onsdag 20 februari 2013

Bolognese-fläskgryta :)

Idag blåste det väldigt kallt och väldigt vintrigt i Gävle... :(  Vintern håller hårt grepp om jorden...fast det är ju fortfarande februari...så jag ska väl sluta gnälla! ;)
Idag är det onsdag och det betyder att jag slutar tidigt, 14.30! Lyxigt!
Efter att ha stått och fryst ute i väntan på försenade bussen (grrr....är så arg på X-trafik i Gävle/Sandviken) är det väldigt passande att fylla magen med en mustig fläskgryta a la Bolognese! :) Inspirationen har jag hämtat från en mycket fin blogg med mycket smarrig mat Mårtenssons Kök.
Grytan är sååååå god! Kolla in bilden och receptet! Visst ser det gott ut? :)


Här är recept på Bolognese-fläskgryta:
Du behöver:
500-600g fläskgrytbitar
ca 100g bacon (1 förpackning)
2-3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar stjälkselleri
1 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater (välj ekologisk och bra kvalitet för bästa tomatsmaken)
1 dl hemmagjord kycklingfond
1 dl ajvar relish eller tomatpuré
oregano och persilja efter smak
salt och peppar efter smak
1-2 lagerblad
smör/ghee/olja till stekning
Så här gör du:
1. Stek grytbitar i omgångar i smör/ghee tills de får en fin stekyta. Lägg åt sidan.
2. Skär bacon i små bitar. Stek baconbitarna i samma stekpanna som köttet stekts. Skiva morötterna och stjälkselleri. Skär vitlöksklyftorna i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna till baconbitarna. Tillsätt kryddorna och vitlöksklyftor. Häll i krossade tomater, kycklingfond, balsamvinäger och ajvar relish/tomatpuré. Salta och peppra.
4. Späda ut med vatten vid behov.
5. Lägg i grytbitarna i tomatsåsen. Låt grytan puttra på spisen i ca 1,5-2 timmar.


Jag åt min gryta med klick hemmagjord aioli. :)

29 kommentarer:

  1. Ser mustigt och gott ut precis som en gryta ska vara i den här kylan!

    Jag är också trött på kylan, fan jag är till och med arg på den ;) fan jag är så trött på att frysa, skotta snö och dyra elräkningar :( Jag vill ha VÅR! NU! :)

    Ha en fin kväll fina du <3
    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...jag vill också ha värme och vår nu! :(
      Kram kram!

      Radera
  2. Mumsigt! Perfekt med röror och grytor, där kan man blanda i det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, grytor kan man ju variera oändligt många gånger! :)

      Radera
  3. Ser mer än gott ut!!!
    Den här kylan är inte rolig längre och jag misstänker att det är kallare hos dej.....
    Men tänk snart är det juni :)
    Kraaam <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, juni är inte fel alls, speciellt när jag får ett sådant fint fint besök! :) :)
      Kram kram <3 <3 <3

      Radera
  4. Jag gillar ajvar relish, det är så mycket smak och är smidigt att använda.
    Finns alltid hemma för ev. nödlägen :)

    Är sketatrött på vintern och är beredd att packa min väska. Om bara flyttfåglarna kunde komma nu och ge en lite hopp om livet. Brrrrr!

    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vill jag också! Tänk om kunde bara ta och sticka till varmare breddgrader...
      Kram kram

      Radera
  5. Ja mums vad gott det såg ut!! Du gör alltid så spännande rätter :) perfekt värmande i vinterkylan. Enda bra med vintern :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! :) Ja, grytor är så bra den här årstiden! Man blir varm! :)
      Kram kram

      Radera

  6. Så kul att du lagade till det och satte din egen knorr på den, precis så det ska vara ju!
    Tråkigt när inte trafiken flyter som den ska, inget vidare att stå ute i kylan och vänta på försenade bussar...
    Hoppas du är lite varmare nu i alla fall:)

    Kramar,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid roligt att ändra och anpassa lite recept! Fast ibland är det också skönt att bara laga rakt av! :)
      Kramar!

      Radera
  7. PS. Tack för länkningen och den fina komplimangen! DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det är ju självklart att man ska länka! Och jag gillar er blogg mycket! :)
      Kram kram

      Radera
  8. Vad tråkigt att det är förseningar :( Det sista man vill när det är så kallt ute. Skönt med att sluta tidigare, hur länge brukar du jobba annars?
    Tack :D
    Det blev en lugn och fridfull kväll igår, jag bara njöt :D
    Grytan ser jättegod ut. Jag älskar dina bilder, superfina! Kramar <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...är så j*a trött på den här med bussarna...men det är ju ändå billigare att pendla med buss än att köra bil... :(
      Tack tack, tycker det är roligt med bilderna! :)
      kram kram

      Radera
  9. Men så gott! Nu är min villbakaochlagamatlista superlång... Du får inte lägga ut så många goda recept så snabbt, jag hänger inte med! ;D

    Burr, att vänta i kylan på buss/tåg är svinkallt. Hoppas att det funkar bättre i morgon!

    Stor kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi...du får nnog tvinga din man att stå mer i köket då! ;):)
      Hoppas våren kommer fortare till oss! :)
      Stor kram till dig också! <3 <3 <3

      Radera
  10. Gott det såg ut! Värmande grytor i den isande kylan, ja tack!
    Huvudstaden har också svinkallt, så less! Lite ljusare på morgon o em, klamrar fast mig i hoppet..!
    Kram /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får glädjas att det ljusare på morgonen i alla fall! :)
      Kram kram

      Radera
  11. Usch ja denna vinter!! Men snart är den över ...
    Mums så gott det ser ut! Älskar köttgrytor som får koka länge... kan aldrig bli fel !
    Gillar också Mårtenssons, har sparat deras långkokta färsås, men kanske gör som du med helt kött istället!
    Ha en fin dag ..
    Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...visst är man trött på vintern? :(
      Ja, prova! Det blev jättegott att ha stora grytbitar! :)
      Ha en fin dag du med!
      Kram

      Radera
  12. Grytan ser verkligen frestande god ut! Jag brukar också pytsa i ajvar både i köttfärsbiffar och köttfärssås, det ger så god smak. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, aivar är så gott och piffar upp maträtterna! :)
      Ha det gott du med! :)
      Kram

      Radera
  13. Det ser jättegott ut! Jag trodde det bara var här i stockholm som lokaltrafiken strulade...:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då...här är det försenat jämt! :(

      Radera
  14. Så gott och ja det är kallt här i söder också brrr!

    SvaraRadera