3 <3

      Radera
  12. Så gott det låter med rabarber i kycklinggrytan, vi har faktiskt aldrig provat rabarber i matlagning, ja om man inte räknar paj och kräm förstås:) Ett mycket trevligt sätt att drömma sej bort till våren!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen gott! Otippat från början... :)
      Kramar!

      Radera