onsdag 23 januari 2013

Paj med fyllning på parmesan, skinka, babyspenat, basilikapesto och soltrokade tomater :) :)


Jag tröttnar aldrig på paj! Och tänk vilken tacksam maträtt som går att variera i oändligheter och som är så god och mättande! Komplett måltid om du också tillsätter lite grönsaker! :)
Här är recept på Paj med fyllning på ost, skinka, babyspenat, basilikapesto och soltorkade tomater:
Du behöver:
till pajdeg:
75 g kallt smör
1ägg
1dl kokodsnötmjöl
1 dl paranötmjöl/mandelmjöl
0,5 dl krossade linfrön
1-2 msk fiberhusk
2-3 msk kallt vatten
till fyllning (ca mått)
ca 2- 2,5 dl strimlad skinka
ca 1- 1,5 dl riven parmesan,
rivna babyspenatblad
strimlade soltorkade tomater
2-3 msk basilikapesto
till äggstanning
3-4 ägg
3-4 msk hemmagjord majonnäs
salt
peppar
Så här gör du:
1. Blanda ihop alla ingredienser till pajdeg i en matberedare. Kör på lågvarv tills det blir en smidig degklump.
2. Tryck ut pajdegen i en välsmord/oljad rund form med löstagbara kanter. Ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 5 minuter.


3. Lägg i det svalna pajskalet strimlad skinka, riven parmesan och basilikapesto. Blanda.
4. Finfördela rivna babyspenatblad och strimlade soltorkade tomater över skink/ostmassan.



5. Vispa ihop ägg och majonnäs. Salta och peppra. Häll äggstanningen över pajfyllningen.


6. Grädda pajen i 175 grader, ca 30-40 minuter. Täck med folje vi behov så att pajskalet inte bränns.


God och saftig paj med perfekt pajskal! :)


Vad har du för favvo- pajfyllningar? :)

42 kommentarer:

  1. Vad bra med en paj innehållande så många av mina favoritingredienser! Själv brukar jag göra västerbottenostpaj när jag gör paj, det är så gott och enkelt!

    SvaraRadera
  2. Min absoluta favorit är faktiskt laxpaj, jag använder gravad lax. Förut i mitt gamla liv var jag aldrig särskilt förtjust i pajskal, smuligt och torrt, nu gör jag pajen i formen direkt utan skal...tycker det blir bättre! Vi åt faktiskt laxpaj till middag idag, med sallad och en dillmajonnäs!
    Kram /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott det låter! Det måste jag också testa! Och dillmajonnäs låter också väldigt smaskigt! :)
      kram

      Radera
  3. Jag håller med, jag älskar kyckling :D Härlig bild! Åh, jag måste göra paj någon dag framöver. Jag åt de väldigt ofta innan, men föråt mig :/ Ha de gott vännen! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske du kan prova med kycklingpaj! ;)
      Ha det gott du med vännen!
      Kramar!

      Radera
  4. Du har helt rätt, paj tröttnar minsann sällan på... din ser god ut! Tacopaj går alltid hem hos oss :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tacopaj är också stor favorit hemma hos oss! :)

      Radera
  5. I'm back ;)
    Dina pajer ser ju bara så goda ut! Och med de ingredienserna så går det inte att göra fel.
    Hur var julen? Kul att laga all mat i nya köket ;) Ett nytt kök vore rena drömmen för mig, men jag får vänta ett litet tag till :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att se dig tillbaka! :)
      Tack, tack, jag de här ingredienserna är ju så goda, t.o.m. kräsna sonen tyckte att pajen var god! :)
      Julen var bra, med mycket gäster från Ryssland! :) Jättekul att laga mat i det nya köket! Konstigt nog, att nu har man en känsla att i alltid haft det nya köket...man vänjer sig fort! :)
      Ja...det är dröm att ha ett nytt kök...jag har också drömt jättelänge innan det har blivit verkligheten för mig! :)
      Kramar

      Radera
  6. Åh paj ja, så bra att slänga i det man har hemma. Mina favoriter är laxpaj och spenat/fetaost paj :) ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Rena rama kylskåpsrensning! :)
      Gott med lax! Och spenat/fetaost är så smaskig kombo! :)
      Kram

