onsdag 4 juli 2012

Friterade ostbollar :)

Jag har sett de senaste veckorna på några bloggar att man gjort s.k. friterade ostbollar... Så jag har frösökt mig på dessa bollar... Fast vet inte om jag vill göra dem igen... det vart liiite bökigt att fritera dem... eller kanske är det jag som inte har bra teknik att fritera eller kanske jag har missat något moment i friteringen... vet inte... men goda vart dem och snygga på bilderna! ;)



Här är receptet på Friterade ostbollar:
Du behöver:
2 äggvitor
2 - 2,5 dl riven ost
rapsolja till fritering
Så här gör Du:
1. Vispa äggvitorna och blanda med den rivna osten. Det ska vara en fast ostmassa.
2. Rulla små bollar.


3. Fritera en boll i taget i rapsolja.
(där kom mitt problem... första bollen sänkte jag direkt i kastrullen och den fastande direkt i botten så jag försökte "skrapa" den från botten och den förstördes så klart).
Nästa boll hade jag i den här metallsilen, sänkte ner den i oljan och väntade tills bollen blev något gyllenbrun... sedan "skrapade" jag bollen från silen försiktigt med en liten kniv och lät den friteras lite till i oljan direkt i kastrullen (utan silen).


4. Ta upp bollen och lägg den på hushållspappret för att oljan ska rinna av.


Ostbollarna var goda, även dagen efter. Väldigt mastiga i smaken, som man var nöjd efter två stycken...
Men själva tiden jag lagt på att göra de här bollarna... nja... vet inte om det var värt...


Du kanske känner till ett bättre sätt att fritera? Vad gör jag för fel? Eller är det kanske så komplicerat att fritera? Har Du erfarenhet av det? :)

25 kommentarer:

  1. Jag har sett några recept om såna bollar men man lägger dem i ugnen i stället för att fritera dem. tycker att det är ett bra recept, nu vet man vad ska man göra med äggvitor efter majonnäs! =)

    Ivannia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... om man har gott om tid...
      men majonnäs kan du göra på hela ägget! Lika bra och gott blir det! :)

      Radera
  2. Dom blev väldigt snygga i alla fall!

    SvaraRadera
  3. De ser väldigt goda ut!
    Hurudan riven ost använde du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder ost märke Milko, heter Jämtgård.

      Radera
  4. De ser så galet fina ut. Jag har köpt hem så jag kan göra detta(fast en annan variant), men har inte fått tummen ur. SKulle egentligen gjort de redan förra helgen, men tiden bara springer iväg. Ska skriva vad jag tyckte om min variant så kanske du kan testa den :D

    SvaraRadera
  5. Åh jag som älskar chili cheese som jag brukade köpa på Max förut, nu kanske jag kan göra en egen variant :) Ser grymt goda ut! Ha det fint! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de var jättegoda! Se till bara att du har gott om tid när du ska göra de här bollarna! :)
      kram

      Radera
  6. Så gott, dessa vill jag ha! Dock har jag aldrig friterat något...

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig var det första gången... aldrig friterat något förut...

      Radera
  7. De ser underbart goda ut!! Har en fritös som jag använt en gång för typ 7-8 år sen (gjorde langos) men vet inte om jag vågar använda den igen .. ;)
    Undrar om man kan "platta" till dem och steka i mycket olja i stekpannan!??
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag kan tänka mig att det blir så mycket skräp/olja som är kvar i fritösen...
      men just att platta och steka... det måste jag testa! :)

      Radera
  8. ja, ost kan vara så knepigt att fritera tyvärr.. men gott, fast jag gör en enklare grej med äggvitor och rivost, och det är att lägga klickar på bakpapper och in i ugnen.. ostpuffar:)

    http://monicasockerfritt.blogspot.se/2012/04/hemlagade-ostpuffar-lchf-jattegoda.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! :) Ska nog göra så nästa gång, och det blir snart för nu har jag äggvitorna kvar från bea-sås! :)

      Radera
  9. Vilka snygga!
    Jag blandar riven stark ost med tex Philadelphia och finhackar en chili i smeten som jag rullar till bollar, munsbits-stora. Sen doppar jag i uppvispat ägg och rullar i fläsksvålar som jag kört i mixern innan jag i olja som vanligt. Det blir såååå gott och de försvinner med vindens hastighet.
    //Mia i Adelaide

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Just det, man kan ju rulla dem i fläsksvalar! :)

      Radera
  10. Åh, det där låter ju galet gott! Tyvärr kan jag inte tipsa om fritering, för jag har nog bara friterat en gång...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var supergoda! :) Men nästa gång blir det att tillaga något liknande fast i ugnen! :)

      Radera
  11. Jag har heller inget tips på bra fritering men som alla andra har sagt så ser dina ostbollar väldigt snygga ut, proffsigt! :) Jag ska nog testa i ugnen som nån skrev och även hacka i jalapeno eller nåt annat kul :)
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jalapeno lätt spännande! :) Jag ska också göra dessa "ostskapelser" i ugnen framöver! Det var jobbigt att fritera! :)
      kram

      Radera
  12. Javisst är barnen så goa. Han är 3 år och 7 månader :P
    Ha en solig dag! JAg ska åka iväg till jobbet strax, Kram!

    SvaraRadera
  13. De ser jättegoda ut, jag har gjort ostbollar tidigare på ett recept där man även rullar dem i pofiber, då blir det som ett skal på dem och de fastnade inte alls...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack för tipset! Kommer att prova med pofiber nästa gång! :)

      Radera