tisdag 4 februari 2014

Canneloni, god gluten- och näst intill mejerifri maträtt :)

Åh, den här rätten är bara sååååå god! Förut gjorde jag den på LCHF-pasta gjord på färskost och i såsen hade jag cf. Men eftersom jag sedan flera år tillbaka äter mejerifritt, anpassade jag denna rätt efter mina behov genom att laga den med mitt recept på glutenfria pasta/lasagneplattor och kokosgrädde istället för crème fraiche. 


Här är recept på Cannelonni, god gluten- och näst intill mejerifri maträtt:
Du behöver:
till lasagneplattor:
4 ägg
1 dl vatten
0,5 dl fiberhusk
2 msk kokosnötmjöl
1-2 tsk salt
till dessa lasagneplattor tillsatte jag 1 tsk nässelpulver och 1 tsk torkad basilika
till fyllningen:
ca 300-400 g köttfärs (jag hade kalvfärs, från gräsbetade djur, kravmärkt)
1 gul lök
ca 400 g krossade/passerade tomater
2-3 msk tomatpuré
salt och peppar
1-2 tsk basilika
0,5-1 tsk chilipulver
till sås:
den stelna kokosmassan från två kokosmjölk burkar (alltså du måste ha burkarna i kylen ca halva dagen, så att den feta kokosgrädden ska bildas)
2 dl passerade tomater (ta mer om du vill ha mycket sås)
salt peppar
1 msk balsamvinäger
till topping:
ca 1,5-2 dl riven ost (använd någon god smakrik hårdost, tex parmesan)
Så här gör du:
1. Vispa ägg med vatten. Tillsätt fiberhusk och kokosnötmjöl i omgångar. Blanda in nässelpulver och basilika. Salta och peppra.
2. Låt stå och svälla i 10 minuter. Blanda pastadegen en gång till.
3. Dela pastadegen i två bitar. Kavla varje bit tunt mellan bakplåtspapper och plastfolie (folien ska vara ovanför).
4. Grädda pastadegen i 120 grader, ca 8-10 minuter.
5. Skär färdiggräddade pastaark till lasagneplattor.


6. Finhacka lök och stek den mjukt i smör/ghee/kokosolja. Tillsätt köttfärs och stek den färdig.
7. Tillsätt krossade/passerade tomater, tomatpuré, salt, peppar och kryddor. Späd eventuellt med vatten/buljong.
8. Låt puttra köttfärssåsen ca 20-30 minuter.
9. Lägg köttfärsklick på varje lasagneplatta och rulla ihop. Lägg rullarna med skarven neråt i en ugnssäker form.


10. Koka upp kokosgrädde och passerade tomater. Salta och krydda. Låt puttra ca 10 minuter.
11. Häll såsen över pastarullarna.
12. Strö på den rivna osten.


13. Grädda canneloni i ugnen, 225 grader, ca 20-25 minuter.


Servera med t ex grön sallad.

14 kommentarer:

  1. mmm detta ser fantastiskt ut!! måste testa din "pasta" snart, lasange står visst på önskemenyn...
    kraaaam <3

    SvaraRadera
  2. Åååhhhh vad gott, vill ha!!
    Tack för receptet och smakprovet via foto :)

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut!!! Brukar göra likanande. Perfekt som lunchlådor till jobbet!
    =)

    SvaraRadera
  4. Du får det att ritkigt vattnas i munnen! Ser supergott ut! Kram

    SvaraRadera
  5. Ser väldigt gott ut! Jag brukar också göra liknande men med den "traditionella" lchf-pastan!
    Kram/M

    SvaraRadera
  6. Canneloni är en av våra favoriträtter när det gäller pasta, men egen pasta har vi fortfarande inte gjort. Bra när man kan göra sin egen, allergier till trots! Gott att smaksätta degen också.
    Kramar

    SvaraRadera
  7. Canneloni är snyggt som tusan (med pastamått mätt) men jag har aldrig tagit mig för att göra det. Känns Meckigt att fylla och rulla..

    SvaraRadera
  8. Hvor ser de gode ud - opskrift sparet :D

    SvaraRadera
  9. Bra med utbytta ingredienser när man inte tål vissa saker. Dina lasagneplattor är imponerande snygga, säkert också goda! Ha en fin helg! Kram!

    SvaraRadera
  10. Låter verkligen jättegott! Ha en fin kväll, Lana!

    SvaraRadera
  11. Ser otroligt fina och läckra ut! Jag har inte kommit till skott med att göra egna lasagneplattor än, men du gör mig verkligen sugen på att försöka.

    SvaraRadera
  12. Ser jättegott ut Lana :)
    Ha en bra dag..
    Kram

    SvaraRadera
  13. Gjorde denna rätt igår och det blev en fullträff hos både mig och sambon. Även dottern gav högsta betyg, det är alltid den bästa (i alla fall ärligaste) värdemätaren. :)

    SvaraRadera
  14. Wow, ser och låter supergott!

    Kram kram

    SvaraRadera