måndag 2 juli 2012

Laxgryta med räkor och saffransaioli :)

Vilken god gryta gjorde jag igår! Mums, mums! Passade perfekt att sitta och äta inne då det spöregnade ute! :)


Här är recept på Laxgryta med räkor och saffransaioli:
Du behöver:
400-500 g lax
1 gul paprika
1 grön paprika
4-5 medelstora champinjoner
1 msk olivolja
1, 5 tsk oregano
1,5 tsk timjan
600 g konserverade, hela tomater
1 buljongtärning (jag brukar beställa från LCHFbutiken.se, då är jag säker på att det inte finns några konstiga tillsatser)
2-3 dl vitvin
2 vitlöksklyftor
1 kuvert saffran
100g skalade räkor
2 dl majonnäs (hemmagjord, så klart)
Så här gör Du:
1. Ansa paprikorna och strimla grovt. Skiva champinjonerna. Fräs grönsakerna i olivoljan tills de mjuknar, ca tre minuter.


2. Tillsätt oregano, timjan, tomaterna med sitt spad och buljongtärningen. Låt grytan sjuda i 10 minuter.


3. Häll i vinet och sjud upp. Tillsätt 1 tunnskivad vitlöksklyfta och hälften saffranpaket och låt sjuda ca 3 minuter till.


4. Skär laxen i lagom stora bitar.


5. Lägg i fiskbitarna och sjud tills fisken är färdig, 4-5 minuter.


6. Servera med saffransaioli: blanda majonnäs, 1 pressad vitlöksklyfta och resten av saffran. Blanda väl och ställ kallt i 30-60 minuter. Strö över räkor.


16 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut och vilka fina färger! Detta recept kommer jag definitivt prova!

    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad kul att gillade receptet! Laxen var jättegod! :)
      Kram

      Radera
  2. Det här måste jag prova göra!!! Ser mkt gott ut!
    Kram Linda

    SvaraRadera
  3. Ser verkligen gott ut!! En smakrik fiskgryta är aldrig fel ..
    Recept sparas!!
    Ha en skön dag, hoppas det blir bättre väder!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hoppas vi! Ser ut som om det blir kanon dag! :)

      Radera
  4. Lax och saffran är en kombo som jag har kört några gånger, mycket gott!!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en god kombo! :)

      Radera
  5. Javisst är de :)
    De där ser jättegott ut. Gillar dock inte saffran och den gör ju hela rätten :/ de andra kombinationerna kanske vore något för mig :) ha en toppen dag! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... man kan säkert byta ut saffran tex mot gurkmeja... man får samma fin gula färg och slipper saffranssmaken! :)
      Kram kram!

      Radera
  6. Perfekt, gurkmeja. Tack för tipset =))
    Jag hade fyra hål :/ Suck, jag är så ledsen att jag till och med ätit godis :( Hur sjukt låter inte de ? Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. ucsh, vad tråkigt... hoppas det blir inga fler hål efter lagningen...
      Kramar!

      Radera
  7. Mmm, lax, räkor och saffran, så gott!

    SvaraRadera
  8. Vad underbart gott det ser ut att vara!

    SvaraRadera