torsdag 14 februari 2013

Får det vara lite smarriga efterrätter till Alla Hjärtans Dag? :)


Överallt i flera länder firar man kärlek idag... fast det kan man ju egentligen göra varje dag...visa uppmärksamhet, tacksamhet, sina känslor och ställa upp för varandra! :)
Vi firar aldrig den här dagen...vi visar vår kärlek för varandra varje dag...och det mest underbara är att kärleken växer med varje dag! Om exakt en månad, 14/3, firar vi vår bröllopsdag, 21 år tillsammans! :)
Men det hindrar väl ändå inte att mumsa i sig en smarrig efterrätt idag när man ska äta middag! ;)
Chokladdoppade jordgubbar till exempel:


Eller en smaskig Jordgubbsmazarin, gluten- och mejerifri, så klart:


Här är recept på Jordgubbsmazarin:
Du behöver: (till 6 st)
Botten:
25 g smör
1, 25 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 äggvita
1 krm vaniljpulver
Fyllning:
50 g smör (rumsvarmt)
1 äggula
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
4 msk kokosgrädde (ha två kokosmjölk burkar i kylen minst en dag, gör ett hål i den stelnade kokosmassan och häll ut vätskan/vatten. Gröp ur kokosmassan.)
1 krm vaniljpulver
1 msk havtornspulver
Så här gör du:
1. Blanda smör med äggvita. Tillsätt kokosmjöl och mandelmjöl. Rör ihop till en slät massa.
2. Tryck ut degen i aluminiumformar ända upp till kanten. Ställ i kylen i ca 15-20 minuter.

3. Gör fyllningen: smält smöret.
4. Blanda båda mjölsorterna med vaniljpulver i en liten skål. Häll i äggulan, kokosgrädden och det smälta smöret. Tillsätt havtornspulvret och blanda allt väl.


5. Häll i smeten i de degklädda formarna.


6. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 20 min eller tills mazarinerna är fasta.


7. Vispa fluffigt kokosmassan med elvisp. Använd Kung Markatta eller Santa Maria märke. De är utan tillsatser! Vispa grädde (om du vill ha det alternativet).
8. "Sätt ihop" bakelsen: först kokosmousse/vispad grädde och sedan toppa med jordgubbar.


Man kan också bjuda sin älskade på en samrrig Chokladkaka med hallon- och kokoskräm:
Du behöver:
Hallonsås:
ca 3 dl fryst hallon

ca 1 dl kokosgrädde (den som blir kvar efter du använt grädden till kladdkakesmeten)
1 krm vaniljpulver
Så här gör du:
1. Tina upp hallon.
2. Lägg hallon, vaniljpulver och kokosgrädden i mixerbägaren och mixa/vispa allt med stavmixer till en slät sås.



Chokladkaka:
Du behöver:
till två former, ca 12 cm i diameter
60 g smör
2 ägg
1 och 1/3 dl kokosgrädde (ställ en kokosburk i kylen minst över en natt. Gör ett hål i den stelnade kokosmassan och häll ut vätskan. Gröp ur kokosmassan, lägg den i en liten skål och värm i mikro så att den blir till vätskan, alltså kokosgrädden)
1,5 dl mandelmjöl
4 msk kokosnötmjöl
1 krm vaniljpulver (obs! ekologisk, utan socker)
1-2 msk kakao
2 msk mandelsmör (finns att köpa på ICA eller hos lchfbutiken.se, Kung Markatta heter märket)
40 g grovhackad mörk choklad, gärna ekologisk och lecitinfri.
Så här gör du:
1. Smält smöret. Värm kokosmassan till kokosgrädden. Vispa ihop ägg, det smälta smöret, kokosgrädden och mandelsmör.
2.Hacka chokladen grovt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll ut dem i äggsmeten. Blanda väl.


4. Finfördela smeten i två former, ca 12 cm i diameter.


5. Baka, 175 grader i ca 25-30 minuter.
6. Servera med hallonsås.



Puh...du orkade scrolla ner! ;)
Vad bjuder ni på smarrig efterrät till era älsklingar? :)

17 kommentarer:

  1. Mums, vilka fina efterrätter du bjuder på! Kram

    SvaraRadera
  2. Åh gud så gott!!! Vi har faktiskt inte planerat efterrätt ikväll (kanske man skulle ha gjort?), men vi ska äta skaldjur, räkor och kanske havskräftor till middag :) Ha en jättefin dag!!! <3<3<3 Kram

    SvaraRadera
  3. Du får inte bjuda på sånt gått nu när jag undviker sånt där gotta.... ;-)

    SvaraRadera
  4. Vad gott det ser ut! Fick världens sug efter att baka något med choklad nu. He en fin alla hjärtans dag! Kram

    SvaraRadera
  5. Det såg gott ut! :) Hoppas ni får en fin alla hjärtans dag!

    SvaraRadera
  6. Ojoj så gott!! Här blir det ingen efterrätt idag men imorgon tänkte vi äta lite extra med efterrätt!! Något med hallon blir det nog, jag ska ha en 30 dagars Paleoutmaning från imorgon så det får bli helt mejeri, glutenfritt! Ska kolla runt lite här ..
    :)

    SvaraRadera
  7. Men wow, det där såg jättegott ut! Receptet sparas direkt!
    Trevlig alla hjärtans dag!

    SvaraRadera
  8. Ja du, jag o maken har ju hängt ett tag ;) så han är på hockey ikväll.
    Jag kör ett pass på Friskis sen gör vi nåt skoj på lördag! Fast det hade vi gjort utan dagens dag ändå!
    <3 /M

    SvaraRadera
  9. Oj jag älskar mazariner, det var jätte länge sen jag åt dom senast... Tack för receptet! :)

    SvaraRadera
  10. Åh tack vännen, så gullig du är. Sänder en kram tillbaka <3
    Allt ser så galet gott ut. Mazarinerna kanske jag få ta och testa någon dag, ser ljuvliga ut! Ta hand om dig, vännen! kram kram

    SvaraRadera
  11. Åh, vilken fin blogg! Och receptet på mazariner åker rakt in i min receptpärm ;)

    SvaraRadera
  12. Smarriga grejor du bjuder oss på!
    Blev inget efterrättsätande alls va inte hungrig liksom ;)
    Den enda efterrätten va sambon som kom hem från att ha varit i Stockholm sen i måndags ;)
    Kraaam <3

    SvaraRadera
  13. Jaha, här sitter jag och dreglar... Vad du frestas! ;)
    Jag har två veckor kvar till sportlov, du då? När får du vara ledig?

    SvaraRadera
  14. Mmm, jordgubbar! Nu kan sommaren komma! :D Du frestas verkligen!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  15. Oj så många frestelser du bjuder på!

    SvaraRadera
  16. Men åh så gudomligt gott detta ser ut... och den första bilden nom nom säger jag bara vill ha! :)

    SvaraRadera
  17. Vilken snygg mazarin! Bär och choklad i kombination kan bara bli bra!!!
    Ha en skön dag!
    Kram :)

    SvaraRadera