Nästa recept från brunchen vi hade under jullov är fröknäcke. Jag har använt mig av receptet från blogg Hälsa som livsstil. Mycket bra blogg med massor av bra hälsosamma recept.
Här är recept på Fröknäcke:
Du behöver (till 1 plåt ganska tjock fröknäcke eller två plåtar med tunnare fröknäcke):
2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl hela linfrön
2 msk bovetemjöl
2 msk fiberhusk
5 dl kokande vatten
1/2 tsk salt
OBS! Blötlägg frön över natten! Varför man ska blötlägga frön och nötter kan du läsa i det inlägget.
Så här gör du:
1. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll över blandningen. Rör om ordentligt. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
3. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper. Tryck ut smeten. Lägg på plastfolien och kavla ut tills det blir en fin och jämn yta.
4. Flytta försiktigt bakplåtspapper med fröknäcke på till plåten. Dra av försiktigt plastfolien.
5. Grädda 45-60 minuter i ugnen, 175 grader. Ta ut plåten efter 20 minuter och skär snitt i fröknäcke. Flytta bakplåtspapper på ugnsgaller och fortsätt grädda utan plåt. På så sätt blir fröknäcke gräddat mer jämnt och inte blir lika fuktig på undersidan.
6. Stäng av ugnen och ha kvar fröknäcke tills det blir helt torrt.
7. Skär i bitar.
Gott att äta som det är eller med pålägg. :)
Släng inte smulor som blir kvar när du skurit fröknäcke i bitar! Spara dem!
Jag brukar strö de smulorna över min frukostsmoothie. :)
Gott Lana! Provar gärna!
SvaraRaderaJa, gör det! :)
RaderaSå gott och beroendeframkallande :) Kram!
SvaraRaderaJa, verkligen! Kram tillbaka!
RaderaFröknäcke är ju alltid gott!
SvaraRaderaJapp! :)
RaderaFröknäcke är verkligen beroendeframkallande! Har nästan alltid en burk på lut. Ditt ser riktigt gott ut, så jag provar gärna! Kram!
SvaraRaderaÅh, det är verkligen beroendeframkallande! ;)
RaderaKram tillbaka!
Jag älskar fröknäcke och ja, jag har säkert också minst 5 olika recept på det! :D Kram på dig!
SvaraRaderaJapp, samma här! Finns många olika recept!
RaderaKram tillbaka!