söndag 23 september 2012

Päronmuffins med mandel- och kakaonibstopping :)


Igår hade vi vår dotters bästis föräldrar på fika. Vi pratade om vår kommande resa till Thailand, då Marias bästis ska åka med oss. Sonen är så pass stor att han inte vill följa med oss, dessutom pluggar han på högskolan och har inte ens tid att åka även om han vill... Därför vill Maria ha med sig Hanna, sin bästis. Och det går bra för oss, för hon är som en extra dotter för oss! :)
Jag bjöd så klart på fika. Det blev en glutenfri kladdkaka som jag glömde att ta bild på och urgoda päronmuffins, som är så klart glutenfria och mjölkfria. :) Receptet på de goda muffinsarna har jag hittat hos Marja, en duktig bloggerska som har otroligt mycket smaskiga och nyttiga bakrecept. Men givetvis har jag ändrat i receptet och anpassat det efter mig. :)


Här är recept på  Päronmuffins med mandel- och kakaonibstopping:
Du behöver: till 5-6 st muffins
2 små päron skurna i små bitar
50 g smält smör
1 ägg
1dl mandelmjöl
2 msk kokosnötmjöl
2 msk kokossocker eller honung
2 msk kokosmjölk
1/2 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk kanel
1 krm kardemumma
Smultopping:
25 g rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosblomsocker
1/2 krm vaniljpulver
0,5 dl kakaonibs
Så här gör du:
1. Vispa ägget lätt och tillsätt det smälta smöret, kokosblomsocker, kokosmjölk och päronbitar.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten.
3. Fördela smeten i muffinsformar. Använder du pappersformar, ställ gärna de i en muffinsplåt så att de behåller formen.


4. Blanda smör, mandelmjöl, kokosblomsocker, kakaonibs och vaniljpulver till toppingen.
5. Fördela toppingen på varje muffins.
6. Baka muffinsarna i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 20-25 minuter eller tills smeten blir fast. Du får känna med en sticka.


Så här ser muffinsen utan silikonformen:


Muffinsarna blev otrolig saftiga och goda! Jag åt en och var nöjd efter det! Helt otroligt! Jag reagerade alltså inte på kokosblomsocker och fick inget sötsug och lusten att överäta! :)
Kokosbomsocker kommer jag att använda alla de få gånger jag bakar något smaskigt! Det sockret använder jag också när jag gör musli till min dotter! :)


37 kommentarer:

  1. Jag trodde först att du hade skrivit fel :)
    Det ser jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där kakonobi...ellervadheter :) Jag har aldrig hört det förut.

      Radera
  2. Ser så smaskigt ut! Kokossocker har jag aldrig testat, kanske dags att ändra på det, låter intressant!
    Ha en fin söndag!
    Kram Margot

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokossocker är jättegod och har kola-smak. :)
      Ha en fin söndag du med!
      Kram

      Radera
  3. Kokosblomsocker låter spännande! Köper man det i vanlig butik eller hälsokostaffär ??
    Muffinsen ser väldigt goda ut!
    Ha en härlig söndag ..
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan köpa det på nätet eller i hälsokostaffär! :)
      Ha en härlig söndag du med!
      Kram

      Radera
  4. Åh, de ser helt underbara ut! Jag har funderat på att köpa kokossocker, och nu ska jag banne mig ta och göra det! :)
    Ha en underbar söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Kokossocker är mycket gott! :) Och mycket nyttigare än vanligt!
      Ha en underbar söndag du med!
      Kram

      Radera
  5. Ååå vilka fina muffins du gjort! De ser jättegoda ut! Kokosocker har jag inte hört talas om alls, vart kan man köpa det? Triggar du på riktigt Stevia?
    Jag kan säga att jag bli väldigt avundsjuk på Thailandsresan...Vart ska Ni åka?

