onsdag 12 december 2012

Kycklingpaj med fetaost och soltorkade tomater :)

Du har säkert märkt att det är rätt glest med inlägg inne hos mig... den här vecka är ju bara hysterisk! Konserter efter konserter...jobbar sent...hinner varken med hem, barn eller mig själv... skönt att barn är så stora att de klara sig själv... och till allt det så är maken inte hemma...utan i Ryssland på lite bandy-äventyr som reseledare och tolk med ett P-16 bandylag...
Idag hinner jag sätta mig och blogga mellan det eviga plockandet och städandet (!fortfarande!) efter köksrenovering! :)
Jag bjuder dig på en god kycklingpaj som jag lagade i helgen. Eftersom glasskivan/stänkskyddet till köket har inte kommit än... (klart bara 21 !!!! december) har jag använt färdiggrillad kyckling till fyllningen. Jag har slängt skinnet på kycklingen då kryddningen innehåller socker.


Här är receptet på Kycklingpaj med fetaost och soltorkade tomater:
Du behöver:
pajdeg:
75g kallt smör
1 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl paranötsmjöl (jag bestälde det här )
0,5 dl krossade linfrön
2 msk fiberhusk
2-3 msk kallt vatten
fyllning:
kött från 1 grillkyckling
1/2 paket fetaost
1/2 påse babyspenat
6-8 soltorkade tomater (jag köper tomater antingen på burk med vatten eller som de är i en påse, gärna ekologiska. Köp aldrig i oljan, för oftast har den mycket dålig kvalite!)
4 ägg
3-4 msk majonnäs (hemmagjord, så klart)
ca 1 msk ordkydda provencale
Så här gör du:
1. Blanda ihop i en matberedare alla ingredienser till pajdeg. Kör på lågvarv tills du får en klumpfri och rätt mjuk deg.
2. Tryck ut pajdegen i en välsmord/oljad rund form med löstagbara kanter. Ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i 225 grader, 5 minuter.


4. Skär kycklingköttet i lagom stora bitar. Lägg över i pajskalet.
5. Strimla soltorkade tomater och strö över kycklingbitarna. Riv babyspenat och finfördela över fyllningen.
6. Skär fetaost i små bitar eller smula. Strö över.



7. Vispa ihop ägg och majonnäs. Krydda och ev. salta.
8. Häll ägstanningen över fyllningen.


9. Grädda pajen i 175 grader, ca 30-40 minuter. Kolla då och då efter så att pajskalet inte bränns. Täck med folje vid behov.


OBS! Viktigt som sagt att du oljar/smörjer formen innan du trycker ut pajdegen! Annars fastnar den lätt på formkanterna!


Nu har jag ätit pajen i  tre dagar till lunch... har liksom inte tröttnat... ;)


...och imorgon tar jag sista pajbiten till jobbet! :)


46 kommentarer:

  1. Ljuvlig paj! Fetaost och tomater... Färdiggrillad kyckling är så bra att använda lite nu och då. Vanligt hos oss också innan köket blev helt klart. Hoppas allt går enligt planerna med det som återstår så att det blir klart till jul, med liiite marginal i alla fall :-)

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fetaost och tomater är en klassisk kombination! Man tröttnar liksom aldrig! :)
      Jag får väl stå ut några veckor till... det gå ju ändå att hitta på och variera med ugnsrätter! :)
      kram

      Radera
  2. Åh så gott med paj! :) kyckling, spenat och solt tomater är ju så bra kombination, och med fetaost oxå!! Mums. Ha en bra kväll! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en klassisk kombination!
      kram tillbaka! :)

      Radera
  3. Mmm, det där är en paj helt i min smak! Brukar göra en liknande, dock med mitt pajskal ;) Nästa gång jag har kyckling över, får det allt ta och bli en paj! Det är ju så gott :)

    Ha en fin kväll!
    Försök och vila mellan varven...

    Kram C <3<3<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men visst är det gott! Älskar paj med just kyckling! :)
      Japp, försöker vila så fort jag har möjlighet! Snart är det jullov! :)
      Kram <3 <3 <3

      Radera
  4. Å jag, jag har rationaliserat bort pajskalet, hehe. Tycker ändå att det ser gott ut med pajskalet men jag saknar det inte till pajfyllningen. Och din fyllning såg riktigt god ut! Ja, december är en hektisk månad...verkar som om du har extra fullt upp!
    Kran /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också gott utan pajskal!
      Ja...december är värsta månaden... snart får jag vila! :)
      kram

      Radera
  5. Jag börjar nästan dregla lite... Mums med fetaost och soltorkadetomater ihop!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi...jag med så fort jag ser på bilden... har en bit kvar till dagens lunch! :)
      kram

      Radera
  6. Har tänkt på det där med soltorkade tomater, har bara hittat med solrosolja, visste inte att det fanns andra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns i vissa affärer med vatten... de hade det på vår ica...men nu är det slut.... ska nog beställa igen...:)

      Radera
  7. Oj så gott! Och pajskalet såg verkligen fint ut! Jag använder nästan alltid soltorkade körsbärstomater i olja, de tycker jag är bäst, även om de är lite dyrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här pajskalet är mycket godare än vanligt "mjölpajskal" :)
      kram

      Radera
  8. Jösses så gott! Det får det bli ikväll innan the graduation ceremony (dom har det när dom slutar 7an, innan man går vidare till high school).
    Glöm inte andas bara! Du är väl ledig över jul?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att det har en sån högtid! :)
      Ja, jag är ledig över jul! Har jullov som lärare! :)
      Ja, gör pajen, den är jättegod!
      Kram

      Radera
    2. Åh vad gott det var! Har precis svalt sista tuggan på min variant ;) men jag glömde ju tomaterna... Skit samma, gott var det iallafall'

      Radera
    3. Vad kul att du gillade pajen! Ja visst, det går bra utan tomaterna också! :)

      Radera
  9. Ja, här är det nåt varenda kväll så man hinner knappt andas! Men det gäller att stanna upp och passa på att njuta också. Pajen ser supermumsig ut! Ha en fin lucia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men snart får vi vila! :)
      Ha en fin Lucia du med!
      Kram

      Radera
  10. Vilka härliga foton du tar!! Man börjar nästan dregla ..;)
    Länge sen vi gjorde paj nu, får kanske bli det i helgen.
    Dessutom börjar mina lunchlådor i frysen ta slut och detta är ju perfekt till det!!
    Ha en fin lucia!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Älskar att mixtra med bilderna! :)
      Ja, men visst är det bra lunchmat, pajer! Jag borde också göra det oftare!
      Ha en fin Lucia du med!
      Kram kram

      Radera
  11. Mmm så gott det ser ut, det var jätteläne sen jag gjorde paj/gratäng! (osmart att läsa matbloggar när jag är hungrig :-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är livsfarligt att läsa matbloggar när man är hungrig! :) ;)

      Radera
  12. Köpte kokosnötsmjöl igår i hälsokostaffären så nu ska det bli en paj här. Gjorde på mandelmjöl men tyckte det blev lite mycket nötigt:).
    Ha en underbar dag!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör pajen! Pajdegen med just blandning av kokosmjöl och t ex mandelmjöl är bäst! :)
      Ha en underbar dag du med!
      Kram kram

      Radera
  13. Lika snygga pajbilder som vanligt :)
    sugen blir jag allt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Är själv sugen på min sista bit! Blir nog tidig lunch idag... ;)
      kram

      Radera
  14. Attans vad den pajen ser god och krämig ut, fetaost tillsammans med tomaterna och kycklingen är ju en höjdare.

    Låter som du har en mastig vecka, hoppas du får tid att andas ut i juldagarna.
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan så jag blir ledsen att pajen redan är uppäten... ;)
      Ja, ska verkligen andas ut under jullov!
      Kram

      Radera
  15. Pajen ser helt galet god ut! Jag som inte brukar gilla pajdegen så mycket tycker även den ser supergod ut.
    Vi har också galet mycket nu innan jullovet, men sen ska vi vara lite långlediga. Tror jag ska låsa in mig då och knappt göra något ;-)
    Ha en fortsatt fin vecka. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska jag nog också göra... de första dagarna på kullov i alla fall... ;)
      Ha en fortsatt fin vecka du med!
      Kram

      Radera
  16. Det ser väldigt gott ut! :) Jag jobbar inte på skolan. Har varit helt sjukskriven i fyra år pga min hjärtsjukdom :-/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev lite tokigt i kommentaren... ;)
      kram

      Radera
  17. De ser fantastiskt gott ut. Jag får aldrig mitt skal riktigt så bra som ditt. Ska göra paj i nästa vecka och testa skalet, kan jag ta mer av kokosnötsmjölet förresten. Har inget paranötsmjöl :/ Har iofs nötterna hemma, så jag kanske skulle kunna försöka mala :P Ha de gott och hoppas du får ta de lugnt i jul nu när de är så stressigt. Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova... men jag tror att det är bättre att du tillsätter nötmjöl... du kan ju använda mandelmjöl! Finns att köpa på ICA av Risenta märket! Annars kanske det blir för torrt...
      Ja, jag ska vila mig massor under jullov! :)
      Kram

      Radera
  18. Ville önska dig en fantastisk fredag med allt som hör till.
    Vi har det så kallt här idag -25 gr....knappt man vill gå ut men måste man så måste man:).
    Gjorde onyttiga cupcakes igår:).
    Varma bamsekramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack detsamma! Brrr... vad kallt! Men jag tror att snart vänder det åt rätt håll! :)
      Ska kika på dina fina cupcakes! :)
      Varma kramar till dig också!

      Radera
  19. Hej Lana!
    hoppas allt är bra och att du inte dukat under, men nu är det äntligen fredag:)
    Minns att du skrev att du är stor fantast av Lola Ramona så jag tänkte tipsa dej om Campadre (du kanske redan är med där?) som är en shoppingsida där de säljer märkesvaror till bra priser i kampanjer.
    Den 15:e-20:e december kommer de nämligen att ha skor från just Lola Ramona på kampanj där och jag tänkte genast på dej när jag såg det! Tänkte att det kanske kunde vara någonting för dej.
    Hittade ingen mejladress till dej så jag tänkte att jag lägger tipset här, hoppas det inte gör något:)

    Klicka på länken så kommer du till sidan:
    http://campadre.se/tipsa/15459
    Det kostar inget att bli medlem och det finns heller inget köptvång.

    Ha nu en riktigt skön helg
    kramar,
    Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för tipset! jag ska absolut gå in och kika imorgon! Japp, jag är medlem där! :)
      Ha en riktigt skön helg du med! :)
      Kram

      Radera
  20. Svar
    1. Den var otroligt god, nästan så att jag fundera på favorit i repris till nästa vecka... ;)
      Trevlig helg!

      Radera
  21. Mmm riktigt gott, jag äter inte så ofta paj men den där ser god ut;)
    Många kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var jättegod! :)
      Kramar till dig också!

      Radera
  22. Den pajen vill jag prova framöver. Får bli efter jul när allt lugnar ner sig :-)
    Alltid roligt med nya uppslag till varierande middagar.
    Ha en bra arbetsvecka.
    Kramizar !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Jag letar också alltid efter nya spännande recept! :)
      Ha en bra arbetsvecka du med! :)
      Kram

      Radera