måndag 5 maj 2014

Två goda dressingar som stödjer syra- och basbalans i kroppen :)

Jag försöker just nu äta mycket mat som är alkalisk/basisk för kroppen. Därför är det mer vegetariskt i min mat. Grejen är att min kropp skriker efter grönsaker och inte alls sugen på kött (för tillfället i alla fall). Jag tycker det är viktigt att lyssna på kroppen, vad den behöver, för den säger ju oftast till! Så klart inte om man är sugen på skräpmat! ;)
Jag har nu inhandlat fyra böcker om vegetarisk mat, som är otrolig inspirationskälla för att laga vegetariska maträtter. En av de är "Hellow Green" av Josefine Jäger. I boken har jag hittat recept på två goda dressingar som är fullspäckade med bara nyttigheter. Dressingarna är så klart gluten- och mejerifria. De är också basiska. :)
Alla ingredienser i dressingarna är så klart ekologiska :)
Först är Koriander- och limedressing:


Du behöver:
1 kruka färsk koriander
ca halva kruka färsk basilika
0,5 dl kokosmjölk
0,5 dl mandelsmör
saften från 1 lime
salt efter smak
Så här gör du:
1. Kör alla ingredienser i en matberedare (jag använder "hack"-tillsatsen till min stavmixer)


2. Späd eventuellt med lite med kokosmjölk om du upplever dressingen för trögflytande.
3. Förvara i en glasburk i kylskåpet.


Och så en dressing till: Klorofylldressing


Du behöver:
1 kruka färsk basilika
1 kruka persilja
1 dl kallpressad olivolja
saft från halv/hel citron
salt efter smak
Så här gör du:
1. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller "hack"-tillsatsen till en stavmixer.
2. Späd med lite vatten vid behov. Det gjorde jag för att jag tyckte att smaken var för koncentrerad.


3. Förvara i glasburken i kylskåpet.


14 kommentarer:

  1. De låter mycket goda och fräscha. Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Vad härligt med massor av vegetarisk-inspiration, och detta ser superfräscht ut!

    SvaraRadera
  3. Hej, vill börja med att be om ursäkt ifall du inte tycker om sådana kommentarer. Men jag har en lite tävling på min blogg där man kan en fräsch brödlåda.Jag skulle bli jätte glad om du skulle delta i tävling. http://unikaugglan.blogg.se/2014/april/vinn-en-brodlada-2.html#comment Mvh UnikaUgglan

    SvaraRadera
  4. Så gott och vackert! Min mage får ont av allt möjligt och jag försöker lära mig vad den tål och inte tål. Detta är kanske något att prova. Kram!

    SvaraRadera
  5. Den med basilika ska jag absolut prova! Färsk koriander och min smaklökar kommer inte riktigt överens ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lillasyster9 maj 2014 01:38

      Man kan ju experimentera med kryddväxter efter tycke och smak om man inte gillar ex koriander =)

      Radera
  6. Vilka toppenrecept!! Sparar båda .. passar mina smaker !
    Kram :)

    SvaraRadera
  7. De här dressingarna spar jag! Jag gillar verkligen koriander! Och andra örtkryddor, hehe.
    Green kitchen stories, hur verkar den? Jag är sugen på den.
    Krsm /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här boken är super bra! :) Köp den!
      Kram tillbaka!

      Radera
  8. Ja, man ska lyssna på vad kroppen vill ha.

    SvaraRadera
  9. Hur länge håller de i kylen? Ska absolut prova klorofyllvarianten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde den i söndags och idag är det torsdag och den är fortfarande bra! :)
      Men tillsätt inte vatten, bättre med olja, för den skurit sig med vatten i, och det är svårt att blanda allt ihop igen... så jag kommer inte tillsätta vatten nästa gång jag gör det. :)

      Radera
  10. Mmmm. Korianderdressingen passar nog perfekt till grillad fisk! Det ska jag testa så fort det blir grillväder igen :-)
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  11. Det kan vara lite svårt med mejerifritt dressingar, om man inte vill ha typ vinägrett. Bra tips här! Att blötlägga nötter och mixa tillsammans med citron, örter och annat är också kanongott"

    SvaraRadera