torsdag 27 februari 2014

Detox, dag 5 :)

Min femte detox-dag började jag som vanligt med min morgonprocedur: korngräs-shot, Ultra-detox och Ultra-balans, stor kopp med varmt citronvatten + kokosolja och maca- och maqui-shot.
Till frukost blev en god rawgröt på blötlagt/groddat bovete, chiafrön och sesammjölk. 


Mer om groddar: groddar och skott ger mycket näring. De innehåller vitaminer, mineraler, livsviktiga fettsyror, enzymer och protein och sägs öka sitt näringsvärde med 300 procent!
Bovete är mycket nyttigt och naturligt glutenfritt. Bovete är en ört och släkt med rabarber. Det är rikt på vitamin A, C och E samt mineralerna kalcium, järn, magnesium, fosfor och kalium i en bra balans mellan dessa mineralerna. Bovete är basisk mat.


I gröten använde jag som sagt sesammjölk som är lätt att göra. Mixa ca 2-2,5 dl sesamfrön med halvliter vatten. Sila med hjälp av nötpåsen. Rester av sesammjölkstillverkning sparade jag i kylskåpet till biffar, bröd, energibars eller något annat gott.
Och så toppade jag gröten med goda bipollen. :)


Har också gjort en laddning med blötlagda och sedan torkade/rostade nötter. Det är viktigt att blötlägga både nötter och frön innan man äter dem! Nötter/frön innehåller fytinsyra. Det är det naturliga "försvarsämne" som finns främst i ytterskalet på obehandlade frön, nötter, bönor och sädesslag. Syftet med fytinsyran i naturen är att den fungerar som ett skydd för växterna bl a mot skadedjur och att säden/frön/nötter inte ska gro för tidigt eller mögla. Fytinsyran "blockerar" kroppens upptag av viktiga mineraler som  järn, kalcium, zink och magnesium.
Och det är ytterst viktigt för mig eftersom jag hade/har brist på dessa mineraler pga sköldkörtels underfunktion!


Lunchen blev resterande champinjon- och morotsbiffar med en grön sallad.
Till eftermiddags "mellanmål" gjorde jag färskpressad juice på morötter, rödbetor, kiwi, stjälkselleri och ingefära. Ingefära gjorde att det blev nästan kolsyrad känsla i munnen när jag drack juicen! Jättegott och fräscht! :)Och mitt obligatoriska citron- och ingefärsvatten under hela dagen! :)


Till middag var jag inte speciellt hungrig så jag åt halva portion av chiapudding som jag gjorde i ordning på morgonen. Energin av denna halva portion räckte till ett Body Combat-pass! Otroligt vad chiapudding är mättande! :)

11 kommentarer:

 1. Det var minsann en rejäl detox kur du går igenom nu. Jag hade nog aldrig gett mig in på en sån detox. Men känner du dig bättre??
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt enkelt att äta på det sättet. Inte alls svårt! Och jag känner mig mycket piggare och mycket bättre! :)
   Kram tillbaka!

   Radera
 2. Jag undrar också att känner du dig piggare och "fräschare"? Jag tycker din detox låter mycket bra och något jag också kunde tänka mig. Kram och ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag känner mig mycket fräschare och piggare! Och det roliga och intressanta att jag inte har något sug efter kött, kyckling eller fisk...känns som om kroppen skriker efter grönsaker! :)
   Kram tillbaka!
   Ha en fin fredag du med!

   Radera
 3. Hm det där med att blötlägga nötter o frön har jag helt missat!! Hur länge i blöt?
  Oerhört starkt att köra på som du gör, fast det är klart allt ser underbart gott ut!!
  Kraaaam <3

  SvaraRadera
 4. Ja, det har jag också missat förut.. man ska blötlägga de gärna över natten.
  Kram tillbaka! <3 <3 <3 <3

  SvaraRadera
 5. Ojojoj, så mycket nyttigheter du får i dig! Roligt att du känner dig så mycket piggare! Kram!

  SvaraRadera
 6. Hur börja det kännas nu efter 5 dagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känna jättebra! Mycket energi, välfungerande mage!
   och glatt humör! :)

   Radera
 7. Jiiz vad du är duktig! Jag läser energin mellan raderna!
  Kram/M

  SvaraRadera
 8. Å nu kom jag på att jag såg någon på teve blötlägga ekologiska mandlar innan användning. Det blev dessutom större volym!
  Kram igen ;) M

  SvaraRadera