onsdag 8 januari 2014

Släng aldrig köttrester! :)

Januari brukar kallas för den "fattiga" månaden efter alla festligheter under jul- och nyårshelgen.
Men med bra matplanering och lite påhittighet kan man laga god och näringsrik mat denna månad också! (Om det är nu så att man har ont om pengar!) För det är väl det värsta man kan göra, att "spara på mat"!
Här kommer ett tips på hur man kan laga god och nyttig "budgetmat".
När du putsar köttet till någon god och "lyxig" kötträtt, släng aldrig de här köttbitarna som blir kvar från "putsningen"! Frys in dem! Och när du har tillräckligt med sådana "köttpåsar", kan du koka buljong på dem som du använder till en värmande soppa. Det kokta köttet kan du använda som fyllning i crêpes, paj eller till gratäng!
I min frys har precis samlats ett antal sådan "köttpåsar" på gott och kravmärkt kalvkött. På det har jag kokat buljong. Köttet använde jag till två olika gratänger och buljongen till rödbetssoppa.

Här är recept på kött- och vitkålsgratäng:
Du behöver: (alla mått är ca, gå på känslan!)
kokt kött (jag hade kalvkött)
vitkål
gul lök
salt och peppar
kryddor efter smak (jag hade örtkrydda Provencale)
2-3 ägg
2-3 msk majonnnäs
smör till stekning
Så här gör du:
1. Skär det kokta köttet i små bitar. Hacka lök.
2. Stek först löken tills den blir mjuk. Tillsätt köttet. Salta och peppra.  Blanda runt så att köttet "suger" åt sig smör, salt och peppar. Lägg över i en gratängform.
3.Strimla vitkålen och stek den i samma panna där köttet och löken stektes. Salta och krydda. Lägg över i gratängformen.
4. Blanda väl köttet med vitkålen.
5. Vispa ihop majonnäs och ägg. Salta lite. Häll äggstanningen över vitkål- och köttröra.
6. Tillaga gratängen i ugnen, 200 grader, ca 20-25 minuter eller tills den får en fin färg.

Gott, näringsrikt och billigt! :)

Gratäng nummer två är min favorit som jag ofta gör med antingen kött, köttfärs eller kyckling! Man kan säkert göra denna gratäng som vegetarisk!
Här är recept på Kött, portabello- och zuchinnigratäng:
Du behöver: (alla mått är ca, gå på känslan!)
kokt kött
1 gul lök
1 zuchinni
6-7 portabellosvamp
ca 1-1,5 dl riven ost (jag hade riven parmesan liggande i frysen)
2-3 ägg
2-3 msk majonnäs
smör till stekning
kryddor efter smak (i denna gratäng använde jag också min favoritkrydda Provencale)
Så här gör du:
1. Skär det kokta köttet i små bitar. Hacka lök.
2. Stek först löken tills den blir mjuk. Tillsätt köttet. Salta och peppra.  Blanda runt så att köttet "suger" åt sig smör, salt och peppar. Lägg över i en gratängform.
3. Skär zuchinni. Stek zuchinnibitarna i samma stekpanna. Lägg över i gratängformen.
4. Skär portabello och stek dem med i samma stekpanna. Bland svampbitarna med köttet och zuchinni. Blanda i den rivna parmesanen också. Krydda.
5. Vispa ihop ägg och majonnäs. Häll äggstanningen över gratängfyllningen.
6. Tillaga gratängen i ugnen, 225 grader, ca 15-20 minuter eller tills den får en fin färg.


Jag åt den gratängen med rivna kokta rödbetor som jag "spetsade" till med avokadoolja, äppelcidervinäger och örtsalt. Gott! :)


8 kommentarer:

  1. Vilka goda gratänger. Jag försöker att inte heller kasta mat. Kram och ha en fin dag.

    SvaraRadera
  2. Jättebra tips Lana, och supergoda såg de ut, båda gratängerna! Kram!

    SvaraRadera
  3. Försöker också låta bli kasta mat! Min frys svämmar över av matlådor...men det är bra att hitta för männen här hemma.
    Gratänger och soppor är bra restmat som nästan alltid blir toppengott!
    Kram/M

    SvaraRadera
  4. Bra tips där, det gäller att ta vara på resurserna även för miljöns skull.
    Kram på dej

    SvaraRadera
  5. Bra med tips på att inte slänga mat!

    SvaraRadera
  6. Bra att du påminner vad man kan göra av alla rester :)
    Gott ser det ut oxå!!
    Ha en bra dag.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Jag har så bra kniv så det det blir aldrig några rester när jag putsar kött! Jag tar ju bara bort fett och hinnor...det är inget att spara tycker jag ;)
    Jag måste dock blir bättre på att göra gratänger!
    Ha en fin helg vännen <3<3<3

    Kram C <3<3<3

    SvaraRadera