måndag 13 januari 2014
Tomatsoppa och matmuffins :)
Tänk att det är första gången i mitt liv jag lagat en tomatsoppa! Och varför har jag inte gjort det tidigare? Det blev så gott! Till soppa serverade jag goda matmuffins med halloumi i! :)
Här är recept på Tomatsoppa:
Du behöver:
3 förpackningar med krossade tomater (jag använde Icas ekologiska)
3-4 dl kycklingbuljong (jag använde hemmagjord)
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja till stekning (jag använde avokadoolja)
salt peppar
kryddor efter smak (jag använde Österlens kryddblandning)
några klickar ekologiskt smör till servering (kan uteslutas)
finhackad persilja (färsk eller fryst) till servering
Så här gör du:
1. Finhacka lök och vitlök. Stek dem mjukt i en gryta.
2. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kycklingbuljong. Koka upp och låt puttra ca 30 minuter.
3. Under koktiden tillsätt salt, peppar, balsamvinäger och kryddor.
4. Lägg i en smörklick och strö på finhackad persilja vid servering.
5. Vill du ha en slät soppa kan du mixa den med stavmixer. Jag föredrar lite tuggmotstånd, så jag vill ha den med tomatbitar i.
Tål du mejeriprodukter (komjölk) kan du servera soppa med klick crème fraiche!
Jag åt soppan med klick smör och det var jättegott! Smöret är det enda jag klarar av med magen av alla komjölksprodukter.
Till soppan serverade jag goda matmuffins som är glutenfria och näst intill mejerifria. Jag använde halloumiost i dessa muffins. Förut kunde jag köpa halloumi som var gjord bara på får- och getmjölk, men nu finns det inte denna ost i Icas sortiment... Så jag nöjer mig med halloumi gjord på ko, får- och getmjölk. Men magen klara av denna ost eftersom i den är det minimalt med laktos.
Här är recept på Matmuffins:
Du behöver: (till ca 12 muffins)
6 ägg (ekologiska)
1 förpackning ekologisk halloumiost
1 dl sesamfrön
2 msk chiafrön
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk äppelsidervinäger
Så här gör du:
1. Riv halloumi.
2. Vispa alla ingredienserna förutom bikarbonat och vinäger.
3. Rör ut bikarbonat i vinäger och vänd ner försiktigt i smeten.
4. Finfördela smeten i muffinsformar. (jag använde mig av formar av silikon). Smörj gärna formarna om de är av plåt eller silikon.
5. Grädda muffins i 200 grader, ca 15-20 minuter eller tills de är klara.
Värm gärna muffins innan de ska serveras till soppan!
Muffins blev rätt "brödaktiga" i konsistensen! Gott att äta med soppa eller som de är till mellanmål t ex! :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tomatsoppa är längesen!! Så gott o enkelt!
SvaraRaderaKan tänka mig att en klick aioli i kan bli riktigt gott!!
Kraaaaam <3<3<3<3<3<3
Så gott med värmande soppa och muffinsen låter också goda. Jag är väldigt förtjust i halloumi. Kram och ha en fin dag!
SvaraRaderaOj så gott! Det var väl på tiden att det blev tomatsoppa då Lana, det är verkligen gott. Och muffinsen ser jättesmarriga ut! Ha en fortsatt fin dag! Kram!
SvaraRaderaTomatsoppa låter jättegott. Speciellt med dina muffins. Älskar halloumi!
SvaraRaderaOjojoj, tomatsoppa som är så himla gott. Det är på tiden att du testat tycker jag :)
SvaraRaderaJa tomatsoppa är verkligen smarrigt, håller med alla andra! Alltså soppor nu när det är minusgrader; det passar så bra!
SvaraRaderaKram/M
Vilken härlig vintermat! Soppa är så gott när det är kulet och mulet ute. Kram!
SvaraRaderaTomatsoppa är ju jättegott! Nu är det verkligen passande med värmande soppa.
SvaraRaderaHej Lana
SvaraRaderaTomatsuppen ser god ud, men dine muffins ser endnu bedre ud - de skal prøves her i weekenden.
Knus Louise
Jag är ju ingen vän av soppa :) men den här blir jag sugen på.
SvaraRaderaTror jag testar både soppan och muffinsen och serverar det till familjen.
Kramiz!