lördag 23 juni 2012

Paj till midsommarbuffé eller till vilken buffé du vill :)

Igår var vi på midsommarfirandet i Årsunda med mycket folk! Det var riktigt trevligt och fint! :) Varje familj skulle ha med sig en maträtt till buffé. Jag gjorde LCHF-paj med kycklingfärs, portabello, zuchinni och fetaost, mejerifri så klart. Även icke-LCHF:are tyckte att pajen var mycket god! :) Så jag är mycket nöjd och vill så klart dela med mig det goda receptet! :)


Här är recept på Zuchinni, portabello- och fetaost paj med kycklingfärsfyllning:
Du behöver:
pajdeg:
75 g kylskåpskallt smör
1 ägg
2 msk kallt vatten
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
0,25 dl linfrön
0,25 dl psylliumfrön
2 msk fiberhusk
fyllning:
600-800 g kycklingfärs
3 ganska stora portabello
en halv zuchinni
ca 100 g fetaost
färska kryddor: timjan, gräslök, persilja och rosmarin
salt och peppar
äggstanning:
4 msk majonnäs
3 ägg
Forest Blend, kryddkvarn från Santa Maria
Så här gör Du:
1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i koksmaskin/assistent och kör till slät och klumpfri deg. Smörj en löstagbar form och tryck ut degen i formen. Ställ kallt i minst 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader, 5 minuter.


2. Stek kycklingfärs och krydda med färska kryddor. Salta och peppra.
3. Skär zuchinni i ringar och stek de gyllenebrunt olja/kokosfett.


4. Skär portabello i lagom stora bitar och stek de också i olja/kokosfett.


5. Lägg köttfärsen och portabello i förgräddade pajskalet.


6. Strö över smulade fetaosten.


7. Lägg ovanpå de stekta zuchinniringarna.


8. Vispa ihop ägg och majonnäs. Krydda med Forest Blend.


9. Häll äggstaningen över pajen.


10. Grädda pajen i 175 grader, ca 15-20 minuter.


15 kommentarer:

  1. Men vilken ursnygg paj!!
    Låter oerhört smaskig oxå!!
    Tror jag ska göra den i veckan, passar säker utan att vi har buffé ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst, det passar ju till en sommarlunch också! :)

      Radera
  2. Den ser både god och fin ut. Jag gillar inte fetaost, men de kanske går att hoppa över ;D Jag har varit sugen på att testa den svampen länge då vi har den i min lilla icabutik, får testa :D
    Yes box, lägger ut receptet snart, hehe. Ha en toppen dag!kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... man kan säkert byta ut fetaost mot t ex parmesanost eller någon annan... Väntar med spänningen på receptet! :)
      Kram

      Radera
  3. Oj så fin pajen ser ut, måste testa den så fort som möjligt! Värmde du på pajen vid serveringen eller är den god att äta kall också?
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa den! Den är 100 gånger godare än paj med "vanlig" pajdeg! Jag värmde den i ugnen, men jag tror att man kan äta den kall också! :)
      ha en fin dag du med!
      Kram

      Radera
  4. Tack fina du för kommentaren!
    Vilken fin paj, ser otroligt god ut! Är sugen på att köpa portabello, har bara ätit det en gång utomlands. Ha en fin dag!
    Kram / Camilla

    SvaraRadera
  5. Portabello är jättegoda svamp! Jag använder de rätt ofta! Mycket smak i dessa svamp!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Ser verkligen jättegod ut! LCHFs pajbotten är ju MYCKET godare än vanlig tycker jag. Dottern konfirmeras om några veckor har tänkt servera lite olika pajer. Ska spara detta till ändamålet tror jag .. har faktiskt inte testat portabellosvamp än, nu har jag ju ett bra recept!
    Ha en härlig kväll!
    Kram =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova portabellosvamp, jättegod och mycket "svampig" smak! :)
      Jag tycker också att LCHF-pajdegen är mycket godare! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram

      Radera
  7. Jag har ingen aning, men man kanske kan ta bort sötningen. Har du något alternativ som du tänkte på? Skulle vara spännande att testa utan :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska prova idag! Väntar bara på att äggvitor blir rumsvarma! :)
      kram

      Radera
  8. Kul att äntligen få se inlägget med mazarinerna! De blev jättefina!! Den lilla formen jag använder mig av har jag köpt på Åhléns och kostade 79 kr. Det tog ett tag att hitta en sån liten form, men jag kände verkligen att jag inte kan bara i stora formar hela tiden.

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! De blev jättegoda! :)
      Jag ska titta på Åhlens där jag bor om det finns sådana små formar! Tack för tipset! :)
      Kram

      Radera
  9. Men MUMS, vilket gottigt pajskal! Det ska jag absolut testa! :)

    SvaraRadera