lördag 30 juni 2012

Havtorns- och nässelbröd med nötter, glutenfritt och mejerifritt, så klart:)

Blääää för vädret idag! :(  Det småregnat hela natten och hela morgonen. Irriterande! Irriterande också att jag av någon anledning vaknar tidigt istället för att sova länge nu när jag har semester! Jag är i och för sig en morgonpigg människa, men kl.6.00 (!) är väl för tidigt! Hur som helst, energi har jag alltid mycket de tidiga timmarna... så jag passat på nu när alla andra fortfarande sover och bakat bröd till frukost! :) Bakar numera inte så ofta... Har tyvärr en tendens att överäta på bröd och bakverk... och det är inte så bra för min mage, även om alla dessa goda mackor och bakelser är LCHF-vänliga och nyttiga! Får se hur det blir med det brödet... kommer nog att "gömma" det i en fryslåda i frysen... och ta fram kanske då och då bara 1-2 skivor åt gången... 
Nej men nu har jag babblat tillräckligt mycket så nu kommer...


...receptet på Havtortns- och nässelbröd med nötter:
Du behöver:
8 ägg
2 msk smält kokosfett/smör
1 dl mandelmjöl 
1 dl kokosnötmjöl 
1 dl finhackade blandade valnötter och paranötter
0,25 dl linfrö
1 msk fiberhusk 
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk nässelpulver (finns att köpa här)
1 tsk havtornspulver (finns att köpa här)
1 tsk salt
Så här gör Du:
1. Vispa ägg fluffigt. Smält kokosfett under tiden.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt kokosfettet och mjölblandningen till vispade ägg. Rör om ordentligt.
4. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (OBS! Viktigt att Du gör det, annars kommer brödet att fastna!). Häll degen i formen och låt stå och svälla ca 5 minuter.
5. Baka brödet i ugnen, 175 grader, ca 45-50 minuter. Täck ev. brödet med en bit bakplåtspapper de sista 8-10 minuter.



6. Låt brödet svalna. Skär upp i skivor och förvara i frysen eller kylen.


Mums, mums! :)


Måste bara förtydliga att min "frukost" börjar nästan alltid 11.30-12.00 eftersom jag fortfarande kör Periodisk Fasta och mår hur bra som helst av det! :)


15 kommentarer:

  1. Ser fint ut!!
    Borde gå bra att byta ut havtornspulvret mot nyponpulver va!? för det har jag hemma ;)

    SvaraRadera
  2. Ja, det tror jag man kan! Nyponpulvret är också mycket nyttigt! :)

    SvaraRadera
  3. Och jag som precis svalt ner ett glas med nässelpulver+vatten. Urk, mycket godare att smussla ner det i bröd kan jag tro. :)

    SvaraRadera
  4. Hej =)
    Javisst var den fin, köpte en i lila idag oxå :P
    Åh, vad gott de ser ut att vara. De blir inte äggigt i konsistensen?
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, det blir det inte... kokosmjölet suger upp vätska bra... så brödet känns mycket "brödigt" :)
      Kram

      Radera
  5. Jag har just börjat ta min första stapplande steg i brödbakandet. Spännande recept!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänks mig att du kommer att hitta på många smaskiga brödrecept! :)

      Radera
  6. Ja tyvärr är det samma sak med mig, jag vaknar tidigt även om det är helg. Skulle gärna vilja sova lite längre när man är ledig, men inte!

    Har inte bakat bröd på länge, men det är gott med en skiva till helgfrukosten när de andra tar sig en vanlig skiva bröd.

    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... visst är det irriterande... ;) Fast å andra sidan hinner man göra så mycket eftersom dagen blir så lång! :)
      Kram kram

      Radera
  7. Tack :D Då måste jag testa detta. Ser fantastiskt gott ut! ha en toppen kväll!kramar

    SvaraRadera
  8. Ser jättefint ut! Brukar också frysa in i skivor så det är lätt att plocka fram. Nässelpulver har jag inte testat någon gång .. ger det smak ??
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pulvret ger inte direkt någon smak... men känslan att man stoppar i sig massor med nyttigheter i det pulvret i bra! :)

      Radera
  9. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna till min hemsida.
    Vänligen
    Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera