fredag 17 januari 2014

Saffransmarinerad ugnsstekt kyckling med hasselnötspanering :)


Kyckling på fredag! :)
Har testat ett nytt recept jag hittat på en rysk matsida. Jag tyckte det blev jättegott med att marinera kyckling i saffran...dottern tyckte det smakade lussebullar... ;) Hos henne gick det inte riktigt hem, men desto mer blev det kvar till mig och maken! :)
Här är recept på Saffransmarinerad ugnsstekt kyckling med hasselnötspanering:
Du behöver:
1 kg kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1 gul lök, grovhackad
1-2 vitlöksklyftor, hackade
ca 4 msk olja (jag tog avokadoolja)
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
1 paket saffran
2 tsk salt
1 tsk peppar
4 msk kallt vatten
1-2 dl hackade hasselnötter (jag hade malda rester frön hasselnötsmjölks tillverkning)
Så här gör du:
1. Skär filéerna i avlånga lagom stora bitar.
2. Blanda lök, vitlök, kryddor, olja och vatten i en skål. Lägg i kycklingbitarna. Låt stå och marineras i ca 2 timmar, gärna över natten.


3. Lägg över sedan kycklingbitarna i en ugnssäker form. Försök att få ut all marinad ur skålen och ös på kycklingfiléerna.
4. Stek kycklingen i 175 grader, ca 25-30 minuter.
5. Ta ut kycklingen och strö på hackade hasselnötter. Stek ytterligare 10 minuter.


Jag serverade kycklingen med stekta grönsaker (champinjoner, paprika och morötter).


17 kommentarer:

  1. Det ser helt underbart ut :-p den här rätten ska jag prova.

    SvaraRadera
  2. Skulle gärna äta din rätt, det ser så gott ut! Dessvärre har jag också familjemedlemmar som inte är så förtjusta i saffran :(

    Trevlig helg!
    Kramiz!

    SvaraRadera
  3. Vad roligt Lana att du använde saffran. Jag lärde mig ha saffran i marinaden från min man. I Iran man använder saffran till allt och jag älskar bara den. Smart med hasselnötspanering. Denna kyckling är verkligen inte bara för LCHF älskare! Fin kombination med grönsaker!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Mums vad gott det såg ut! Måste absolut testa detta! Ha en fin lördag, kram!

    SvaraRadera
  5. Men oj vad gott det där såg ut! Förutom att jag inte tål hasselnötter, men det kan man ju byta mot mandel. Ha en fortsatt härlig helg! Kram!

    SvaraRadera
  6. Ser jättegott ut! Saffran till kyckling är väldigt gott, tycker jag med
    Kram/M

    SvaraRadera
  7. Wow!! ser supergott ut :) Måste testas, har ju tom saffran hemma :)
    Kjaaaam <3<3<3

    SvaraRadera
  8. Saffran är gott till så mycket mer än bullar. Det här ser kanoners ut!

    SvaraRadera
  9. Det låter gott! Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  10. Lika ljuvliga bilder som vanligt. Önskar dig en fin söndagskväll <3 kram

    SvaraRadera
  11. Smaskigt! Hittat några paket med saffran som jag bunkrat inför jul som ligger kvar. En god smaksättare året runt tycker jag!

    SvaraRadera
  12. Ja det är lite svårt med saffran, den enda rätt jag själv lagat med saffran (tror jag) är fisksoppa och det blev bra och gott. Men jag är lite som din dotter där =)

    Kram

    SvaraRadera
  13. Saffran har en antydan av metallisk smak som inte alla gillar. Alla i vår familj älskar det tack och lov, och jag har säkert femton paket saffran liggande som jag handlade i början av december för att baka massor i december. Nu blev det inte så den här julen men saffran håller sig länge som väl är. Din kycklinggryta måste jag nog testa att laga! (Jag är dålig på att kommentera just nu, men läser iaf din blogg). Kram!

    SvaraRadera
  14. Vi har några olika recept med saffran och kyckling, tycker det blir så gott tillsammans så. Men inget av recepten har kanel, det låter som att det också passar fint ihop.

    Kramar

    SvaraRadera
  15. Älskar att ha saffran i mat och bak! I soppor är det också gott :) Kram på dig Lana!

    SvaraRadera
  16. Åh, vad gott! Detta ska jag prova :) Kram

    SvaraRadera
  17. Det låter jättegott. Har nog aldrig ätit kyckling och saffran men kan tänka mig att det funkar jättebra ihop.

    Kram

    SvaraRadera