Igår kom jag på att det var såååå längesen jag lagade en mycket god risrätt som heter Plov eller Pilaf. Den här maträtten kommer egentligen från Uzbekistan, men med tanke på att mitt land har i många år varit mångkulturell, så är Plov en rätt vanlig maträtt i det ryska köket.
Ja! Bestämt! Till helgen blir det en stor "balja" med Plov! Jag rekommenderar att Du provar att laga denna maträtt! Den är mycket god:)
Plov/Pilaf
Det behöver du:
1kg fläskkött, tex grytbitar, man kan också använda kyckling, gärna lårfilé, eller nötkött
2-3 stor morötter (grovrivna)
2 stora gullökar
1 stor vitlök (om man vill)
4 msk matolja
5 dl ris, gärna Basmatiris som inte klibbar
1 msk salt
3 lagerblad
2 krm kryddpeppar
Kärnor från ett granat äpple (om man vill)
1/2 dl russin (om man vill)
Så här gör du:
1. Värm upp oljan i en ugnsäker gryta. Lägg i kött och stek i ca 6 minuter.
2. Sänk värmen något och tillsätt morötterna. Stek i ca 3 minuter. Tillsätt finhackade löken och eventuellt vitlöken och fortsätt steka tills den är mjuk.
3. Tillsätt salt, peppar, lagerblad, eventuellt russin och kokhet vatten så att det bara täcker köttet och grönsakerna. Låt allt puttra i ca 40 minuter, gärna under locket.
4. Skölj riset ordentligt och lägg det som ett lager på kött/grönsaksröran. Jämna ut. OBS! Rör inte om!
5. Tillsätt ännu mer kokhet vatten, väldigt försiktigt, så att riset inte rörs om. Se till att vattnet är inte mer än 1 -1,5 cm från "risytan"!
6. Koka på stark värme tills all vätska absorberats. Under tiden värm ugnen till 200 grader.
7. Ställ grytan med locket på in i ugnen . Den får "bakas" i ca 15-20 minuter. Ta ut grytan och låt den "vila" under locket ytterligare 10-15 minuter.
8. Blanda allt och strö på kärnor från granatäpple innan servering!
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar