Varje eller varannan lördag bakar jag glutenfritt bröd till dottern. Brödet bakar jag på rårismjöl och receptet har jag hittat hos Kjersti som bakar massvis med goda glutenfria bröd och andra smarriga glutenfria bakverk. Klicka här för att komma till hennes blogg! :)
I det här receptet har jag inte gjort några ändringar utan följde det exakt! :)
Här är receptet på Glutenfritt formbröd på rårismjöl:
Du behöver:
60 g smör
4 dl vatten
2 msk fiberhusk (just det, här blev det en ändring, jag minskade mängden fiberhusken!)
50 g färsk ekologisk jäst
2 ekologiska ägg
1 msk flytande honung
6 dl rårismjöl
1 tsk salt
Så här gör du:
1. Smält smöret.
2. Tillsätt vatten och värm till nästan kokpunkten.
3. Blanda in fiberhusk. Gör det lite i taget, gärna med stavmixer. Det blir geléaktig massa. Ställ åt sidan och låt svalna i 30 minuter.
4. Lägg fiberhuskmassan i matberedaren (jag använder Kitchen Aid). Smula över jästen. Blanda tills jästen har löst sig.
5. Tillsätt ägg. Fortsätt blanda.
6. Blanda rårismjöl med salt. Tillsätt mjölblandningen till fiberhusk, jäst- och äggmassan. Lite i taget.
7. Kör degen på låg varv i ca 12-15 minuter.
8. Stjälp upp degen i en smord brödform. Slå formen mot köksbänken/bordet ett par gånger så degen finfördelar sig ordentligt. Låt stå och jäsa i 40 minuter.
9. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in brödformen längst ner i ugnen. Sänk temperaturen direkt till 200 grader. Grädda brödet i 50 minuter.
10. Låt brödet svalna inlindat i bakduk.
11. Skär brödet i skivor och styckfrys! Bara att ta fram så mycket det behövs åt gången! :)
Fick en hel kasse med äpplen av min vän. Så nu måste jag hitta på vad jag ska göra med de!
Förslag?
Mums med höstäpplen!
SvaraRaderaGör äppelmos lchf-style och lägg ut receptet sen ;) hehe
Kram på dig!
Ja, gott med äpplen! Får se vad jag hittar på, kanske paj...blev inspirerad av din paj med blåbär! :)
Raderakram tillbaka!
Fint bröd! Äppelpaj, smulpaj, äppelsylt, smörstekta äpplen, ugnsbakade äpplen med vaniljsås till :) Kram
SvaraRaderaTack för gottiga tips!
RaderaKram tillbaka!
Låter gott! Ha en fin lördagskväll!
SvaraRaderaHa en fin kväll du med! :)
RaderaHärligt att kunna baka nyttigt och glutenfritt bröd till familjen. :)
SvaraRaderaÄpplen är härligt. Vi får kanske ett äpple på vårt träd... om inte fåglarna hinner före.
Kram <3
På vår äppelträd finns inte ett enda äpple i år... så tur att man har vänner! :)
RaderaKram tillbaka! <3
De här ser jättegott ut! Har inte hört talas om mjölet tidigare bara. Önskar dig en fin söndag <3 kramar ifrån Anna overenskommelsen.blogg.se
SvaraRaderaJa, dottern älskar det brödet! Rårismjöl kan man beställa på nätet eller köpta i hälsokostbutiker. Men är nog inget för oss som vill undvika stärkelse... då är det gjort på ris! ;)
RaderaÖnskar dig en fin söndag med!
kramar tillbaka! <3
Tänk så bra att kunna baka glutenfritt själv. Det köpta är ofta ganska hårt och tråkigt. Vår brödrost har pajat och vi hittar inte den vi har undanstoppad i källaren, så här blir inget rostat just nu. Det vore ju sjutton också om vi måste köpa en ny när det finns en i en låda nånstans... Kram och ha en fin söndag!
SvaraRaderaJa, jättebra att baka själv, för precis som du säger, köpebröd, glutenfritt är inte gott och med massvis med onödiga tillsatser...
RaderaTråkigt med brödrost...vi lyckats bränna sönder två på raken! Irriterande!
Ha en fin söndag du med!
Kram tillbaka!
Ja du MÅSTE testa mitt recept på pulled pork! galet gott :)
SvaraRaderaHa en underbar söndag! Kram
Ska absolut göra det! :)
Raderaha en underbar söndag du med!
Kram tillbaka!
Oj, vilket fint bröd! Ser kanon ut.
SvaraRaderaGällande äpplena så vet jag i alla fall vad jag hade gjort. Kräm, kompott och mos är ju så himla gott! Hemmagjort äppelmos till höstens stekar... Mmm...
Ja, brödet blev fint och är dotterns favorit! :)
RaderaTackar för tipset! :)
Vilket fint bröd! Undra om han kommer smaka på det om jag bakar......
SvaraRaderaÄpplena.....äppelkräm gillas här hemma! Kokar bara ihop m kanelstång o vaniljpulver.
Kraaaaam <3<3<3<3<3
Ja, äppelkräm! Det måste jag testa! :)
RaderaTack för tipset!
Stor kram tillbaka! <3 <3 <3 <3 <3
Jättefint bröd, ser så gott ut!
SvaraRaderaJa, brödet var jättegott enligt dottern! :)
RaderaJag är sååååå glad att din dotter tycker om mitt bröd! Tusen tack för länkningen! Kram!
SvaraRaderaOch jag är så glad att jag hittat din blogg med så många bra recept på glutenfria bröd! :)
RaderaKram tillbaka!
Äppelmust såklart, lätt att göra och super gott. FInns recept på min blogg=). Nu ska jag minsann läsa lite mer här på din blogg hittade in hit nyss. Önskar dig en fin kväll/Gela
SvaraRaderaOm jag får ork ska jag absolut testa att baka detta till sonen! Försöker undvika glutenfria köpeprodukter, vill inte stoppa i honom allt skräp men samtidigt har jag inte kraft att baka själv. Ska genast beställa hem rårismjöl. :)
SvaraRaderaKRAM <3