lördag 29 september 2012

Späckad skinkstek med champinjonsallad :)

En god stek som både fest- och vardagsmat! :)
Receptet har jag hittat på recept.nu. Det kräver lite pilljobb med att späcka köttet men det goda och smaskiga resultatet är värt all tid man lägger ner på denna maträtt! :)


Här är receptet på Späckad skinkstek med champinjonsallad:
Du behöver:
ca 1- 1,5 kg skinkstek
1 paket bacon, jag har valt torrsaltat, bacon som inte "släpper" av för mycket vatten... perfekt att späcka med
1- 2 vitlöksklyftor
färska salvia blad (köp en kruka med denna krydda och använd så mycket det behövs)
salt 
peppar
smör till stekning
till champinjonsallad:
skivade champinjoner (vet faktiskt inte hur mycket i gram var det...)
rödchili, finhackad (fryst, från Findus)
olivolja smaksatt med citron
en skvätt vitvinsvinäger
Så här gör du:
1. Skär bacon i små stavar/bitar. Skiva vitlöken tunt. Linda baconbitar och vitlök tillsammans i salviablad.


 Jag tog dubbla baconskivor och skar de i bitar ca 1 cm breda:


3. Skär små snitt i köttbiten. Stick in salviaknyterna i snitten och bind sedan upp steken.


4. Bryn steken runt om i riktigt med smör. Lägg över köttet i en ugnfast form.

5. Stick in stektermometer i tjockaste delen av köttet. Stek köttet i 150 grader tills innertemperaturen är ca 70 grader.


6. Låt steken vila under ugnsfolje ca 15-20 minuter. Låt termometern sitta kvar, annars kommer mycket av köttsaften ut genom hålet.
7. Skär köttet i skivor.



8. Stek champinjoner i smör. Låt svalna. Tillsätt olivolja smaksatt med citron, salt, peppar och rödchili. Servera salladen med t ex ruccola och babyspenat.



18 kommentarer:

  1. Oj vilket jobb!!! Det låter jättegott verkligen :) jag ska laga något smarrigt imorgon först. Ha en trevlig helg. :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... det tog sin tid... :)
      Spännande vad du ska laga imorgon! Ska kika in sedan! :)
      Ha en trevlig helg du med! :)
      Kram

      Radera
  2. Salvia är så himla gott! Hur går det med köket, när räknar ni med att vara klara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kryddan är gott! :)
      Hantverkarna börjar v.45 då vi reser bort till Thailand! :)
      Ska bli så spännande att komma hem till nytt kök! :)

      Radera
  3. Oj, det såg avancerat ut! Champinjonsallad var länge sedan, det är ju så gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Champinjonsallad borde jag jag faktiskt göra oftare! Det är jättegott! :)

      Radera
  4. Vilket fiffigt sätt att späcka en köttbit på! Andra bilden är såå snygg, nördig som jag är ;) Helstekt kött är ju bara så smidigt, synd bara att det inte blir lika gott dagen efter...vare sig det äts kallt eller värms på...Jag har lite svårt för det, så det är nog därför jag sällan gör stek bara till mig och M. Men jag ska definitivt bjuda på detta om vi har gäster.

    Ha en underbar lördag och helg fina du!
    Hälsa din dotter att jag blev så glad att hon gillade mina chicken nuggets :)

    Kram C <3<3<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he, jag tycker också om andra bilden med än bilden på själva köttet! ;)
      Ha en fin helg du med vännen!
      Japp! Det ska jag göra! :)
      Kram kram <3 <3 <3

      Radera
  5. WOW, jag har aldrig testat något liknande. Vad smart och vad gott de måste vara med just med baconen och salvian i kombinationen :D Ser väldigt spännande ut!Ha en fin kväll!kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev så saftigt och med smaskig rökt smak av bacon! :)
      Kram kram

      Radera
  6. Hehe, det såg pilligt ut! Men för en gångs skull är jag inte helt positiv...just salvia har jag jättesvårt för!!! Å andra sidan så följer jag ju aldrig ett recept slaviskt...
    Kram/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he... det är klart att du kan ändra receptet! ;):)
      Kram kram

      Radera
  7. Oj undra om jag kommer orka göra detta någon gång ;)
    Njuter en stund till av dina bilder i varje fall :)
    Ha det fint :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... det tog sin lilla tid... :)
      Tack tack för dina fina ord! :)
      Ha det fint du med!
      Kram kram

      Radera
  8. Vilket spännande recept Lana! Och SÅ gott det ser ut!!
    MUMS!!
    Lite pilligt som du skriver, men kan gissa att det är värt besväret när måltiden väl står klar på bordet!!! :)

    Ha en alldeles förträfflig söndag!
    Kram
    Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var mycket gott! :)
      Ha en fin söndag du med vännen!
      Kram kram

      Radera
  9. Ja det måste ju bara smaka helt underbart, helst när man kollar på bilderna:)
    Känner ju doften genom datorn:)


    Kramizar!

    SvaraRadera