onsdag 15 maj 2013

Kycklinggratäng med babyspenat spetsad med röd chili :) Hemmagjord kycklingbuljong :)

Äntligen har jag fått tid och ork att blogga! :) 
Det är lugnare på jobbet och det börjar gå mot läsårets slut och sommarlov! :) Härligt!
Idag bjuder jag er på en enkel kycklinggratäng. Det här är en återkommande rätt som jag brukar göra av kycklingbitar som blivit kvar när jag putsar och skär av kycklingfiléerna till olika maträtter. Jag samlar på mig några sådana kycklingpåsar i frysen och sedan lagar jag en gratäng, varje gång med olika smaksättningar, så klart! :)
Denna gång blev det en gratäng med babyspenat och hackad röd chili. Enkelt, gott och mättande! :)


Här är recept på Kycklinggratäng med babyspenat spetsad med röd chili:
Du behöver:
(alla mått är ca)
kycklingkött från grillkyckling eller som i mitt fall, kokta kycklingbitar som du skär i små bitar
1-2 dl babyspenat, riven i små bitar
1-2 msk hakad röd chili (fryst från Findus)
2-3 ägg
3-4 msk hemmagjord majonnäs (äter du mejerier kan du ta cf)
salt peppar
hackad persilja (jag brukar använda ICAs frysta)
finhackad mandel eller mandelmjöl att strö över
Så här gör du:
1. Skär kycklingkött i små bitar (använder du som jag, kokt kyckling, fräs kycklingbitarna i smör)
2. Lägg kycklingbitarna i en smord form.
3. Strö över babyspenat och hackad chili.
4. Vispa ihop ägg och majonnäs, salta och peppra.
5. Häll äggstanning över kycklingen.
6. Strö över hackad mandel/mandelmjöl.



7. Tillaga gratängen i ugnen, 225 grader, ca 15-20 minuter.


Äggstanningen gör så att man kan skära ut fasta bitar så det blir som en paj utan skal! :)


När jag kokar kycklingbitar passar jag på att göra kycklingbuljong. Jag reducerar den buljong som blir kvar av uppkoket och kryddar det med t ex lagerblad, svart peppar (hel), persiljestjälkar osv. Jag silar bort alla bitar av kryddorna och på så sätt får jag en god buljong som jag sedan fryser in i istärningspåsar. Sedan är det bara att ta fram buljong-istärningar så många som behövs till matlagningen! :)


Har du förslag på hur man kan mer krydda sin hemmagjorda buljong? :)

13 kommentarer:

  1. Jag gillar ditt tänk kring mat. Detta att inget ska slängas. Jag använder också restbitar, buljongrester med mera till annat. Bra där! Kram!

    SvaraRadera
  2. Mums för gratänger, så himla gott! Det är lite som pyttipanna, man slänger i vad man har hemma :) ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
  3. Perfekt mat att göra av "rester" och så gott sen!!
    Paj utan nötskal är vad jag behöver nu, blir så lätt för mycket av den varan (nötter/mandel). Är ju nyttigt MEN så energirikt.
    Smidigt att göra egen buljong, bara gjort några gånger. Kanske smaksätta med örter, chili !?
    Kram =)

    SvaraRadera
  4. Åh vad gott att göra egen buljong:)

    SvaraRadera
  5. Jag köpet bara krav-kyckling numer och tar tillvara på allt! Kokar såklart fond oxå...ger så mkt extra - och äkta! - smak.

    Himla smart med restgratäng sådär!

    Kram /M

    SvaraRadera
  6. Vad gott det ser ut! Jag har länge tänkt göra egen buljong men inte kommit till skott ännu.

    Perfekt att ta tillvara matrester/överblivna bitar.

    Kram ♥

    SvaraRadera
  7. Jag hoppas att det gick bra på utvecklingssamtalen och härligt att du känner dig lite mer pigg <3 Cupcakes låter så gott, då kommer jag vänta på recept :P
    Jag har oxå funderat på det där med buljongen. Så smidigt egentligen :D
    Kramar

    SvaraRadera
  8. Smarrigt!!
    Hoppas du får en fin dag och hoppas solen lyser på dig med:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  9. Läcker paj/gratäng!
    Ha en fin dag :)
    Kraaam <3<3<3<3

    SvaraRadera
  10. Den där gratängen/pajen är helt i min smak! Måste bli bättre på att göra paj utan skal...

    När jag gör buljong har jag i: pepparkorn(lätt krossade, persiljekvistar eller timjan, lök, ibland vitlök, morötter å andra rotfrukter.

    Jag hoppas du får en underbar helg med massa soool och mys!
    Nu ska jag lägga mig ute och steka fläsket lite (alltså sola)

    Kram finaste du <3<3<3<3<3
    C

    SvaraRadera
  11. Åhh, vad gott det låter! Och jisses, egen buljong, det låter gott!!! :-) //Sandra

    SvaraRadera
  12. Klart inget ska slängas! Chili me like det vet du :)

    SvaraRadera
  13. Denna gratäng ser helt fantastiskt
    Trevlig helg !

    SvaraRadera