onsdag 20 juni 2012

Tre-rätters middag: varmrätt: Parmalindad oxfilé med bearnaisesås :)

Valet av köttet till varmrätten på vår tre-rätters middag var sonens, så klart! :) Han valde oxfilé. Jag måste säga att jag aldrig i hela mitt liv lagat något av oxfilé... så när vi hade bestämt oss för det köttet fick jag surfa på nätet som en galning bland alla möjliga matsidor och bloggar för att hitta ett gott och ändå relativt enkelt och smidigt recept. Valet föll på Parmalindad oxfilé som jag hittat på en välkänd matsida, Matklubben.se. Vad ska man säga... det blev jäääte goooott! Jag lyckades och förstörde inte köttet! ;):) Receptet ändrade jag lite...


Här är recept på Parmalindad oxfilé:
Du behöver:
ca 800g oxfilé (en hel bit)
10-15 skivor parmaskinka (rökt)
färska örter (inga exakta mått): gräslök, timjan, rosmarin, persilja
salt och peppar
hushållssnöre att binda ihop med
Så här gör Du:
1. Sätt ugnen på 175-180 grader.
2. Finhacka färska kryddor och blanda de i en skål.. 

Färska örter är så gott att använda i matlagning! :)

3. Lägg ut skinka omlott så att det blir som "en matta". Strö över kryddorna.


4. Lägg köttet på skinka med kryddorna.


5. Rulla in köttet ordentligt i skinkskivorna och bind ihop med hushållssnören.


6. Lägg köttet på galler med en plåt under. Lägg gärna bakplåtspapper på plåten så blir det lättare att rengöra plåtens botten från köttsaft som bildats under stekningen och kanske bränt fast. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Ta ut köttet och låt den vila under ugnsfolje i 15 minuter. Sätt tillbaka in i ugnen i 20 minuter. Ta ut sedan och låt köttet vila i ca 15-20 minuter under ugnsfolje innan servering.


7. Skär oxfilé i lagom tjocka skivor och servera med en grön sallad blandad av babyspenat, ruccola, mangold osv.


8. Servera bearnaisesås till köttet:
Här är recept på Bearnaisesås som är mycket smidig att göra då du gör den med stavmixer! Att göra såsen på det sättet har jag lärt mig hos Maria med en jättefin blogg Mariasfavoriter.se där hon lägger ut många smarriga recept.
Du behöver: OBS! Alla ingredienser ska vara rumstempererade!
4 äggulor
300 g smör
1 msk vitvinsvinäger
1 msk lökpulver
salt och vitpeppar efter smak
2-3 msk dragon (jag använder torkad)
Så här gör Du:
1. Smält smör på låg värme.
2. Lägg ägggulor, salt, peppar och vitvinsvinäger i mixerbägaren. Vispa ihop med stavmixer.
3. Häll försiktigt i smöret (ej det vita i botten av kastrull) och mixa samtidigt med stavmixer tills det bli tjockt.
4. Lägg över såsen i en skål och blanda i dragon.
(På samma sätt har jag gjort hollandaisesås! Tack Maria för bra recept på smörsåser! :)


Här ser du min tallrik med varmrätten. Gröna salladen är på väg! ;):)


16 kommentarer:

  1. Åh gud så gott! Nästa gång kommer jag ;)

    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi... välkommen, välkommen! :)
      Kram

      Radera
  2. mumma!!
    Smidig bea kanske skulle miva ihop en sådan till kycklingen ikväll, dragon har jag mängder av i landet!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Smidigaste sättet att göra bea eller någon annan smörsås har jag aldrig sett förut! Vi tackar Maria för det! :)

      Radera
  3. Älskar oxfilé. Det ser perfekt tillagat ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är själv så glad att jag "lyckades" med köttet! :)

      Radera
  4. Detta såg jättegott ut!! Oxfilé är inte något vi gör så ofta så det blir så extra när vi väl gör det!!
    Tack för länkningen och de fina orden !! =)
    Ha en underbar midsommar nu!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, lagar sälln oxfilé, bara när det är något speciellt!
      Ha en underbara midsommar du med! :)
      kram

      Radera
  5. Men tack <3 blir så varm i hjärtat när folk bryr sig!
    Både om var jag kan hitta bra produkter och hur jag mår ;)
    Mår bättre idag men såklart trött och väldigt frusen hela tiden trots sol....

    Ha det bra
    Kram Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart man ska bry sig om sina bloggkompisar! :) <3
      Härligt att du mår bättre! :)
      Kram

      Radera
  6. Göstanes va du läskar mig, ser väldigt aptitligt ut. Örterna ser fantastiska ut. tidningen är en bilaga till expressen :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi... jag börjar dregla själv när jag ser bilden på denna oxfilé... :)
      Vad bra! Då ska jag köpa den idag! :)
      Kram

      Radera
  7. Åh vilken smarrig varmrätt, precis i min sak. Länge sen vi åt oxfilé nu, det är ju bara så gott, speciellt när man får till den helt perfekt. Och inget slår ju en hemmagjord bea. Underbar mat du har gjort.
    Trevlig midsommar!
    Kram / Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade den! Virtuellt så klart! ;)
      Precis, hemmagjord bea är sååå gott!
      Trevlig midsommar!
      Kram

      Radera
  8. Letade fram denna på nätet! Gjorde den faktiskt 2 dagar irad! Helt fantastiskt! tack!

    SvaraRadera