lördag 17 maj 2014

God rawcheesecake till födelsedagsbarnet :)


Idag fyller min älskade dotter 15 år! Hon ska även konfirmera sig idag. Och den här ceremoni ska upplevas för allra första gången i mitt liv. Likaså hennes dop som var förra lördag... Våra barn döptes inte när de var små...det var inget vi reflekterade över...ingen tradition liksom i Ryssland att göra det "per automatik". Men när det blev aktuellt för dottern att konfirmera sig skulle hon så klart döpa sig innan.  Det var ju ett vuxet dop där Maria själv tog det steget medvetet. Prästen talade till henne hela tiden, inte oss. Hon frågade just Maria om hon ville döpa sig, inte oss föräldrar. Eftersom vi inte har nån släkt här i Sverige och ytterst få vänner, så var detta dop väldigt intim.
Och det var en fantastisk upplevelse som gått rakt in i mitt hjärta, fått mig att gråta och fått mig att lyssna på prästens ord på helt annat sätt än jag gjort förut vid olika andra gudstjänster...
Att få höra att Maria nu är en del av den stora gemenskapen där det finns alltid någon, dygnet runt, som "ber" för henne, var väldigt speciellt! Nya händelser, nya upplevelser och nya erfarenheter i livet!
Ok, nog om det...


Till frukost idag åt vi denna goda fräscha rawcheesecake/födelsedagstårta. Jättegott!


Här är recept på Rawcheesecake: (alla ingredienser är ekologiska)
Du behöver:
Till botten:
2 dl blötlagda pekannötter
2 dl blötlagda solrosfrön
10-12 blötlagda dadlar
1 tsk vaniljpulver
ca 1 msk citronjuice
1 krm salt
Till fyllning:
2 dl blötlagda macadamianötter
1 dl blötlagda solrosfrön
ca 1 dl halvtinade blåbär- och hallon
1 skalad clementin
1/2 dl kallpressad kokosolja
2 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 msk citronjuice
Till dekoration:
4-5 tunnskivade kiwi


Så här gör du:
1. Mixa pekannötter och solrosfrön. Tillsätt dadlar, vaniljpulver, salt och citronjuice. Fortsätt mixa till en slät massa.
2. Tryck in den i en form med löstagbara kanter.
3. Mixa macadamianötter och solrosfrön till en slät massa. Tillsätt blåbär- och hallon, clementin skuren i mindre bitar, vaniljpulver, honung och citronsaft. Fortsätt att mixa.
4. Smält kokosoljan och tillsätt till massan. Fortsätt att mixa tills det blir mjukt och slät.
5. Bra fyllningen över botten.
6. Ställ tårtan i frysen. Min stod i frysen över natten, men jag kan tänka mig att man kan ha det mindre tid i frysen.
7. Dekorera med t ex tunnskivade kiwi.


Jag tyckte att kiwi gav jättefin brytning mot den lila färgen på fyllningen. :)


Den här var min andra rawdessert/efterrätt-skapelse. Och lyckad med! Om en månad fyller sonen 22 år, och det roliga att han kommer hem från Malmö för att fira sin födelsedag! :) Då ska jag göra rawcheescake med jordgubbar för honom! :)

8 kommentarer:

  1. Grattis till dottern! Kakan ser jättegod ut. Kram

    SvaraRadera
  2. Stort grattis till din dotter! Cheesecaken ser jätteunderbar ut!

    SvaraRadera
  3. Snygg kaka! Grattis till dottern din, 15 är en stor dag! :)

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig födelsedagstårta! Stort grattis till din dotter, både till födelsedagen och till dopet! Låter som om ni alla fick en fin och välsignad dag. Allt gott! Kram!

    SvaraRadera
  5. Vilka vackra färger! Låter som en riktig godbit!

    SvaraRadera
  6. Vilken tårta! Jag döptes också i samband med konfirmationen. För mig var det mest en grej. Jag ville se om kristendomen var något för mig. Jag blev religionslärare, så helt bortkastat var det väl inte. Kram!

    SvaraRadera
  7. Så fint du beskriver dotterns dag, förstår att den betyder mycket för er och kommer att stanna i era minnen.
    Tårtan ser ju hur smaskig ut som helst, mums!

    SvaraRadera