tisdag 26 juli 2011

Färskost av ett 1,5 liter paket röd mjölk :)

Både sonen och dottern är bortresta denna vecka... Efter sig har de lämnat ett mölkpaket... Varken jag eller maken dricker mjölk litervis, så jag har bestämt att göra Färskost istället för att slänga mjölken (den skulle ju ändå blivit dålig). Här kan Du se steg för steg i bilder hur man gör Färskost av just mjölk.
1. Tillsätt ca 3 msk vinäger i mjölk och rör om nästan hela tiden på medeltemperatur:

Efter en stund får du en grynig massa:

Häll ut massan i en sil så att vätskan rinner bort och själva blivande osten är kvar:

Lägg över osten i en kaffefilter:

Låt ostmassan rinna av över natten, ställ durkslag med kaffefilter i placerad i en skål i kylskåp:

Och på morgonen får Du en smarrig mild och len Färskost:


Du kan smaksätta Färskosten precis hur Du vill! Jag väljer att äta den naturell som pålägg på en LCHF-bröd-macka!

Brödet är bakat på Kokosnötmjöl:

Brödet blir jättegott, nästan som fikabröd (säger min dotter) fast 100 gånger nyttigare, med bara 4 g kolhydrater i hela brödlimpan!


1 kommentar: