lördag 7 september 2013

Glutenfritt formbröd som är gott att rosta till dottern :)


Varje eller varannan lördag bakar jag glutenfritt bröd till dottern. Brödet bakar jag på rårismjöl och receptet har jag hittat hos Kjersti som bakar massvis med goda glutenfria bröd och andra smarriga glutenfria bakverk. Klicka här för att komma till hennes blogg! :)
I det här receptet har jag inte gjort några ändringar utan följde det exakt! :)
Här är receptet på Glutenfritt formbröd på rårismjöl:
Du behöver:
60 g smör
4 dl vatten
2 msk fiberhusk (just det, här blev det en ändring, jag minskade mängden fiberhusken!)
50 g färsk ekologisk jäst
2 ekologiska ägg
1 msk flytande honung
6 dl rårismjöl
1 tsk salt
Så här gör du:
1. Smält smöret.
2. Tillsätt vatten och värm till nästan kokpunkten.
3. Blanda in fiberhusk. Gör det lite i taget, gärna med stavmixer. Det blir geléaktig massa. Ställ åt sidan och låt svalna i 30 minuter.
4. Lägg fiberhuskmassan i matberedaren (jag använder Kitchen Aid). Smula över jästen. Blanda tills jästen har löst sig.
5. Tillsätt ägg. Fortsätt blanda.
6. Blanda rårismjöl med salt. Tillsätt mjölblandningen till fiberhusk, jäst- och äggmassan. Lite i taget.
7. Kör degen på låg varv i ca 12-15 minuter.
8. Stjälp upp degen i en smord brödform. Slå formen mot köksbänken/bordet ett par gånger så degen finfördelar sig ordentligt. Låt stå och jäsa i 40 minuter.
9. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in brödformen längst ner i ugnen. Sänk temperaturen direkt till 200 grader. Grädda brödet i 50 minuter.
10. Låt brödet svalna inlindat i bakduk.


11. Skär brödet i skivor och styckfrys! Bara att ta fram så mycket det behövs åt gången! :)


Fick en hel kasse med äpplen av min vän. Så nu måste jag hitta på vad jag ska göra med de!
Förslag?


24 kommentarer:

  1. Mums med höstäpplen!
    Gör äppelmos lchf-style och lägg ut receptet sen ;) hehe
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gott med äpplen! Får se vad jag hittar på, kanske paj...blev inspirerad av din paj med blåbär! :)
      kram tillbaka!

      Radera
  2. Fint bröd! Äppelpaj, smulpaj, äppelsylt, smörstekta äpplen, ugnsbakade äpplen med vaniljsås till :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för gottiga tips!
      Kram tillbaka!

      Radera
  3. Låter gott! Ha en fin lördagskväll!

    SvaraRadera
  4. Härligt att kunna baka nyttigt och glutenfritt bröd till familjen. :)

    Äpplen är härligt. Vi får kanske ett äpple på vårt träd... om inte fåglarna hinner före.

    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vår äppelträd finns inte ett enda äpple i år... så tur att man har vänner! :)
      Kram tillbaka! <3

      Radera
  5. De här ser jättegott ut! Har inte hört talas om mjölet tidigare bara. Önskar dig en fin söndag <3 kramar ifrån Anna overenskommelsen.blogg.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, dottern älskar det brödet! Rårismjöl kan man beställa på nätet eller köpta i hälsokostbutiker. Men är nog inget för oss som vill undvika stärkelse... då är det gjort på ris! ;)
      Önskar dig en fin söndag med!
      kramar tillbaka! <3

      Radera
  6. Tänk så bra att kunna baka glutenfritt själv. Det köpta är ofta ganska hårt och tråkigt. Vår brödrost har pajat och vi hittar inte den vi har undanstoppad i källaren, så här blir inget rostat just nu. Det vore ju sjutton också om vi måste köpa en ny när det finns en i en låda nånstans... Kram och ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jättebra att baka själv, för precis som du säger, köpebröd, glutenfritt är inte gott och med massvis med onödiga tillsatser...
      Tråkigt med brödrost...vi lyckats bränna sönder två på raken! Irriterande!
      Ha en fin söndag du med!
      Kram tillbaka!

      Radera
  7. Ja du MÅSTE testa mitt recept på pulled pork! galet gott :)
    Ha en underbar söndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska absolut göra det! :)
      ha en underbar söndag du med!
      Kram tillbaka!

      Radera
  8. Oj, vilket fint bröd! Ser kanon ut.

    Gällande äpplena så vet jag i alla fall vad jag hade gjort. Kräm, kompott och mos är ju så himla gott! Hemmagjort äppelmos till höstens stekar... Mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, brödet blev fint och är dotterns favorit! :)
      Tackar för tipset! :)

      Radera
  9. Vilket fint bröd! Undra om han kommer smaka på det om jag bakar......
    Äpplena.....äppelkräm gillas här hemma! Kokar bara ihop m kanelstång o vaniljpulver.
    Kraaaaam <3<3<3<3<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, äppelkräm! Det måste jag testa! :)
      Tack för tipset!
      Stor kram tillbaka! <3 <3 <3 <3 <3

      Radera
  10. Svar
    1. Ja, brödet var jättegott enligt dottern! :)

      Radera
  11. Jag är sååååå glad att din dotter tycker om mitt bröd! Tusen tack för länkningen! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag är så glad att jag hittat din blogg med så många bra recept på glutenfria bröd! :)
      Kram tillbaka!

      Radera
  12. Äppelmust såklart, lätt att göra och super gott. FInns recept på min blogg=). Nu ska jag minsann läsa lite mer här på din blogg hittade in hit nyss. Önskar dig en fin kväll/Gela

    SvaraRadera
  13. Om jag får ork ska jag absolut testa att baka detta till sonen! Försöker undvika glutenfria köpeprodukter, vill inte stoppa i honom allt skräp men samtidigt har jag inte kraft att baka själv. Ska genast beställa hem rårismjöl. :)

    KRAM <3

    SvaraRadera