tisdag 4 september 2012

Glutenfritt bröd för dig som tränar mycket, fortfarande växer eller helt enkelt tål bra kollisar :)

Det är väl ingen hemlighet för oss alla vad gluten kan ställa till i våra kära kroppar! Jag ser till att mina barn, åtminstone dotter, sonen är ju så stor så han tar hand om sig själv, ska få i sig bra mat! Dottern äter glutenfritt- och laktosfritt i skolan och hemma försöker jag ge henne mat som är naturligt fri från gluten. Hon tränar jättemycket och växer fortfarande därför kolhydrater i form av bovetemjöl, chiamjöl, havre och delvis ris är det inga problem för henne!
Jag letat på nätet efter bra recept på glutenfritt bröd och hittat en fantastisk blogg med otroligt mycket recept på glutenfritt bröd, glutenfria kakor osv! Det är bara att sätta igång och baka för min familj som klarar av dessa glutenfria och bra kollisar! :) Kul!
Så det första jag provade av Kjerstis recept var ett glutenfritt bröd. Jag ändrade lite i receptet efter de ingredienser jag haft hemma. Brödet blev saftigt och gott! :) Alla i familjen gav ett högt betyg!


Här är receptet på Glutenfritt bröd för dig som tränar mycket, fortfarande växer eller helt enkelt klarar av bra kollisar:
Du behöver:
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, fingervarmt, ca 34-35 grader
1/4 dl rapsolja
1/4 dl honung
1 msk nyponpulver
1 dl linfrön
0,5 dl psylliumfrön
1 dl chiamjöl
5 dl bovetemjöl
1 dl havreflingor
1 msk fiberhusk
 1 tsk salt
Så här gör Du:
1. Lös jästen i det varma vattnet. Tillsätt olja, honung, nyponmjöl, linfrön, havreflingor och chiamjöl. Kör igång matberedaren.
2. Blanda bovetemjöl med fiberhusk och salt. Tillsätt lite i taget i jästsmeten medans maskinen är igång.
3. Arbeta degen på låg varvtal ca 12-15 minuter.
4. Lägg degen i en smord avlång brödform. Jämna till utan med lätt oljade händer och slå formen några gånger mot hårt underlag så att degen fördelas jämnt i formen.


5. Täck över med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.


6. Grädda i nedersta delen av ugnen, 175 grader, 1 timme.
7. Ta brödet ur formen och grädda ytterligare en halvtimme.
8. Ta ut brödet och linda in det i dubbla handdukar. Låt svalna.


 9. Skär brödet i skivor och frys in om det behövs.


18 kommentarer:

  1. Tack för tipset angående de som stod på min lista :)
    Brödet ser både fin och gott ut :)) undrar om min son skulle äta de. Han är riktigt kräsen, men försöker undvika vanligt bröd. Så detta skulle ju passa perfekt :) ha en toppenonsdag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova blanda bovetemjöl med rismjöl då blir det en god och mild smak! :)

      Radera
  2. Hm...men nu fattar jag inte!
    Glutenfritt med vetemjöl????
    Måste läsa en gång till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha....kan tryckfelsnisse varit i farten o skrivit vetemjöl istället för bovetemjöl?

      Radera
    2. Ja så klart ska det stå bovete! Ändrar så fort jag kommer hem! :)

      Radera
    3. Ja så klart ska det stå bovete! Ändrar så fort jag kommer hem! :)

      Radera
    4. Bland är man bara för snabb!!
      Ska kika in på Kjerstis blogg och leta inspiration till gossen :)

      Radera
    5. Ja, gör det! Hennes blogg är super! :)

      Radera
  3. A, man kan ha jäst till bovete? Vet du hur mkt kolhydrater det är? Tänker på mina grabbar som inte riktigt kan släppa vanligt bröd...
    Kram/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska mycket kollisar i bovete, men det är ändå bra kollisar och bovete är naturligt glutenfritt och proppat med massor av vitaminer! :)

      Radera
  4. Hej Lana,
    Jag resonerar precis som du när det gäller mat till barnen! Brödet ser ju riktigt gott ut och bovete har ju så god smak :). Tack för tipset om Kjerstis blogg också! Ha en bra dag!
    Kram, Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att det finns flera som tänker om mat till barn på samma sätt som jag! :)
      Ja, hennes blogg är ju så bra!
      Kram

      Radera
  5. Svar
    1. Ja, det var spännande att baka det första gången! :)

      Radera
  6. Om jag skulle ta och experimentera lite när det gäller bröd, hmm. Det komiska är att vi har "fått" en bakmaskin och vi har provat några gånger att göra ett litet bröd till helgen för killarna. Däremot har jag inte satt mig in i just glutenfritt bröd, men det kanske går att byta ut råg och vetemjöl mot annat. Ja där fick jag något att fundera på :)

    Ha det bra!
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... det var ett långt process för mig att komma fram till det där att man ska undvika gluten... :)
      Kram kram

      Radera
  7. Önskar dig en trevlig kväll! Kramar

    SvaraRadera