Här är recept på Ugnsstekt fläsklägg i vin:
Du behöver:
1 stor eller två mindre bitar fläsklägg. Sådan storlek som ryms i en stor ugnssäker gryta.
ca 3 dl vatten
ca 3 dl vitvin
1 grönsaksbuljong (välj gärna ekologisk utan tillsatser)
2-3 vitlöksklyftor
1-2 tsk finhackad röd chili (fryst från Findus)
1-2 tsk salt
några pepparkorn (vit eller svart, välj efter smak)
1-2 lagerblad
Så här gör du:
1. Lägg fläsklägg i grytan.
2. Blanda vatten, vin, kryddor, salt och grönsaksbuljong. Häll blandningen över köttet.
3. Tillaga fläskläggen i ugnen, 150 grader, ca 5 timmar.
4. Ös på buljongen över köttet flera gånger under tillagningen.
5. Ta ut köttet och lossa det från ben, skinn och fett.
6. Sila buljongen. Lägg köttet tillbaka i buljongen.
7. Servera köttet med t ex surkål, kokta rödbetor och morötter, då får du en perfekt rysk maträtt. :)
Gott, gott! :)
Läser ditt recept och minnen från barndomen smyger sig fram. Det som jag gillade minst var just surkål och fläsklägg :-):-) Men det kanske är dags att testa igen och låta tonåringarna få en smakupplevelse :-)
SvaraRaderaJapp, då får du prova! :) Får se vad de säger! ;)
RaderaAldrig testat och aldrig ätit detta :)
SvaraRaderaHoppas helgen varit skön, önskar dig en trevlig kommande vecka. Kram!
Hi, hi, förstår det! ;)
RaderaÖnskar dig med en trevlig kommande vecka!
Kram tillbaka!
Så roligt med fläsklägg kokt i vin. Min karl skulle antagligen svimma vid tanken. "Så kan man väl inte göra med fläsklägg?" Det är därför jag älskar att hänga här, jag får nya tankar och idéer som jag annars inte skulle få!
SvaraRaderaDetta skall prövas med en fläskkarré som ligger inslängd i frysen.
Har du lärt dig syra grönsaker själv eller köper du alltid färdiga?//Anne
vad glad jag blir att du älskar att "hänga" här! :):)
RaderaFörut så gjorde jag surkål själv. Har lärt mg det av min mamma...men nu är jag lat...finns ju att köpa god surkål i affären. Jag köper på Willys! :)
Vilken lyxig söndagsmiddag, Lana! Klassiskt och gott. Jag gillar!
SvaraRaderaJa, det var supergott! :)
RaderaMmmm... helt i min smak. Mat som sköter sig själv, det gillar jag.
SvaraRaderaKram <3
Ja, visst är det smidigt med sådan mat! :)
RaderaKram tillbaka! <3
Ser fantastiskt gott ut! Jag älskar recept som sköter sig självt och står och gottar sig i ugnen medan man kan hitta på annat! Kram!
SvaraRaderaJa, verkligen, speciellt i det fallet! 5 timmar hade jag att hitta på något annat! :)
RaderaKram tillbaka!
Detta har jag inte testat, men ser grymt gott ut! Ha en fin dag <3 kram kram
SvaraRaderaDå får du testa nån gågn! :)
RaderaHa en fin dag du med!
kram tillbaka! <3
Fläsklägg har jag aldrig testat!! är de rimmade? såg att det va bra pris på rimmade här på ica.....
SvaraRaderaKraaam <3
Testa! Det är så gott! :)
RaderaJag använde färskt, ej rimmat, men man kan säkert använda rimmat! :)
Kram tillbaka! <3 <3 <3
Vad gott det här såg ut Lana! :)
SvaraRaderaOch så lustigt att jag köpte fläsklägg här om dagen (däremot rimmad) för att tillaga imorn! :) Får se om jag får till en lika smarrig rätt som det här!
Ha en underbar måndagskväll!
Kram
Ja, det är så gott med fläsklägg! Nu får du också snart mumsa i det goda köttet! :)
RaderaKram tillbaka!
Å vad gott det såg ut! Fläsklägg var det längesedan, riktig höstmat!
SvaraRaderaKram/M
Ja, verkligen, riktig höstmat! :)
RaderaKram tillbaka!
Nøj det ser bare godt ud, rigtig efterårsmad. Glæder mig særligt til at prøve denne opskrift. er sikker på den bringer lykke i resten af familien også !! Lækkert lækkert
SvaraRaderaTack tack! Kul att familjen gillar sån mat också! :)
RaderaNä, nu dreglar jag! Jisses så gott det här verkar!
SvaraRaderaJa, det var jättegott! :)
RaderaFläsklägg har jag aldrig tillagat. Jag har aldrig egentligen gjort något långkok själv. Men det här såg ju väldigt gott ut!!
SvaraRaderaDå är det nog dags att testa långkok! Det är så smidigt och gott! :)
RaderaFläsklägg kokade jag ofta när barnen var små, och jag lagade rotmos. Numera äter jag inte fläsk. Rotmoset blir gott utan fläsk, men inte lika gott, det hjälps inte. Långkok är godast! Kram!
SvaraRaderaVarför äter du inte fläsk längre?
RaderaKram tillbaka!
Men Gud så gott med fläsk och vin. Det är ju tid för de där långkoken nu, jag har faktiskt längtat :) fläsklägg har jag inte provat. Kram
SvaraRaderaJa, långkoken är underbart på hösten! :)
RaderaTycker du ska testa fläsklägg! Mycket gott kött!
Kram tillbaka!
Detta ser verkligen gott ut. Måste prova. Har du funderat på att försöka ge ut en kokbok?
SvaraRaderaTack tack! Jo, det har jag funderat...men det är så mycket kokböcker ute på marknaden... konkurrens är ganska stor... :)
RaderaDet kommer förmodligen inte som någon överraskning, men detta går verkligen hem i vårt kök! Och surkålen till - ja tack!
SvaraRaderaMen ser verkligen hur mört och fint köttet blivit efter besöket i ugnen, vi sitter nästan och dräglar vid skärmen:)
Kramar
Hi, hi, jag gör det själv när jag tittat på bilden! och så minns smaken av det underbara köttet! det kommer att bli snart repris på det! :)
RaderaKramar tillbaka!
Älskar fläskben & surkål, familjens absoluta favoritmat! Detta receptet ska jag genast visa maken så att han kan fixa helgmiddagen! :) (ja, det är ff han som är kocken i vårt hus...)
SvaraRaderaKRAM <3
Ja, det är så gott med fläskben och surkål! Mums!
RaderaHärligt att ha en sådan kock i familjen!
Kram tillbaka! <3
Tack för receptet!! Detta är numera mitt absoluta favoritsätt att laga fläsklägg på! :-)
SvaraRaderaKör man med lock på grytan i ungen eller kör man utan? Tänkte göra detta till söndagsmiddag hemma hos mig :)
SvaraRaderaUgnen*
RaderaMed lock på. Lycka till :)
Raderaska man ta bort locket sista timmen eller nåt för få till gyllenbruna grillningen på ytan av köttet eller kör man på locket under hela tiden?
RaderaDet blir grillyta ändå. :)
RaderaHej! Med lock på grytan. Lycka till! :)
SvaraRadera