onsdag 12 september 2012

Kryddig skinkstek med svenska höstäpplen :)


Det är äppeltider just nu! Men vi har tyvärr inga egna äpple... så jag var tvungen att köpa de här goda röda svenska äpplen på ICA. De använde jag till en skinkstek! Det blev jättegott! :) Inspirationen hämtat jag från Recept.nu.


Här är receptet på Kryddig skinkstek med svenska höstäpple:
Du behöver:
ca 1 kg skinkstek
1 gullök
2 äpple (gärna svenska höstäpple)
Till pensling:
3 msk rapsolja
1-2 msk soja (jag använder tamari av Renée Voltaire)
1-2 tsk salt
1 tsk malen ingefära
peppar efter smak
kryddor efter smak (jag använde ekologisk kryddblandning, Solsken blom och kryddmix)




 Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär skinkans feta sida i rutor. Lägg köttet på en ark ugnsfolje.
2. Blanda ihop ingredienser till penslingen och använd lite mer än hälften till att pensla köttet.


3. Skär gullöken i halvringar och lägg de runt köttet.


4. Slå foljen om så tätt som möjligt. Lägg köttet i en ugnsform.
5. Stek köttet i nedre halvan av ugnen ca 40-50 minuter.
6. Skiva äpplena tunt.
7. Ta ut köttet, öppna foljen och lägg äppelskivorna runt om steken. Ös på med saften som bildats under stekningen över köttbiten. Pensla köttet med resten av sojablandningen.
8. Sätt in kötttermometer i den tjockaste delen av köttet och fortsätt att steka tills det blir innetemperatur på köttet ca 75-77 grader.
9. Ta ut steken och ös på mer med saften som bildats under stekningen över köttbiten. Låt steken vila i foljen  en stund innan serveringen.


Jag åt min skinkstek med en god grönsaksröra på champinjoner, zuchinni, stjälkselleri, paprika och fetaost. Och istället för gräddsås åt jag allt med min goda och milda hemmagjorda majonnäs! :)
Super gott och mättande!

17 kommentarer:

  1. Mmm ser gott ut:) Skinkstek är smidigt att fixa till, brukar göra den i lergrytan.

    Kramizar!

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott det ser ut! Jag älskar stekar! Ha en fin kväll :) kram

    SvaraRadera
  3. Lät väldigt smarrigt! Har några få stackars äpplen på träden, spännande att använda i matlagning! Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
  4. Lät väldigt smarrigt! Har några få stackars äpplen på träden, spännande att använda i matlagning! Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
  5. Lät väldigt smarrigt! Har några få stackars äpplen på träden, spännande att använda i matlagning! Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
  6. Oj vad kär jag blev i den där kryddblandningen! :D

    SvaraRadera
  7. Så gott! Och tack för svaret. Ha en god kväll.

    SvaraRadera
  8. Tack =)
    Smarrigt! Många är så glada nu när de svenska äpplena tagits in hos oss. De är som galna. Håller med, de är riktigt goda :P
    Ha en fin kväll du med!kramar

    SvaraRadera
  9. Allt ser så gott ut!
    Just nu köper jag svenska äpplen till förskolan, trots att de är dyrare än importäpplena. Den här tiden är de svenska äpplena kanon, barnen måste få det!
    Kram/M

    SvaraRadera
  10. Äpplen och fläsk passar ju så bra ihop! Tack för att du påminde mig om det! Stek överlag är ju billigt, enkelt och gott...märkligt att man inte gör det oftare!
    Sov så gott!

    Kram C

    SvaraRadera
  11. Det är verkligen bäst att passa på att använda de svenska äpplena nu! Jag har bakat en hel del med äpplen då det är säsong. Jag har faktiskt tidsinställt en inlägg på äppelpaj för imorgon :) Tyvärr har jag inte heller egna, utan får snällt köpa på ICA.
    kram

    SvaraRadera
  12. Har inte heller egna fina äpplen men lycka när de säljs för 12:-/kg på mitt Ica :)
    En vildsvinsstek kan det nog bli en dag......

    SvaraRadera
  13. Mm, så smarrigt det ser ut!
    Och jag såg att de svenska äpplena hade kommit hit igår också! Då är det verkligen höst! Härligt med svenska mumsigheter! :)
    Ha en härlig dag Lana och tack för din fina kommentar igår!
    Kram

    SvaraRadera
  14. Tack för inspiration. Har två stora skinkstekar i frysen. :)
    Ja, jag får tänka positivt om att jag inte kan äta mjölkprodukter. Magen känns faktiskt bättre utan. :) Kram!

    SvaraRadera
  15. Skinka och äpplen, mmmm! Snygga bilder också! Ha det gott!/ Anna

    SvaraRadera
  16. vilken häftig kryddblandning, var kan man köpa den?

    SvaraRadera