onsdag 8 maj 2013

Sesamkex :)

Ligger i soffan just nu och är helt slut...har klippt Dasha i nästan två timmar...puh...det vart jobbigt, men jag är mycket nöjd med resultatet! Ska visa bilderna på henne i nästa inlägg! :) 
Den här veckan har varit kort, skönt! Nu väntar en lång helg då jag ska återhämta mig från flera genomförda konserter...min egen och två konserter där mina elever fått uppträda! Gissa på vilka konserter vart jag mest nervös? ;) Kan säga: inte på min egen, så klart, utan mest på mina elevers...ni vet man står där och lyssnar på dem och försöker nästan "teleportera" alla tankar, alla moment, alla nyanser och alla känslor som de ska få ut i sitt pianospel! Allt som de har lärt sig under terminen! Och så duktiga har de varit! Tänk vad tufft och modigt att gå fram ensam till den stora flygeln, sätta sig och sedan spela inför stor publik! Och så är man inte så stor... Fantastiskt duktiga elever jag har! 
Har fått en hel del fina blommor från dem! Här ser ni en sådan vacker bukett med tack-kortet! :) Jag blir alltid rörd till tårar i ögon när jag får blommor och presenter från mina elever!



Ja, ja, jag har inte glömt att blogga om mat heller! ;) Idag bjuder jag er på en till variant av frökex. Denna gång är kexen lite mjukare, en sådan härlig och god matkaka... Frökex har jag bakat på sesammjöl. Mycket gott! :)


Här är recept på Sesamkex:
Du behöver:
2 ägg
2 dl vatten
3 dl sesammjöl
2 msk kokosnötmjöl
1 dl krossade linfrön
1,5-2 dl sesamfrön
2 msk hela psylliumfrön
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
havssalt flingsalt att strö över
Så här gör du:
1. Vispa lätt ägg, vatten och salt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom flingsalt och kör till en klumpfri smet. Degen måste bli fast! Blir det inte av någon anledning, tillsätt kokosnötmjöl lite i taget tills du få önskad konsistens på degen.
3. Kavla ut degen tunt på bakplåtspapper. Använd plastfolie ovanpå, då blir det lättare att arbeta ut degen tunt. Ta plastfolie bort försiktigt.
4. Skär rutor i önskad storlek med pizzaskärare innan du ska baka sesamkex, då blir det lättare att bryta den i  bitar när den är färdigbakad. Strö på fling-havsssalt.
5. Grädda kexen i ugnen, 175 grader, ca 20-25 minuter. Vill du ha knaprig kex, ha plåten kvar i avstängd ugn i ca 10 minuter till.


Och slutligen vill jag visa två underbara kort jag fick igår av mina elever:
Det är då man blir bekräftad att man har valt rätt yrke och älskar sitt jobb! :) 


Det här kortet har min elev gjort själv! Vilket otroligt arbete och vad mycket tid det har lagts på det vackra sommarkortet! :)

27 kommentarer:

  1. Mmm, så gott med sesamkex alltså... har inte testat något med sesammjöl men det låter så gott.

    Roligt med duktiga elever :) Och så fina kort du fick, måste kännas bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är jättegott med sesammjöl i bakverk! :)
      Ja, korten är såååå fina! :)
      Kram kram

      Radera
  2. Sesamkex låter väldigt gott. Sådana här frökex är verkligen beroendeframkallande. Vilka fina kort och blommor du fått. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen, beroendeframkallande! ;)
      Ja, och ännu mer blommor har jag nu i köket! :)
      Kram kram

      Radera
  3. Sesammjöl alltså, går det att köpa färdigt? Frökex är ju så gott! Ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan det! Jag beställde det från lchfbutiken.se! :)
      Ja, frökex är jättegott! :)
      Kram kram

      Radera
  4. Gratulerar till din fina insats att lära barn att spela instrument och dessutom gilla det och dig!!! Stolt ska du vara!
    Minns själv när jag började med blockflöjt,och vidare med piano, gitarr, altflöjt. Glömmer aldrig bort min spelfröken, hon var toppen!

    Om jag skulle testa dina kex framöver? Jo så blir det nog med all säkerhet.
    Idag fixade jag din gluten/mejerifria pasta också - kanon!

