fredag 27 februari 2015

Detox, 2015. dag 6 :)

6-e dagen var skön och lugn. På kvällen hade jag besök av min kära vän Lisa och vi musicerade lite tillsammans. Hon spelade tvärflöjt och jag piano. En idé om att få göra nån slags musikafton i sommar hemma hos mig föddes igår. Får se om det blir av! :)
Igår gjorde jag mandel- och hasselnötsmjölk och på nötrester från mjölktillverkning bakade jag goda kex.


Här är recept på Nöt- och banankex:
Du behöver:
2 bananer
pulpan från nötmjölkstillverkning eller nötmjöl (ca 2,5 - 3 dl)
1 dl blötlagda pumpafrön
2-3 msk linfrön
2 msk chiafrön
1 tsk salt
kryddor efter smak (jag hade denna gång kanel, kardemumma och vanilj)
Så här gör du:
1. Mosa bananer. Lägg över mosen i en bunk.
2. Tillsätt nötpulpan/mjölet, pumpafrön, linfrön, chiafrön, salt och kryddor. Blanda väl.
3. Smeten ska vara fast. Tillsätt mer nötpulpan/mjölet om smeten är lös.
4. Kavla ut smeten tunt på ett bakplåtspapper och med plastfolie på. Dra försiktigt bort plastfolien och lägg över bakplåtspapper på en plåt.
5. Grädda i mitten av ugnen, 140 grader, ca 1,5 timmar med ugnslucka på glänt. Jag tog ut plåten efter 1,5 timmar och skar allt i rutor. Kanterna var torra men mittersta delen var fortfarande lite "seg". Rutorna fick stå kvar i avstängd ugn på eftertorkning.


Kanterna bröt jag sönder till "flingor" som liknade branflakes.


Så det var så gott att avnjuta en tallrik med krispiga flingor och kall mjölk (mandelmjölk).


Kanongod och lyxig frukost! Mums! :)


4 kommentarer:

  1. Så kreativt och gott! Är din hand återställd nu? Kram

    SvaraRadera
  2. Ja, handen är återställd! :)
    Kram tillbaka!

    SvaraRadera
  3. Vad bra att ta tillvara det som blir över! Ser underbart ut!

    SvaraRadera
  4. Vilket spännande och kreativt recept! Fantastiskt att kunna ta tillvara nötmjölksresterna på det sättet. Ha en fin vecka! Kram!

    SvaraRadera