Dottern beställde Borstj denna vecka. Soppan, som gillas av alla i familjen! :) Denna soppa är LCHF/Paleo-anpassad. Jag använde rättika istället för potatis, men vill du ha den "vanliga" varianten, så är det bara att byta ut rättikan mot potatisen! :)
Du behöver:
OBS! Alla mått är ca-mått!
Till 2-liters kastrull:
ca 1 l köttbuljong (jag brukar alltid göra buljongen själv och då har jag i soppan kött som finns kvar från köttbenen)
ca 200 g rättika
1 medelstor morot
1-2 medelstora rödbetor
ca 200 g vitkål
1 gullök
1 burk/förpackning krossade/passerade tomater
1 msk ättika 24%
salt, peppar och finhackad persilja efter smak
1-2 lagerblad
Så här gör du:
1. Börja med att koka rödbetorna tills de blir klara.
2. Skär rättika i små bitar/kuber.
3. Skär moroten i tunna skivor.
4. Finhacka lök.
5. Strimla vitkål.
6. Lägg strimlade vitkål, rättika- och morotsbitar i köttbuljong. Koka upp och fortsätt koka på medelvärme.
7. Under tiden ska du grovriva kokta rödbetor.
8. Häll i soppan krossade/passerade tomater och till sist grovrivna rödbetor.
9. Låt allt puttra på spisen 15-20 minuter.
10. Tillsätt alla kryddor, lagerblad och ättika i slutet av koktiden.
11. Soppan är godast att servera dagen efter när alla smaker har "gottat till sig" i kylskåpet.
I Ryssland serverar man borstj med en klick smetana/creme fraich. Vill du ha den helt mejerifri ta en klick majonnäs istället! Lika gott!
Jag tror att en kollega till mig bjudit på denna soppa (fast med potatis) och den var jättegod. Jag älskar rödbetor, de är både goda och färggranna.
SvaraRaderaHa en bra dag!
Kram Erika <3
En så´n härlig färg på den soppan. T.o.m jag skulle kunna tänka mig lite soppa nu :)
SvaraRaderaKramiz!
passar bra med något värmande i höstmörkret! Härlig färg :) Kram
SvaraRaderaHar aldrig provat borstj. Otroligt vacker färg i alla fall. Kram!
SvaraRaderaJag har aldrig testat, men är nyfiken :D Önskar dig en super fin dag! kram kram
SvaraRaderaÅ vad gott! Måste vars extra gott med egen köttbuljong!
SvaraRaderaKram/M
Åh så gott! Älskar borstj, men det var länge sedan jag gjorde det nu. Så smart att byta potatis mot rättika! Kram!
SvaraRaderaLåter jättegott :)
SvaraRaderaHa en fin torsdag och ta hand om dig.
Kram Helena
Jag älskar den bara! Snart ska jag koka den till julafton!
SvaraRaderaHa en fin kväll! Kram/Gosia
Hur många gånger har jag inte tänkt att jag ska göra Borstj?! Nu får det bli av snart!
SvaraRaderaTack för tipset :)
SÅ gott och vilken härligt underbar färg, perfekt till julhelgen!
SvaraRadera