onsdag 21 augusti 2013

Gott bröd på rester :)

 Ja, precis, på rester! När jag gör min hemmagjorda nötmjölk så slänger jag inte "spillet" som är kvar efter man fått ut vätskan/mjölken ur nötterna. Det "spillet"/nötmjölet torkar/rostar jag i stekpanna och sedan förvarar i tättslutande burk. Sedan använder jag det till sallader, panering och brödet.
Så det här brödet är bakat just på sådana "nötrester"! :)


Här är receptet på Hasselnötsbröd med chiafrön:
Du behöver:
10 ägg
2,5 dl vatten
1,5 dl kokosnötmjöl
2,5 dl "nötspill" från hasselnötsmjölk
2 msk chiafrön
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vinäger
1 tsk salt
Så här gör du:
1. Vispa ägg fluffigt, ca 3 minuter.
2. Tillsätt vatten och vinäger.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
4. Blanda in mjölblandningen i äggsmeten.
5. Rör om smeten. Den ska vara ganska lös.
6. Häll ut smeten i en smord avlång silikonform.
7. Baka brödet i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 60-65 minuter.
8. Ta ut brödet ur formen och låt den svalna invirat i kökshandduken på galler.


Brödet blev högt och fint i konsistensen! :)


Redo att styckfrysas! :)


Ibland räcker det med bara Bregott! Gillar att ha mycket smör på macka! ;)

15 kommentarer:

  1. Gud du är så kreativ och kunnig på sånt där :) impad! Ha en bra kväll. Kram

    SvaraRadera
  2. Mumsigt!
    Jag gillar också mycket smör på mackan. :)

    SvaraRadera
  3. Så spännande och vilket bra sätt att ta vara på spillet. Ha en fin kväll, kram!

    SvaraRadera
  4. Bra att ta till vara på mat! Känner att jag själv måste baka bröd, det var länge sedan nu!

    SvaraRadera
  5. Den mackan skulle jag gärna mumsa i mig :)
    Fiffigt sätt att ta till vara på "resterna"
    Kraaaaam <3<3<3<3<3

    SvaraRadera
  6. Jag gillar också mycket smör på mackan! Jag har slutat med bregott, skivar smör med osthyvel och lägger på mackan!

    Och precis, släng inget!

    Kram/M

    SvaraRadera
  7. Smart tips och gud så smarr! Gillar också mycket smör på mackorna!;-) Ha det bra Lana! Jenny

    SvaraRadera
  8. Ser gott ut och så bra att ta tillvara på "spillet" också! Jag har ju inte gjort hasselnötsmjölk men testat mandel och sesam flera gånger i sommar. Det är ju bara så gott med egengjort! :) Kram på dig!

    SvaraRadera
  9. Du är helt otrolig! Har inga andra ord för det! oh så sugen jag blev på gott bröd.. /Anne

    SvaraRadera
  10. Du dör jag en gnutta, det ser ju fantastiskt gott ut. MUMS! ha en toppendag! kram kram

    SvaraRadera
  11. Mums! Ser jättegott ut. Det är dags att baka snart igen känner jag :)

    SvaraRadera
  12. Vilken bra ide:)
    Hoppas allt är bra
    kram

    SvaraRadera
  13. Fint recept. Otroligt att man kan baka bröd utan mjöl!

    Kramisar! Gosia

    SvaraRadera
  14. Jag älskar när man använder ALLT i köket. Brödet både ser gott ut och låter gott. Nötter är ju tok-gott i det mesta.

    Jag önskar dig en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera