onsdag 18 februari 2015

God mos på ugnsrostade grönsaker och hönsfärsbiffar :)

En av luncherna denna vecka är god husmanskost i ny tappning. Nyttigt och ekologiskt rakt genom. :)
God mos som är gjord på ugnsrostade blomkål och broccoli. På så sätt bevaras nyttigheter mer i de grönsakerna än om man kokar dem.
Här är recept på Blomkål- och broccolimos:
Du behöver:
1 stor blomkålshuvud
1-2 broccolihuvud
1-2 msk olivolja
salt och peppar efter smak
1-3 msk smör/ghee
Så här hör du:
1. Skär blomkål och broccoli i lagom stora bitar/buketter.
2. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar. Lägg allt på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Rosta i ugnen, 200 grader tills grönsakerna är mjuka. Sänk ugnstemperatur till 150-160 i slutet av stekningen om grönsakerna böjar få färg så att de inte bränns.


3. Mixa slät till mos och tillsätt smör/ghee.


Jag äter min blomkål- och broccolimos med dessa goda hönsfärsbiffar:


Hönsfärsen är kravmärkt och går att köpa på Willys, vilket jag är mycket glad för! Förut kunde jag hitta denna kravmärkta hönsfärsen bara i Stockholm på Ekodirekt.
Här är recept på Hönsfärsbiffarna:
Du behöver: (inga exakta mått)
ca 1 kg hönsfärs
1 ägg
ca 1-2 dl mandelmjöl
1 förpackning med kravmärkt Fajtakrydda utan tillsatser från Spicemaster (går också att köpa på Willys numera)
salt efter smak
smör/ghee/kokosolja till stekning
Så här gör du:
1. Blanda färsen med ägg, mandelmjöl, kryddor och salt.
2. Låt stå kallt ca 30 minuter.
3. Forma färsen till biffarna.
4. Stek biffarna först i stekpanna så att de får en fin yta. Stek sedan färdigt i ugnen, 200 grader, ca 25 minuter.

4 kommentarer:

  1. mmm gott!! Att ugnsgrilla o sen mixa måste jag testa :)

    SvaraRadera
  2. Mos är så gott och perfekt för man kan göra det på så många olika vis!
    kram/Tina

    SvaraRadera
  3. Härligt! Och i morgon bjuds det hönsfärslasagne hos mig. Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
  4. Hönsfärs, det var en nyhet för vår del - det ska vi absolut kika efter när vi hamnar på Willys nästa gång! Bra med alternativ. Att rosta kålen i ugnen till moset har vi inte heller testat tidigare, vi brukar alltid ångkoka dom innan vi mixar dom. Måste bli en väldigt god smak när dom körs i ugnen istället.

    Ha en finfin vecka, Lana
    kramar

    SvaraRadera