torsdag 31 januari 2013

På torsdag ska man äta fisk... i Ryssland :)



På torsdagar här i Sverige brukar man servera ärtsoppa och pannkakor... I Ryssland oftast serveras fisk på torsdagar... Den traditionen kommer efter andra världskriget. På den tiden, i slutet av 40- och början på 50-talet i Ryssland var det fattigt och stor köttbrist... Därför bestämde Livsmedelsverket att på alla matställen på torsdagar skulle serveras fiskrätter. På så sätt trodde man skulle spara på köttprodukter...
Den traditionen lever vidare in i våra dagar. Så idag, torsdag, bjuder jag dig på en fiskrätt, precis som i Ryssland! :)
Här är recept på Fiskrulle med champinjon- och spenatfyllning:
Du behöver:
800 g ryggfiléer alaska pollock
2-3 skivor bröd (jag tog gluten- och mejerifritt LCHF-bröd)
1 ägg till fiskfärsen
salt, vitpeppar
ca 100-150 g champinjoner
babyspenat (har svårt att uppskatta hur mycket jag hade...avgör själv efter din smak!)
2 hårdkokta ägg till fyllningen
1-2 msk majonnäs
1 ägg till pensling
2 msk fryst finhackad peslilja
lite finhackad mandel/mandelmjöl till topping
Så här gör du:
1. Börja med fiskfärsen: kör fiskbitarna och brödbitarna i matberedare till slät massa/färs. Tillsätt ägg. Salta och peppra.
2. Skär champinjonerna i ganska små bitar till fyllningen. Stek de i mycket med smör. Salta och peppra. Ta av från värmen. Blanda i rivna babyspenatblad och hackade kokta ägg. Tillsätt majonnäs och blanda väl.
3. Lägg en rektangulär bit/ark av plastfolje på köksbänk/arbetsyta. Platta ut fiskfärsen på plastfoljen. Finfördela svampfyllningen i mitten av färsen.
4. Rulla ihop fiskfärsen med hjälp av plastfoljen. Slut ihop kanterna och forma försiktigt till en rulle/limpa. Gör en liten fördjupning i mitten längst hela fiskrullen.
5. Vispa lätt ett ägg, tillsätt hackad persilja. Pensla hela limpan/rullen med äggblandningen. Strö sedan mandelhacket/mandelmjölet.
6. Flytta över fiskrulle till bakplåtspappresklädd ugnsform/plåt. Gör det försiktigt så att rullen inte går sönder (kan lätt hända då fiskfärsen är inte lika "fast" som t ex köttfärs).



7. Stek fiskrullen i mitten av ugnen, 250 grader ca 20 - 25 minuter.
8. Låt svalna. Skär i bitar.


Den här fiskrullen kommer jag att laga flera gånger. Den var väldigt god och saftig! Att jag lyckats glömma en rätt till som var min favorit i mitt barndomshem i Ryssland! :)


Redo att ställas in i kylen!


Imorgon är det fredag och då betyder det: kyckling? tacos? eller något annat?
Vad ska du äta imorgon? :)

18 kommentarer:

  1. Du får till såna bilder så man blir hungrig varje gång!! Ser jättegott och spännande ut.
    Kul med lite annorlunda!!
    :)

    SvaraRadera
  2. Det är så roligt läsa om de ryska mattraditionerna!
    Och jag tänker på förslaget att införa köttskatt, hehe. Same shit different name!
    Kram /M

    SvaraRadera
  3. :) Först trodde vi att du hade fyllt ett bröd med fisken. Det låter verkligen riktigt gott så vi har lagt det i vår fiskmapp i datorn för att prova.
    Kul att läsa att det finns fiskdagar i andra delar av världen också, även om det är på en torsdag.

    Vi brukar köra med pasta på fredagarna i vårt kök, men det lutar åt att det kanske blir någon risotto istället i morgon... vi får se vilket håll det lutar mest åt:)

    Ha en underbar helg,
    kramar

    SvaraRadera
  4. Just det, fredagskäk...förmodligen lax eller kött...något som går fort! Och ett glas vin så man sover gott i soffan!
    Kram igen /M

    SvaraRadera
  5. Det ser så gott ut det här! Jag ska också börja använda lchf-bröd, hittills har jag utesulitit bröd i matlagning.

    SvaraRadera
  6. Åh du gör alltid så avancerade inbakningar, läckert att se! Kul med traditioner, jag äter fisk olika dagar i veckan, men alltid minst en dag i veckan :) fredag imorgon ja, sambon har lovat att bjuda på en 3-rättersmiddag som min födelsedagspresent, det ska bli SÅ spännande :) på lördag blir det iaf tacos till melodifestivalen :) ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
  7. Spännande och annorlunda:) ser gott ut iaf!
    Ha en strålande dag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  8. Har aldrig sett något liknande, spännande :) Lät väldigt gott , härligt med ny inspiration.
    Vet inte vad vi ska äta, Jimmy ska handla efter jobbet, så det blir en överraskning. Gott blir garanterat :)
    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Va trevligt att du berättar lite historia om Ryssland! :)
    Imorgon blir det nån form av tacos här hemma...har inte bestämt mig än i vilken form men det blir nåt nytt tror jag :)
    Ha en trevlig helg :)
    Kram Karin

    SvaraRadera
  10. Roligt att höra om traditioner i andra länder! Tack att du delar med dig! Ha en fin fredag, kram!

    SvaraRadera
  11. Det var häftigt recept på fisk. Fin strudel!.

    SvaraRadera
  12. Det var ju kul att höra om traditioner i Ryssland. Ikväll blir det tacos till barnen och oxfilé till mig. Det är väl en rättvis fördelning, va? :)

    SvaraRadera
  13. Så många nya och spännande rätter du bjuder på!!
    Här är det idétorka ;)
    Misstänker att just denna rätt kommer att kräva en del tålamod av mig så....avvaktar lite ;)
    Under tiden njuter jag av dina bilder <3
    Fredagsmat här?? ingen aning än får väl fråga lillchefen ;)
    Kram <3

    SvaraRadera
  14. Tänk så olika det kan vara i olika länder. Jättekul att läsa om. Men jag undrar över ditt recept är det ett ryskt fiskrecept. Känner inte riktigt igen det. Liknar fikspaté till en viss del men...

    Ofta äter vi lite "småplock" på fredagskvällen. typ en god ost, ev något bröd, grönsaker och någon god röra.

    SvaraRadera
  15. Men du, vilken lattjo liten pryl! Det ser väldigt gott ut, kul med nya idéer! Ja, nytt för mig i alla fall :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  16. Vilken kul idé! Svamp och fisk passar ju så bra ihop också:) Äts den kall? Vad brukar man äta till fiskrullen? Det låter väldigt gott i alla fall!
    Ha en trevlig kväll!
    Kram:)

    SvaraRadera
  17. Vilket häftigt recept, kul att få läsa lite om ryska traditioner!
    Ha en trevlig helg!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  18. http://www.houseofhedda.com/sv/artiklar/50-talsstil_retro/m-cups-babuscha-mattsats.html
    ville bara tipsa dig om dessa på länken - borde passa dig

    SvaraRadera