torsdag 31 oktober 2013

En god höstgryta på högrev :)

En härlig och mustig gryta på ekologisk gräsbetad högrev. Köttet fick puttra på spisen lääääänge, ca 3 timmar. Mums!


Här är recept på Höstgryta på högrev med stekta zuchinni och paprika:
Du behöver:
ca 1-2 kg ekologisk högrev (putsad och skuren i lagom stora grytbitar)
1 zuchinni
1 gul paprika
ca 150 g (en förpackning) färskost gjord på getmjölk (tål du komjölk kan du ta "vanlig" färskost)
1 msk balsamvinäger (jag hade från Fontana, smaksatt med honung)
smör/olja/ghee till stekning
ca 3-4 dl buljong (jag hade hemmagjord kycklingbuljong)
salt peppar efter smak
kryddor efter smak (jag hade kryddblandning från Österlen: tomjan, salvia och rosmarin)
Så här gör du:
1. Stek köttet i omgångar. Lägg över i en rymlig gryta.
2. Häll över buljongen. Salta och krydda.
3. Låt köttet puttra på spisen i ca 2-3 timmar.
4. Under tiden: Skär zuchinni och paprika i lagom stora bitar/skivor. Stek i olja/smör/ghee tills de fått en fin stekyta.
5. Direkt i slutet av tillagning tillsätt de stekta grönsakerna, färskost och balsamvinäger. Låt färskosten blir genomvarm.


Grytan blev jättegod. Dottern som inte varit så förtjust i stekta zuchinni innan, åt gryta med stor aptit! Bra betyg! :)


13 kommentarer:

  1. Mums! Köttet blir ju så mört när det får koka länge!

    SvaraRadera
  2. Smarrigt!
    Det är verkligen dax för möra köttgrytor nu :)
    Kraaaam <3<3<3

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig gryta! Älskar långkok! Ha en fortsatt fin dag!

    SvaraRadera
  4. Mmm så gott! Det är ju så smidigt med gryta,
    Kramizar!

    SvaraRadera
  5. Ser verkligen smaskigt ut, gott och smidigt med gryta!
    Ha en fin dag!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  6. Jag älskar långkok, kan aldrig misslyckas. :)

    Kram Erika <3

    SvaraRadera
  7. Grytor på hösten, kanon! Jag har också kokat gryta i veckan fast med älg.
    Kram/M

    SvaraRadera
  8. Gud så gott. Älskar grytor! Ha en fin helg :) kram

    SvaraRadera
  9. Mmm vad gott! Jag älskar långkok! Tack för påminnelsen!
    Ha en fin morgondag vännen!

    Kram fina du <3<3<3<3<3
    C

    SvaraRadera
  10. Grytor är bäst och när de fått puttra länge blommar alla smaker ut. Så tokgott och värmande. Kram!

    SvaraRadera
  11. Det ser gudomligt gott ut. Mitt matintag har inte varit speciellt bra sen senaste veckan tyvärr :( det är svårt med långa dagar och äckelkök på vandrarhemmet :/ nästa gång ska jag försöka ta med kylklamp så jag kan ta med lunch till skolan osv. Matintaget har varit alldeles för lågt, men annars bra iofs :) kram

    SvaraRadera