Jag läser allt jag kommer över som handlar om underfunktion av sköldkörtel, s.k. hypotyreos. Det finns mat som hämmar jodupptaget och som inte är så bra för sådana som mig. Bl a rapsolja, som också är en olja med ganska stor andel av omega-6, som kan bidra till inflammationer i kroppen (om man överkonsumerar den så klart).
Så jag har nu börjat använda en extra mild olivolja till min hemmagjorda majonnäs. Smaken blir ju så klart annorlunda, men gillar man olivsmak så är denna majonnäs mycket god. Och spetsar man den med örtkryddor får man en nyttig och mycket god örtmajonnäs! :)
Så jag har nu börjat använda en extra mild olivolja till min hemmagjorda majonnäs. Smaken blir ju så klart annorlunda, men gillar man olivsmak så är denna majonnäs mycket god. Och spetsar man den med örtkryddor får man en nyttig och mycket god örtmajonnäs! :)
Den här olivoljan använder jag till majonnäsen. Finns att köpa på ICA. Smidigt att det är en 0,5 l flaska, precis så mycket jag behöver till dubbelsats på majonnäsen! :)
Här är recept på Örtmajonnäs:
Du behöver:
Alla ingredienser ska vara rumstempererade!
2 ägg
5 dl olivolja, extra mild, märket Zeta
1,2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk senap
1-2 tsk salt
örtkrydda efter smak
Så här gör du:
1. Lägg alla ingredienser utom örtkrydda i en hög bägare.
2. Placera stavmixer på botten och kör igång. Efter 3-4 sekunder kan du dra stavmixern upp och ner några varv tills majonnäsen har tjocknat.
3. Lägg över majonnäsen i en burk. Krydda efter smak.
Hur vill du krydda din majonnäs? :)
Mums Lana, den här olivoljan brukar jag också använda mig av, bland annat till majonnäs! :) Tycker inte alls att olivsmaken framträder så tydligt, bara att det blir väldigt gott! :)
SvaraRaderaAtt olivoljan är hälsosammare för kroppen är ett stort extra plus!
Ha en härlig måndag!
Kram S
Gott med örtmajonnäs! Den oljan måste jag prova.
SvaraRaderaKram Therese
Tack för tipset, ska testa i veckan med just den oljan. Jag älskar den kryddan. använder den när jag ska göra "potatissallad"läs zucchinisallad :P Den är så god! ha en fin måndag! kramar
SvaraRaderaGott med örtmajonnäs! Har massor av uppslag till olika smaker - chili, wasabi, nässla, paprika, basilika, spirulina, vitlök, persilja, harissa ... Jag har bara provat göra majonnäs en gång och det blev misslyckat, måste försöka en gång till.
SvaraRaderaVad jag lärt mig om omega 6 är att det är viktigt med förhållandet till omega 3. Omega 6 verkar bidra till inflammationer och vara allmänt dålig, omega 3 motverkar omega 6. Därför ska ju tydligen ration mellan omega 6 och omega 3 var det viktiga. Där ligger rapsolja bättre till än olivoljan. Men vad vet jag - det sägs ju också att vi inte kan ta upp omega 3 från växter ...
/Emma
Majonnäs är gott och din version med örter ser mycket god ut! Kram och god natt!
SvaraRaderaTyvärr klarar jag inte av majonnäs på den oljan heller. Men så gillar jag inte oliver heller. Så jag får fortsätta med rapsoljan ett tag till.
SvaraRaderaOch jag kryddar den helst med dragon ;-)
Den oljan funkar bra till kryddad majonnäs men sådär till neutral.....kryddning? Funkar att krydda med vad som men örter lr vitlök/sambal oelek är favoriten!
SvaraRaderaKraaaaam <3<3<3
Din majjo ser jättegod ut. Använder olivolja i sallader, men har inte testat det till majonnäs. Testar ditt recept framöver.
SvaraRaderaKramiz!
Ser väldigt gott ut!! Ska testa ditt recept någon gång för jag tyckte min majonäs som jag gjorde blev så stabbig på något vis...Och med olivoljan som är extra mild kan det bli en spännande ny smak :)
SvaraRaderaKram
Ojoj, jag gillar örtagårdskryddan men har aldrig provat på det viset... måste jag göra! :) Kram!
SvaraRaderaPerfekt när man kan smaksätta sin majonnäs på många olika sätt, det finns ju alltid någon som passar alla.
SvaraRaderaSkönt att du hittar olika ingredienser som du kan ersätta de som inte är så bra med.
Kramar
Väldigt intressant recept med tanke på att du gör majonnäs med hela ägg
SvaraRaderaHa en fin kväll
Kram/ Gosia
Hmm den ser jätte god ut!
SvaraRaderaHur länge håller den sig tror du?
Kram
Minst en vecka!
Raderakram tillbaka!