onsdag 16 januari 2013

Indisk kycklinggryta :)

God onsdag mina vänner! Slutat "tidigt", för en gång skull på jobbet idag... Annars är det väldig oregelbundna arb.tider från ena dagen till den andra när man jobbar på kulturskolan... mest kvällstider för det är då elever kan komma till mig och spela piano! :) Men, men, jag ska inte klaga... jag har världens roligaste yrke, pianopedagog! :) Och tänk, för mig, som är utlänning, att kunna lyckas hitta ett jobb som är just för min utbildning! :) Bla, bla, bla... Till maträtten! Receptet har jag hittat hos ett underbart par som tillsammans har en blogg Mårtenssons kök. Det är inte bara deras smarriga recept utan också deras sätt att beskriva allt...det har fångat mig... :) 
Jag har ändrat i receptet. Så från den ursprungliga Indiska soppan har jag lagat en Indiska kycklinggryta, men basreceptet är ju samma! :) Grytan var såååååå god! Den är uppäten...vi slogs nästan, jag och maken, vem som skulle ha den till lunchlådan igår! ;) Bla, bla, bla... Till receptet!


Här är recept på Indisk kycklinggryta:
Du behöver:
2-3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, ca 4 cm
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk cayennepeppar
1 burk kokosmjölk (Kung Markatta, ekoligisk och utan tillsatser)
vatten att späda ut grytan
1 grönsaksbuljongtärning (jag brukar använda buljongtärning från lchfbutiken.se)
1 bit rättika, ca 15-16 cm
1-2 morötter
2 stjälkar selleri
1 kg kycklingfilé
2 tsk garam masala
saft från en lime
kokosolja till  stekning
Så här gör du:
1. Finhacka vitlök och ingefära. Fräs dem tillsammans med kryddorna i kokosolja i en gryta/djup stekpanna. Häll i kokosmjölk och buljongtärning. Låt det koka ca 10 minuter.
2. Halvera på längden och skiva tunt rättika och morötter. Lägg grönsakerna i kokosmjölken och fortsätt allt koka ca 10 minuter till. Tillsätt sedan skivad selleri och fortsätt koka ytterligare 10 minuter.
3. Skär kycklingfiléerna i lagom stora grytbitar.
4. Fräs garam masala i kokosolja i en stekpanna. Tillsätt kycklingbitarna och stek tills de blir genomstekta.
5. Lägg ner kycklingbitarna i grytan. Späd eventuellt med vatten. Salta och peppra. Låt grytan puttra ca 5 minuter.
6. Pressa ur limesaften in i grytan.


17 kommentarer:

  1. Oj så god den låter! Och många ingredienser. Det får jag testa nån dag :) och vilka snygga detaljbilder!! Ha en fin kväll! Kram

    SvaraRadera
  2. Mmmm låter tokgott och som vanligt har du fina bilder också. Hoppas du har haft det bra senaste månaderna. Kram =)

    SvaraRadera
  3. Tack, vad goe du är :D
    Okey, då vet jag hur jag ska hantera bikarbonat och vinäger :P Snällt att du hjälper mig.
    Det är så underbart när man hör eller läser om människor som trivs med sitt jobb, härligt!
    Maten ser lika god ut som vanligt.Garam masala, är den i en glasburk?
    kramar

    SvaraRadera
  4. Kryddstarkt gillas alltid i vårt kök, härlig gryta du fått till!

    Sv: Tycker absolut du ska testa soppan, du lär inte bli besviken (lovar)!

    SvaraRadera
  5. Efter en dag med noter blir det så här bra:)
    Ser gott ut. Jättegott.
    Kokosmjölet ligger här hemma hos mig blir nog pannakakor.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Indiskt är gott! Länge sen vi åt det ..
    Gillar också Mårtenssons blogg, många bra tips!
    Och du verkar ha ett toppenjobb, kanske nackdel med mycket kvällar men smidig om man kan ha lektioner hemma!? Mysigt att jobba med barn skulle jag tycka.
    Ha en fin torsdag!
    Kram :)

    SvaraRadera
  7. Ser jätte smaskigt ut! Kyckling gillar vi i alla tiders!

    SvaraRadera
  8. Jag är ju nyfiken och undrar givetvis vem av er som vann........ja vem fick ta med sig maten i sin lunch-matlåda :)

    :)

    Kramizar!

    SvaraRadera
  9. Det låter väldigt fräscht och gott!
    Ha en skön kväll!
    Kram,
    Anna

    SvaraRadera
  10. Jag är ju så förvirrad, nu vet jag vilken krydda de är :P
    Plockar ju själv upp sånt när jag jobbar, hehe!
    Allt bra med dig? Känner du dig lite mer pigg? Kram kram

    SvaraRadera
  11. Härligt Lana, så kul att du tyckte så mycket om det! Tack så mycket för länken och för din fina komplimang.
    Visst är det kul när man får jobba med det man verkligen trivs allra bäst med, då kan man ju nästan ta vilka arbetstider som helst (nästan).

    Hoppas du får en riktigt skön helg,
    kramar från oss

    SvaraRadera
  12. Mums så gott! Min bästa vän landar strax i Indien för en två veckor semester. Jag är sååå avis!

    SvaraRadera
  13. Hej! Vad roligt att du hittade till min blogg och tack för kommentaren! Ja, jag kan se att vi har många gemensamma bloggvänner :) Skall kika runt hos dig nu! Ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
  14. mmmmm låter smarrigt!!
    blir till att prova en dag :)
    Kram <3

    SvaraRadera
  15. Mmm, ha nu en riktigt härlig fredagkväll fina du:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  16. Mums va gott det låter och ser ut! :) Jag har kyckling i frysen och testar gärna nåt nytt recept :)
    Trevlig tisdag :)

    SvaraRadera