söndag 18 augusti 2013

Örtmajonnäs som är bättre för mig :)


Jag läser allt jag kommer över som handlar om underfunktion av sköldkörtel, s.k. hypotyreos. Det finns mat som hämmar jodupptaget och som inte är så bra för sådana som mig. Bl a rapsolja, som också är en olja med ganska stor andel av omega-6, som kan bidra till inflammationer i kroppen (om man överkonsumerar den så klart).
Så jag har nu börjat använda en extra mild olivolja till min hemmagjorda majonnäs. Smaken blir ju så klart annorlunda, men gillar man olivsmak så är denna majonnäs mycket god. Och spetsar man den med örtkryddor får man en nyttig och mycket god örtmajonnäs! :)


Den här olivoljan använder jag till majonnäsen. Finns att köpa på ICA. Smidigt att det är en 0,5 l flaska, precis så mycket jag behöver till dubbelsats på majonnäsen! :)


Här är recept på Örtmajonnäs:
Du behöver: 
Alla ingredienser ska vara rumstempererade!
2 ägg
5 dl olivolja, extra mild, märket Zeta
1,2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk senap
1-2 tsk salt
örtkrydda efter smak
Så här gör du:
1. Lägg alla ingredienser utom örtkrydda i en hög bägare.
2. Placera stavmixer på botten och kör igång. Efter 3-4 sekunder kan du dra stavmixern upp och ner några varv tills majonnäsen har tjocknat.
3. Lägg över majonnäsen i en burk. Krydda efter smak.



Perfekt tillbehör till många goda rätter! :)


 Här är kryddan jag använde i min majonnäs:


Hur vill du krydda din majonnäs? :)

14 kommentarer:

  1. Mums Lana, den här olivoljan brukar jag också använda mig av, bland annat till majonnäs! :) Tycker inte alls att olivsmaken framträder så tydligt, bara att det blir väldigt gott! :)
    Att olivoljan är hälsosammare för kroppen är ett stort extra plus!

    Ha en härlig måndag!
    Kram S

    SvaraRadera
  2. Gott med örtmajonnäs! Den oljan måste jag prova.
    Kram Therese

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset, ska testa i veckan med just den oljan. Jag älskar den kryddan. använder den när jag ska göra "potatissallad"läs zucchinisallad :P Den är så god! ha en fin måndag! kramar

    SvaraRadera
  4. Gott med örtmajonnäs! Har massor av uppslag till olika smaker - chili, wasabi, nässla, paprika, basilika, spirulina, vitlök, persilja, harissa ... Jag har bara provat göra majonnäs en gång och det blev misslyckat, måste försöka en gång till.

    Vad jag lärt mig om omega 6 är att det är viktigt med förhållandet till omega 3. Omega 6 verkar bidra till inflammationer och vara allmänt dålig, omega 3 motverkar omega 6. Därför ska ju tydligen ration mellan omega 6 och omega 3 var det viktiga. Där ligger rapsolja bättre till än olivoljan. Men vad vet jag - det sägs ju också att vi inte kan ta upp omega 3 från växter ...

    /Emma

    SvaraRadera
  5. Majonnäs är gott och din version med örter ser mycket god ut! Kram och god natt!

    SvaraRadera
  6. Tyvärr klarar jag inte av majonnäs på den oljan heller. Men så gillar jag inte oliver heller. Så jag får fortsätta med rapsoljan ett tag till.

    Och jag kryddar den helst med dragon ;-)

    SvaraRadera
  7. Den oljan funkar bra till kryddad majonnäs men sådär till neutral.....kryddning? Funkar att krydda med vad som men örter lr vitlök/sambal oelek är favoriten!
    Kraaaaam <3<3<3

    SvaraRadera
  8. Din majjo ser jättegod ut. Använder olivolja i sallader, men har inte testat det till majonnäs. Testar ditt recept framöver.

    Kramiz!

    SvaraRadera
  9. Ser väldigt gott ut!! Ska testa ditt recept någon gång för jag tyckte min majonäs som jag gjorde blev så stabbig på något vis...Och med olivoljan som är extra mild kan det bli en spännande ny smak :)
    Kram

    SvaraRadera
  10. Ojoj, jag gillar örtagårdskryddan men har aldrig provat på det viset... måste jag göra! :) Kram!

    SvaraRadera
  11. Perfekt när man kan smaksätta sin majonnäs på många olika sätt, det finns ju alltid någon som passar alla.
    Skönt att du hittar olika ingredienser som du kan ersätta de som inte är så bra med.

    Kramar

    SvaraRadera
  12. Väldigt intressant recept med tanke på att du gör majonnäs med hela ägg

    Ha en fin kväll

    Kram/ Gosia

    SvaraRadera
  13. Hmm den ser jätte god ut!

    Hur länge håller den sig tror du?

    Kram

    SvaraRadera