fredag 18 januari 2013

Crepes med god fyllning eller frys/kylrensning :)

Till den här veckan som nästan gått (wippie, fredag!) har vi haft kyl/frysrensning. Det är både plånboksvänligt oh miljövänligt att inte slänga mat, "matrester" och dylikt!
Jag är faktiskt jättebra på det och kan förvandla tråkiga grönsaker/små köttbitar som ligger glömda/gömda i kylen/frysen till mycket goda smaskiga maträtter! ;)
I början på 90-talet när det var som värst i Ryssland efter Sovjet fall var det jättesvårt att få tag i mat överhuvudtaget! Man hade speciella kuponger/talonger till nästan alla livsmedel! Tex, en gång i månaden, på sin arbetsplats (kupongerna skickades till alla arb.platser i hela Ryssland) fick man kuponger till smör, max 500 g, 20 ägg, 0,5 kg socker, 1 kg vetemjöl, charkprodukter som t ex falukorv eller något liknande osv...) Så man "överlevde" tack vare att mina föräldrar odlade alla grönsaker själva och kände en bonde som vi kunde köpa kött från... Det fanns inte något kött eller kyckling i affärerna överhuvudtaget! Bara gigantiska kycklinglår som var importerade från USA! Vi kallade de för "Bushs ben"! He, he...Och de var verkligen GIGANTISKA! Ja, säkert proppfulla med GMO-foder! Usch! Jag bara ryser vid tanke att vi fick genomleva den tiden...
Vi tjejer som var händiga sydde t.o.m. snygga kupongförvaringar att ha i sina shoppingväskor! ;) Snacka om fattigt kreativitet! ;)
Jag och min make brukar säga när det blir "hårda" tider här i Sverige...kanske nån ekonomikris som kommer att härja i landet...så fixar vi det galant! Har man överlevt 90-talet i Ryssland (dessutom var det mycket turbulent och mycket kriminalitet i landet under den tiden...) kan man överleva ALLT! :) ;)
Bla, bla, bla...
Nu till maträtten! :) Jag tog ut fläskben och några fryspåsar med köttspill som jag haft kvar från olika fläskfilé-festligheter och kokat allt det köttet. Buljongen och en del av kokta fläskköttet gick till Rödbetssoppa och det mesta av köttet gick till fyllningen till Crepes med kött- och vitkålsfyllning.





 Här är receptet på Crepes med kött- och vitkålsfyllning:
Du behöver:
till crepes (jag kör mjölfria, men vill du göra "vanliga" har du säkert ett bra recept på dessa!)
6 ägg
6 msk vatten
3 tsk fiberhusk
0,5 dl rapsolja
salt efter smak
till fyllning (alla mått är ca...)
kokt kött (man kan säkert ta t ex stekt köttfärs eller kött från grillad kyckling)
finhackad smörstekt vitkål
hårdkokta ägg
salt och perppar efter smak
jag tog också fryst finhackad chili (från Findus) och fryst finhackad persilja från ICA
majonnäs (jag använder alltid hemmagjord)
Så här gör du:
1. Vispa ihop alla ingredienser till crepes. Låt svälla några minuter.
2. Stek tunna crepes i stekpanna på medelvärme. 

 
3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.  
 


4. Rulla ihop fyllningen i crepes. Och sedan rulla varje crepes i plastfolje för att kunna förvara några dagar i kylskåpet.


Såååå gott! Dreglar nu när jag skriver inlägget! ;)
Till veckan ska jag göra crepes met tonfiskröra. :)


Nu snart ska jag göra chokladbollar. Har hittat ett spännande recept på nätet! Återkommer imorgon!
Vad ska ni äta för gott ikväll? :)

26 kommentarer:

  1. Intressant att läsä om tiderna i Ryssland, man får lite perspektiv! Bra med kylskåpsrensning, så onödigt att slänga mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar själv påminna mig om den tiden...när jag börjar gnälla på olika Ilands-problem... Brukar hjälpa... ;)
      Kram

      Radera
  2. Ja man har svårt att tänka sig att det varit så, speciellt på 90-talet! Men det brukar komma ut något bra från sånt också. Jag gillar att rensa kyl och frys, det känns bra i själen :)
    Kom på nu att köttfärs och vitkål ihop är ju jättegott! Och i crêpes dessutom verkar fantastiskt! Jag älskar crêpes :) här åt vi skaldjur ikväll, lite lyx :)
    Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...för mig är det t.o.m. svårt att förstå att det varit så i mitt liv...ibland känns det som om allt det upplevts inte av mig utan av någon annan person...
      Men det är nyttigt att påminna sig om dessa tider...och få lite perspektiv! :)
      Mmm...gott med skaldjur! :)
      Ha en fin kväll du med!
      Kram kram
      //Lana

      Radera
  3. Kylskåpsrensning är alltid bra och blir det gottigheter så är det en stor bonus det också!

    Måste varit jobbigt med ransonering sådär... önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag älskar kyl/frysrensning! :)
      Ja, det var rätt jobbigt emellanåt på den tiden...
      Ha en trevlig helg du med!
      Kram

      Radera
  4. Vad spännande att höra om ert "tidigare" liv!! Man kan nog inte riktigt förstå hur svårt det varit - saker vi här tar så för givna!!
    Berätta gärna mer någon gång!!
    Det här med kyl/frysrensning kan blir det bästa rätterna ibland! Crepes är ju så gott ..
    Hoppas ni får en härlig helg!!
    Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...jag tror att det är svårt att förstå om man inte upplevt det själv... och jag kan ibland t.o.m. "glömma" det "tidigare" k´livet och ta många saker för givet... då måste jag påminna mig själv hur det var det då...
      Ha en fin och härlig helg du med! :)
      Kram kram :)

      Radera
  5. Vad hemskt att det har varit så, vilka tider :/ Tänk vad man tar för givet här i Sverige egentligen. Ibland borde jag tänka mig för innan jag klagar.
    Tack vännen, du är för goe. Jag hoppas att jag ska fixa mitt mål. Ha en toppenhelg!kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...det gör jag rätt ofta...innan jag klagar mitt "braiga" liv... :)
      Ha en toppen helg du med!
      Kram kram

      Radera
  6. Jag är VÄRDELÖS på att fixa ihop mat när man har kylskåpsrensning. Jag gillar inte heller att slänga mat så jag gör det ändå... Det blir dock inte med samma goda resultat som för dig. Jag gjorde en supergod tonfiskröra igår dock inte av rester.

