måndag 7 januari 2013

God Rysk Jul och Rysk Pirog/Paj till Julmiddag :)

Japp! Du läser rätt! God Jul säger jag till alla mina fina bloggläsare och bloggvänner! :)
Idag är det Juldag enligt den Ortodoxa Kyrkan, så i vårt hemland Ryssland firar man Jul idag! 
Till dagens middag har jag gjort en gammal rysk maträtt som man brukat äta vi juletid i den gamla tsar-Ryssland... Sedan har denna tradition glömts då man inte firat Jul officiellt under Sovjet-tiden... 
Jag har surfat på olika ryska matsidor och hittat ett recept på "Kurnik". Så heter den här pirogen/pajen som alltid tillagats i mina "hemtrakter" i Ural! Jag kommer från Yekaterinburg som ligger vid Uralberg. Kul! 
Jag har ändrat lite i receptet och anpassat det efter mina behov och min känsliga mage! :)


Här är recept på Kurnik: rysk pirog/paj med kyckling- och svampfyllning:
Du behöver: (alla mått är ca, gå efter dina smaker och matkänslor! :) )
färdigkokt/stekt/grillat kycklingkött
svamp (jag tog portabello)
hårdkokta ägg (till paj i den här stoleken tog jag 3 hårdkokta ägg)
ca 2 dl riven ost
grön salladslök
majonnäs (jag använder alltid min hemmagjorda)
salt, peppar
1 ägg till pensling
crepes (vill du göra glutenfria crepes hittar du receptet här

Så här gör du:
1. Börja med att laga crepes. Se till att crepes blir i samma storlek som den runda formen med löstagbara kanter där pirog/paj ska gräddas.


2. Finhacka kycklingkött, portabello, hårdkokta ägg och salladslök.
3. Blanda ihop allt med den rivna osten och tillsätt majonnäs så mycket så att det blir en krämig men fast röra. Jag tog ca 1 dl majonnäs.


...hade svårt att bestämma vilken bild var snyggast, så jag tog båda... ;)


4. Smörj formen ordentligt. Varva crepes, fyllning och ett tunt lager med majonnäs ovanpå crepes eller fyllning. Har egentligen inte så stor betydelse... jag tog ovanför röran.



5. Börja med crepes och avsluta med crepes.


6. Vispa upp lätt ett ägg och pensla sista crepes.


6. Grädda Kurnik//pirog/paj 225 grader, 10-15 minuter.



Psst... kunde inte hålla mig till middag och tog en bit till lunch på jobbet... ;) Mums, det var jättegott! Och mättande!


GOD RYSK JUL! :)

23 kommentarer:

  1. GOD JUL då :) vilken spännande kreation, nästan som en pannkakstårta! :) den ser smarrig ut. Ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
  2. God Jul! Vilken häftig crepes paj! Ser jättesaftig och krämig ut! Man blir ju så sugen med alla dina fina bilder och färger!

    Ha fin kväll och fortsatt fin vecka!
    Kram C <3<3<3

    Ps. Provtagning är bokad samt läkartid, ska dit på fredag och sen den 14/2...läskigt. Ds.

    SvaraRadera
  3. God jul till dig också:)
    Ha en riktigt härlig rysk jul!!

    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  4. Ja då klämmer jag väl också i med "God Jul" eftersom det är dags :)
    Foton är ju något som jag gillar och de här gör att jag liksom sitter med och "äter" av din goda paj:)

    Har du fått någon julklapp? Lite nyfiken :)

    Kramizar!

    SvaraRadera
  5. God rysk jul då! Det ser gott ut men hjälp så ont i min mage jag skulle få av den pirogen. Ägg och mjölk funkar inte alls tyvärr. Men det är härligt att titta på bilderna!

    SvaraRadera
  6. God jul! Vad roligt att höra om andra traditioner än sina egna. Den där pajer ser ju jättegod ut.

    SvaraRadera
  7. Som sagt - God jul! ;)
    Den såg riktigt spännande ut och mättande..! Kul att leta fram lite äkta recept!
    Kram/M

    SvaraRadera
  8. God Jul! Pajen ser jättegod ut. Kram

    SvaraRadera
  9. Så läckert det här såg ut:) Aldrig sett något liknande och det är så himla roligt med mat från andra länder.

    SvaraRadera
  10. Vilket spännande recept. Och god rysk jul!

    SvaraRadera
  11. Det ser väldigt gott ut! Spännande att se ryskjulmat :P God Jul ;D
    Ta hand om dig! kram kram

    SvaraRadera
  12. God Jul Lana!! Kul att höra om era traditioner.
    Och vilken fin paj du gjort! Ser jättegod ut.
    Kram :)

    SvaraRadera
  13. Oj det såg riktigt coolt ut, alldeles säkert gott också :) Som en matig pannkakstårta :D

    Kram kram

    SvaraRadera
  14. Åh så gott det ser ut! Och mättande. :) Va roligt att få höra mer om din ryska bakgrund. :) Har inte ätit paj på evigheter och har inte tänkt på att det går att göra utan mjöl och grädde. Tack för all inspiration!

    Stor kram

    SvaraRadera
  15. Då är du som jag =)
    Ganska skönt på många sätt att man inte behöver äta direkt. Innan var jag tvungen att göra de. Jag skulle nog kunna äta, de är inte de. Passar mig bättre lite senare bara :P Ha en fin kväll!kram kram

    SvaraRadera
  16. Ett försenat god jul till dej, Lana!
    Pajen låter väldigt god måste vi säga, ser så härligt krämig ut!

    Kramar

    SvaraRadera
  17. Åh, jag vill också fira jul igen! God jul!

    SvaraRadera
  18. Mums!! :D
    God jul!

    Kram,
    ealina

    SvaraRadera
  19. Hej
    Ser att ni har många recept med havtornspulver. Om ni behöver mer så är ni välkommen att beställa av mig. Vänligen Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera
  20. Önskar dig God jul tillbaka.....fast jag säger hellre ha en härlig nästan vårkänslor dag idag:).
    Kramar

    SvaraRadera
  21. God Jul!!! Det ser gott ut! Tips: crepes-länken funkade inte.
    Jag är så glad för dig att du kommit på vad som varit problemet med hälsan och att du mår bättre nu! Kram från mig!

    SvaraRadera