tisdag 19 juni 2012

Tre-rätters middag: förrätt: Parmesankorg med rostbiff- och babyspenatröra toppad med valnöt- och babyspenatpesto :)

Igår hade vi tre-rätters middag för sonen (skrev tidigare om att han fyllde 20år). All mat var jättegod! :) Och alla rätter lagade jag för första gången... men maten blev mycket lyckad! Så till varje rätt (för, varm- och efterrätt) ägnar jag ett enskilt inlägg! Alla rätter är mejerifria, glutenfria och med låga kolhydrater!
Vi börjar med förrätt: 


Här är recept på Parmesankorg med rostbiff- och babyspenatröra toppad med valnöt- och babyspenatpesto (steg för steg med bilder):
Du behöver:
150 g parmesanost
150-200 g rökt rostbiff (som pålägg)
1-1,5 dl majonnäs
ca 3 dl småriven babyspenat
Forest Blend (kryddkvarn från Santa Maria)
50 g valnötter
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
30-40 g parmesanost
Så här gör Du:
1. Ostkorgar: Riv parmesanost och dela upp den i 4 jämna högar. Värm en stekpanna med teflonbeläggning på medelvärme.
2. När stekpannan är varm lägg i osten (till en korg i taget) och se till att få en rundel på ca 12 cm i diameter. Så fort den bildar småbubblor och smälter ta den av värmen. OBS! Osten får ej mörkna eller brännas!
3. Vänta in ca 1-2 minuter. När "ostplätten" har stelnat lite ta den försiktigt upp med en tunn stekspade och lägg över på ett uppochnervänt glas. Forma till en korg med händer. Tänk på att ostplätten är fortfarande varm!




4. Pesto: Lägg hälften av babyspenat, vitlök, valnötter, parmesan (i små bitar) och olivolja i en matberedare. Finfördela till en slät massa. 







5. Fyllning: skär den rökta rostbiffen i små bitar. 
6. Ta rostbiffbitarna och andra hälften av babyspenatbitarna och blanda med majonnäs. Krydda med Forest Blend.


7. "Sätt ihop" korgen.


26 kommentarer:

  1. Åh det låter kanongott! Och de där ostkorgarna gör ju att det så festligt och arbetat ut!

    Ha en toppenkväll!
    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förrätten var otroligt god! Både sonen och dottern som kan vara lite kinkiga med lågkolhytratsmat gav högsta betyg! :)

      Radera
  2. Svar
    1. Tack, korgarna var verkligen mycket smarriga! :)

      Radera
  3. Åh, vad gott! Jag gör alltid mina tacotubs i ugnen, men ska testa att "stek" osten ist =) Tack för tipset!
    Javisst är de kul när man hittar andra bloggar och få lite utbyte utav dessa :D
    Sov gott!kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att om man steker ostkorgarna/ostplättarna då är det lättare att hantera de en i taget! :)
      Kram

      Radera
  4. Nej, vilka läckra små ostskålar. Ser jättegoda ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de var otroligt goda! Det kommer jag att göra flera gånger med olika fyllningar! :)

      Radera
  5. SÅ gott det ser ut !! Älskar majonäsröror ..
    Smidigt att göra ostkorgarna i stekpannan. Jag har försökt i ugnen men de är svårt att hinna med att "böja" dem innan de stelnar för mycket. Lättare att ta dem en-och-en. Sen bränns det lätt i ugnen, och bränd ost är inte gott!
    Ha en härlig dag!!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Nästa gång ska jag göra de med nån annan majo-röran! :) Håller med, mycket smidigare att göra korgarna en i taget! :)
      Ha en härlig dag du med! :)
      Kram

      Radera
  6. Åh, det där låter så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, urgott! :) Tänker göra med annan fyllning redan denna helg! :)

      Radera
  7. Tillomed lilla jag utan vidare matlust blev nu småsugen!!!
    Ha en fin dag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi... samma här, nästan så att jag själv inte ska titta på bilden... ;)
      Ha en fin dag du med!
      Kram

      Radera
  8. Åh vad längesedan vi åt parmesankorgar, det är ju så himla gott! God röra du hade i också. Ha en bra dag! Kram / Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen fullträff! :) Alla i familjen gav högsta betyg till förrätten! :)
      Ha en bra dag du med!
      Kram

      Radera
  9. Mumsigt! :)

    Tack för din fina kommentar! Äggmjölk är verkligen något av det bästa en LCHF-are kan göra. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du kikade in hos mig! Hoppas du blir inspirerad! :)
      Kram

      Radera
  10. Det receptet knycker jag på direkten ser helt underbart gott ut. Vilken trevlig middag ni haft. Vi ska ha tre rätters imorrn ska bli gott och trevligt med gäster.
    Ikväll har jag en date med maken:).
    Varma kramar till dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, knyck receptet! De här korgarna är såååå goda! Jag kommer att laga den förrätten flera gånger! :)
      Ha en fin och mysig date med maken! :)
      Kram

      Radera
  11. Önskar dig en trevlig kväll! kramar

    SvaraRadera
  12. Men, vilka smarta ostkorgar! De kommer jag definitivt att använda mig av framöver. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! :) Kul att ge inspiration till andra som äter lågkolhydratskost! :)

      Radera
  13. Det ser riktigt gott ut. Är receptet för 4 personer?
    mvh Lovisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det1 För 4 personer! :)

      Radera