    SvaraRadera
  7. Det kan bli riktigt spännande/lyckade rätter när det är klent i kyl/frys oftast de roligaste rätterna oxå :)
    Creps/wraps är så smidigt ofta har jag det till jobbet, och då gärna med tonfisk/äggröra
    Här planeras det för pizza ikväll....hoppas även kräsne 5åringen ska gilla denna variant ;)
    Ha en härlig helg
    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Det är då kreativiteten sätter igång! :)
      Spännande med nytt variant på pizza! :)
      Ha en härlig helg du med!
      Kram <3

      Radera
  8. Det är därför vi ibland skämtsamt säger "är vi i Ryssland eller?" när det gapar tomt i hyllorna i affären. Men vi kan nog aldrig ens ana hur ni hade det. Vi är så bortskämda här så det är inte klokt. Så nu skäms jag nästan för att jag säger så ibland. Ska sluta med det omgående. Tack för att du berättar, det är spännande att höra om ditt liv.

    Kram =)

    Och maten ser god ut som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...vi kan nästan själva skoja så...just om 90-talet... Jag påminner mig själv om den "gamla sovjet-fall-tiden" när jag gnäller på olika små problem i mitt liv nu...
      Kram kram

      Radera
  9. Tack för att du delar med dig1 Kan inte ens föreställa mig hur det var för er. Allt är verkligen relativt, på gott och ont. Tack också för att du påminner oss om hur bra vi har det här. Min man o jag talar ofta om det, han är ju uppvuxen i ett fattigt sydamerikanskt land och blir ofta illamående av vårt konsumtionssamhälle. De flesta av oss är omedvetet bortskämda. Tar så många saker för givet. Vi borde lyssna mer till våra äldre släktingar som genomgått ransoneringstider och svårigheter.

    Vi och våra barn ber varje år våra tyska släktingars berätta mer om tiden under och efter kriget. Har börjat skriva ner historierna för att minnas. Horribla, alldeles fruktansvärda berättelser men nyttiga för oss att höra. Nyttigt att få perspektiv. Och man blir mindre sugen på att köpa nya prylar hela tiden.

    Ångrar att jag inte talade ännu mer med mina egna släktingar innan de gick bort. Hur de stoppade nylonstrumporna och sparade på minsta stump eller matrester. Det där beteendet hos mormor som vi skrattade åt... Hur mkt mat slänger vi inte idag? Jag har fått mig en riktig aha-upplevelse efter att min man lärt mig hur länge man faktiskt kan spara mat som "gått ut" (hans mamma drev butik i flera år o tog hem "gammal" men fullt ätlig mat).

    Tror att vi alla skulle må bra av att bli mer självförsörjande. Med all GMO, gifter, antibiotika, hormoner etc i maten skulle vi må bättre av mer egenodlat. Kanske ser vi allt fler framöver som odlar hemma? Jag kan ingenting om odling men blir mer o mer intresserad.

    Tack för mattips, ska testas!!

    Stor KRAM <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...man skulle verkligen vilja veta mer om de människor som upplevde/överlevde andra världskriget...finns väldigt mycket minne i Ryssland om det...
      Ja...man ska verkligen använda luktsinne när det gäller mat! Din man är klok han! :)
      Jag funderar på att sätta upp växthus och odla grönsaker där... får se när det blir av! Min mamma och svärmor har mycket kunskaper inom det området! :) Jag blir också mer och mer intresserad! :)
      Kram

      Radera
  10. Crepes är så gott:)
    I kväll ska vi äta köttfärsbiffar med fetaostfyllning sedan blir det kylskåpsrens rostade grönsaker/rotfrukter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm...gott med rostade grönsaker! )
      Kul att du tittat in hit! Hoppas det blir fler gånger! Jag ska kika innne hos dig!
      Kul med en ny hälsoblogg!

      Radera
  11. Du är så fiffig Lana! Jag gillar verkligen det här med att återanvända rester och "koka soppa på en spik". Det är så onödigt och dumt att slänga bra mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Det är verkligen onödigt och dumt att slänga mat!
      Kram

      Radera
  12. Det är viktigt ibland med en påminnelse om hur bra vi faktiskt har det! Det är faktiskt inte självklart för alla att kunna välja och vraka i affärerna och bland allt överflöd. Förstår att du blivit bra på att återanvända med tanke på dina erfarenheter. Tack för påminnelsen! Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...verkligen!
      Ha en fortsatt fin helg du med!
      Kram

      Radera
  13. Kyl och frysrensning är toppen! Brukar kunna bli spännande rätter!
    Ibland behöver man bli påmind om hur bra vi faktiskt har det! Lätt att glömma!
    Kram /M

    SvaraRadera
  14. Kyl och frysrensning är toppen! Brukar kunna bli spännande rätter!
    Ibland behöver man bli påmind om hur bra vi faktiskt har det! Lätt att glömma!
    Kram /M

    SvaraRadera