      Radera
  7. Har planer på en paj någon dag framöver, kanske en lökpaj....med kantareller kanske....hm nu blev jag småsugen allt :)
    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm...så gott med kantareller! Jag blir alltid sugen på paj! ;)
      Kram <3

      Radera
  8. Paj är något jag gärna äter och din ser väldigt god ut! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Kan äta paj nästan varje dag! :)
      Ha en fin dag du med!
      Kram! :)

      Radera
  9. Håller med, paj är gott och går och göra i massa olika varianter.
    Har väl aldrig ätit så varierat som de senaste 5 åren med LCHF :)

    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Man äter så varierat!
      Wow, 5 år! Kan tänka mig att du INTE vill åter till "gamla" sättet att äta! ;)
      Kram kram

      Radera
  10. Mums !!! Håller med dig paj tröttnar jag aldrig på. Så variationsrikt.
    Vi gjorde MASSA pajer i helgen då vi firade dottern och jag gjorde alldeles för mycket. Men det är toppen - nu har jag luncher för många dagar! ;)
    Jag gillar vegetariska väldigt bra, och kyckling med solt. tomat & basilika.
    Och dessa nöt/fröskal är ju så mycket godare än det traditionella skalen!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen, lchf-pajskalet är mycket godare!
      Härligt att ha så många lunchlådor med smaskiga pajer! :)
      Kram

      Radera
  11. Ser gott ut!! Ha en strålande dag!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  12. Jag gjorde paj men degen blev så nötig men nu ska jag använda mer kokosmjöl istället :). Tack!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir mycket godare när man använder kokosnötmjöl också!
      Kramar!

      Radera
  13. Både ser och låter gott! Ska nog testa det pajskalet nästa gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! T.o.m. min kräsna dotter tycker att denna pajdeg är så god! :)

      Radera
  14. Jag är ingen paj-älskare men din ser god ut. Jag brukar inte gilla degen eftersom jag tycker att det lätt blir lite tungt och mastigt att äta. Men den här pajdegen lockar mig. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa den här pajdegen! Jag tycker den är god! :)
      kram

      Radera
  15. Åh, vad vi har varit dåliga på att kommentera den senaste tiden, men ibland räcker inte tiden riktigt till... Men vi kikar in och kollar vad du bjuder på även om vi inte alltid hinner lämna ett avtryck:)

    Paj är något som vi alltid undrar varför vi inte har oftare när det välligger på tallriken. Det finns ju så många sätt att variera det på, denna med lite smak av Italien låter oerhört god!

    Kramar till dej från oss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men de är så, man hinner inte med allt på dagarna! :)
      Ja, paj skulle jag kunna äta varje dag, faktiskt! ;)
      Kramar till er!

      Radera
  16. Snygga bilder!
    Min favoritfyllning är purjolök. Det går åt 0,5 kg av den ljusa delen av purjolökarna, som finhackas. Man puttrar det i smör, salt och lite vatten i en halvtimme innan man fyller pajskalet och toppar det hela med ost:) (Det är Julia Childs recept, fast man får ju byta ut pajskalet och äggstanningen mot ditt recept då:)
    Kram:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gott din variant på paj låter! :) Mums!
      Kram till dig också!

      Radera
  17. Javisst är det svårt med köpstopp :S
    Nu har jag skrivit om de på bloggen, jag ska gå en crawlkurs :P
    Ha en fin kväll!kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver nog också införa köpstopp... ;)
      Häftigt! Du är så duktig!
      Kram kram

      Radera
  18. Det låter gott! Du har inget bra pajskalsrecept utan nötmjöl. Min son är luftburet allergisk så jag kan inte göra nåt med sånt i... Ha en fin fredag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sklulle t ex byta ut nötmjöl mot hälften linfrö och hälften sesmfrön... Prova! det kanske funkar! :)
      Ha en fin fredag du med!

      Radera
  19. Alltid lika gott med paj!

    Ha en skön fredag :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det! Skulle kunna äta paj varje dag! ;)
      Ha en skön fredag du med! :)

      Radera
  20. Sänder en bamsekram, trevlig helg!kram

    SvaraRadera
  21. Vilken god paj, så mycket go'a ingredienser i fyllningen. I veckan blir det broccolipaj med ädelost och valnötter här hemma, god favorit!

    SvaraRadera
  22. Så gott:)

    Har dock problem med min springform, den läcker. Någon annan med samma problem?

    SvaraRadera