    Trevliga lediga dagar önskar jag dig, och givetvis kramizar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är verkligen, mycket stolt! :)
      Ja, jag hoppas att mina elever kommer också att minnas mig! :)
      Visst är det gott med glutenfria pastan! Måste också fixa nu pasta och frysa in! :)
      Önskar dig också fina trevliga lediga dagar!
      Kram kram

      Radera
  5. Å vilka gulliga piano elever du verkar ha! Måste kännas underbart för dig att få den uppskattningen :)

    Vilka smarriga kex du gjort!
    Ha en underbar ledighet <3
    Kraaaam C <3<3<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen, uppskattningen är det bästa man kan få som lärare! :)
      Kex blev mycket goda!
      Ha en underbar ledighet du med! :)
      Kram kram <3 <3 <3

      Radera
  6. Mm smarrig kex, jag gjorde också fröbröd för nån dag sen, nästan allt är redan slut...
    Vad kul det måste vara att vara så duktig på piano, jag har själv en väldigt pianointresserad sambo och får lyssna till mycket fint! Dock kan jag inget om det själv och har inte tålamod att lära mig..synd nog.
    Ha en fin dag

    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, frökex/bröd är ju såååå gott!
      Ha en fin dag du med!
      Kram kram

      Radera
  7. Uppskattning från elever är alltid roligt! Bekräftelse på att det man gör faktiskt gör skillnad. Som lärare på ett fordonsgymnasium får jag sällan den typen av uppskattning, men det händer. Just nu blommar min porslinsblomma vackert. Den har jag fått av en elev som mot alla odds tog studenten för två år sedan.

    Kramar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja...uppskattning kan vara på olika sätt! :) Det bästa man kan få som lärare! :)
      Kram till dig! :)

      Radera
  8. Tror minsann du är riktigt välförtjänt av en fin ledighet, själv är jag bara ledig idag...blev inbeordrad att jobba på lördag kväll oxå......
    Kexen ser finfina ut och jag måste nog ta o köpa hem sesammjöl nästa gång jag handlar i LCHFbutiken.

    Kraaaaaam <3<3<3<3<3<3<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja.. skönt att bara slappa efter intensiva veckor! :)
      Köp sesammjöl, det är jättegott! :)

      kram kram <3 <3 <3

      Radera
  9. Åh, vad härligt att det gått så bra med konserterna. Kan tänka mig att du är superstolt över dem. Jag kommer ihåg när jag spelade och sjöng på skolavslutningarna. Jag va så nervös :S Ändå gjorde man de och det gick så bra. Aja, lite falska toner då och då, men aldrig mitt orgel/pianospel :D Kanske inte har sagt att jag en gång i tiden spelade. hade synth iofs när jag spelade och orgel under lektionerna :D
    Ser väldigt gott ut, som vanligt :D HA en fin dag!<3Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att få höra att du spelade piano! :)
      Ja, kex blev mycket goda! :)
      Ha en fin dag du med!
      Kram kram <3

      Radera
  10. Vad roligt med uppskattning från dina elever! Då blir allt dubbelt roligt!

    Sesammjöl, blir smaken mkt framträdande? Jag gillar sesamfrön men tycker inland smaken blir för mycket sesam. ;) (som med kokos då, hehe...)

    Ha en skön långhelg!
    Kramar /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen, blir alltid glad för sådan uppskattning!
      För mig är det inte så framträdande med sesamsmaken...men visst, lita inte på mig...kokossmaken är inte så framträdande för mig heller... ;) )
      Ha en fin långhelg du med!
      Kramar!

      Radera
  11. Vilka fina kort från elever. Klart att det känns bra i hjärtat.

    Kram kram

    SvaraRadera
  12. Vilket härligt jobb du har, underbart med uppskattning också :) Men lite ledighet är såklart heller aldrig fel ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag älskar mitt jobb! :) Visst är det skönt med ledighet nu! :)

      Radera
  13. Kexen ser jättegoda ut. Älskar kex i alla former. :-)

    Vilka gulliga blommor och kort du fått. Kan förstå att det är nervöst när eleverna ska hålla konsert... och vad roligt att du hade en egen konsert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, älskar kex! :)
      Ja, det var roligt med alla konserter! Och eleverna var ju superduktiga! :)

      Radera
  14. Vilka goda kex du gjort!!! Och så roligt att få blommor och uppskattning!!

    SvaraRadera