söndag 3 november 2013

Currykryddad pumpasoppa med knaperstekta kycklingbitar :)

Tro eller inte, men det är första gången jag har lagat en maträtt med pumpa! Och det blev jättegott! Inspiration har jag hittat hos Birgitta Höglund, receptet från hennes nya bok "Långkok". Jag har ändrat bara lite i receptet, lagt till egen kryddning. Soppan är mejerifri och passar Paleo-diet också.


Här är recept på Currykryddad pumpasoppa med knaperstekta kycklingbitar:
Du behöver:
1 pumpa, ca 1 kg
1 förpackning, 500 g kokosmjölk (jag använder Extra Creamy Coconut Milk, från Santa Maria)
1-2 msk olivolja med citronsmak
1 msk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk ingefära (torkad)
1 msk curry
salt efter smak
5 dl kycklingbuljong (jag använde hemmagjord)
ca 1 msk finhackad röd chili (fryst från Findus)
1 msk citronjuice
ca 4 dl strimlat knaperstekt kycklingkött
Så här gör du:
1. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Vänd ner olivolja och blanda om ordentligt så att att alla bitar är täckta med oljan.
2. Stek pumpabitarna i ugnen, 175 grader, ca 20 minuter.


3. Lägg pumpabitarna i en gryta/kastrull. Häll på buljongen och kokosmjölk.
4. Krydda och salta. Låt puttra tills pumpabitana är så pass mjuka så att det går att mixa dem, ca 30 minuter.


5. Mixa soppan med t ex stavmixer.


6. Knaperstek kycklingbitarna.


Lägg de knaperstekta kycklingbitarna i botten av en soppskål och häll på soppan.


Avnjut soppan med bröd. :)

17 kommentarer:

  1. Snälla Lana, det här ser så jäkla gott ut. Har precis ätit frukost, men vill göra soppa NUUUU :D
    Hur mår du? <3 Kramar

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig ätit pumpa!! Kanske skulle ändra på det, för detta ser ljuvligt ut och soppa är så gott ju!!
    Kraaaaam <3<3<3<3<3

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig heller provat pumpa, men det verkar väldigt gott. Kanske provar detta receptet snart :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Pumpa är så gott, både i mat och i bakverk. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  5. Jag har heller aldrig lagat något med pumpa...måste testas någon gång och soppa var ju ett bra tips :)
    Ha en fin vecka Lana.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Mums, mums! Pumpa är supergott och går att variera på massor med sätt, både i matlagning och i bakverk. Dessutom innehåller den massor med vitaminer och har lågt GI. Kan inte bli bättre! Ha en fin dag. Kram!

    SvaraRadera
  7. Vad roligt! Jag älskar pumpa både i bakverk och mat, men det vet du redan! Fin soppa gjorde du!

    Ha en fin dag! Kram! Gosia

    SvaraRadera
  8. Ser jättemumsigt ut! Visst är det gott med pumpa! Ha en fin kväll. Kram

    SvaraRadera
  9. Det låter som en riktigt god soppa. Det är extra gott med soppor när det är kallt och mörkt ute, tycker jag.

    SvaraRadera
  10. Älskar verkligen att koka ihop en god soppa nu såhär års. Perfekt vardagsmat eftersom det mättar gott för en ganska liten peng (oftast) och inte skapar så mycket disk, hehe!

    SvaraRadera
  11. Har faktiskt heller inte gjort pumpasoppa nån gång. Får göra det nästa år...såg gott ut'

    Kram /M

    SvaraRadera
  12. Pumpa är ju så gott! Både i mat och bakning :)

    SvaraRadera
  13. Vad roligt att du skriver om min soppa och långkokbok :) Din variant ser riktigt god ut, curry och pumpa passar fint ihop.

    SvaraRadera
  14. Det glädjer mig att det går bättre för dig. Berätta gärna hur det kändes med styrkan. Många kramar till dig <3 kramar

    SvaraRadera
  15. Vi har bara lagat till pumpa två gånger men herrn är inte så himla förtjust i det. Men skam den som ger sig, det kommer absolut att testas fler gånger.

    Kramar

    SvaraRadera
  16. Jag har faktiskt aldrig ätit pumpa. Soppan ser jättegod ut likaså den krispiga kycklingen!!!

    Kram C <3<3<3

    SvaraRadera