    Ha en fin söndag
    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte provat stevia, och vill faktiskt inte göra det... det skrivs att den har en lätt lakritssmak och jag har jättesvårt frö den smaken, kan t.o.m. få huvudvärk av den...
      Vi ska åka till Phuket, där vår barndomskompis bor. Det är hon som bjuder oss! Vi behöver betala bara flygbiljetter! Såååå lyxigt! :)
      Ha en fin söndag du med!
      Kram kram

      Radera
  6. Mums vad goda de ser ut!

    SvaraRadera
  7. Kanske ska jag prova det, jag kan inte äta stevia och Sukrin, min mun blir jättekonstig! Använder honung till det lilla jag sötar men det vore bra med ett alternativ.
    Gjorde (en variant) av din marinerade kyckling igår, jättegott! Tyckte mina gäster också! :)
    Kram/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag aktar mig för alla dessa "onaturliga" sötningar... bättre att använda honung eller kokossocker, tycker jag! :)
      Vad kul att ni gillade kycklingen! :)
      Kram kram

      Radera
  8. Ser farligt gott ut det där:) Ha en skön söndag! Kram, Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen farligt gott! :)
      Ha en skön söndag du med!
      Kram kram

      Radera
  9. De ser otroligt goda ut! Så skönt för dig att det funkade fint med kokosblomssockret! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... verkligen! Är jätteglad att det funkar för mig med kokossocker! :)
      Kram

      Radera
  10. Det ser så otroligt gott ut. Päron är jättegott i bakverk tycker jag. Har aldrig hört talas om kokossocker, får kolla i affären. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, päron är mycket gott i bakverk! Kokossocker är mycket gott! Det har en härlig kolasmak! :)

      Radera
  11. Ser väldans gott ut och härliga färger även på formarna:)

    Spännande med en ny resa...igen:) Vad ni åker och far:):)
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, formarna har härliga färger, man blir glad! :)
      Hi, hi... vi har fått blodad tand på resor nu! ;):)
      kram

      Radera
  12. Åh vad gott det lät! Spännande med kokosblomsocker, det har jag aldrig hört talas om, måste testas. Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! Kokossocker är mycket gott! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram kram

      Radera
  13. Men MUMS Lana, vilka godingar!! Dom här låter ju alldeles toppengoda!
    Det här sparar jag till senare bak!! :)

    Ha en riktigt härlig start på veckan!
    Kram
    / Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de var otroligt goda! :) Testa dessa godingar!
      Ha en fin start på veckan du med!
      Kram kram

      Radera
  14. Ja, testa hallonvatten vettja :)
    Ser mumsigt ut. När åker ni till thailand? Skulle med vilja åka dit :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi åker i början på november! :)
      kram kram

      Radera
  15. Hihi vet du vad jag läste första gången i din rubrik......kålrabbinibs ;) tänkte att oj det låter intressant......måste säga att kakaonibs låter bra mycket godare :)
    Tjusiga muffins och ett recept jag verkligen ska testa!! Mår så mkt bättre när jag håller nere mjölkprodukterna så än en gång tack för alla fina recept <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, jag blir så glad att du mår mkt bättre utan mejerier och att jag kan bidra med inspiration! :)
      Kram kram

      Radera
  16. Kokossocker är ett jättebra alternativ om man vill hålla nere det söta men inte vill använda stevia (som i och för sig är naturligt) eller andra mer artificiella sötningsmedel. Kokossocker finns också i florsockervariant av märket Aman Prana. Ett annat alternativ är yaconsirap (som man kan köpa på Råvarubutiken), som har lågt GI-värde och inte höjer blodsockret och inte triggar igång sötsug på smma sätt som annat socker. Ha en fin vecka allihop!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag måste absolut kolla yaconsirap och föorsockervariant av kokossocker! :) tack för tipset! :)
      Kram

      Radera
  17. Så gott, kokosblomsocker låter väldigt spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här sockret är mycket gott nyttigt! :)

      Radera
  18. Åh vad kul, då är de inte lång tid kvar. Så spännande! Vart i Thailand? ha en fin kväll!kramar

    SvaraRadera