Samma dag då jag och dottern bakade pepparkakor, gjorde jag osötade saffransskorpor. De blev jättegoda. Receptet har jag hittat hos Mariannslchf. Hennes skorpor var kryddade med kardemumma, men jag tog saffran istället. De blev goda och jag kan tänka mig att baka sådana flera gånger med andra kryddningar. :)
Du behöver:
75 g smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl (jag hade pulpa/mjöl som blivit kvar när jag gjort mandelmjölk på blötlagda ekologiska mandlar)
1 dl kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
halva paket av saffranskrydda (jag tog faktiskt hela, men tykte att det blev för mycket saffranssmak, nästan för starkt...)
1 tsk bikarbonat (i ursprungligt recept står det 2 tsk bakpulver)
Så här gör du:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och blanda väl.
2. Vispa ägg fluffigt. Tillsätt det svalna smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda väl. Låt degen vila i kylskåpet ca 30 minuter.
4. Gör 2-3 längder av degen.
5. Grädda längderna på bakplåtspappersklädd plåt, 175 grader, ca 30 minuter.
6. Ta ut plåten. Skär längderna i bitar, ca 1,5 cm breda.
7. Sänk värmen till 100 grader. Ställ in plåten med skorporna igen. Låt dem eftertorka i ca 1, 5 timme med ugnsluckan på glänt. Sätt in träslev emellan för att hålla ugnsluckan öppen.
8. Avnjut skorporna med klick smör på (t ex)
Den här fina ljuslyktan har jag köpt av min kollega, som drejat den själv! Såååå snyggt! :)
Jag har även beställt två tekoppar av henne. Kommer att visa dem på bloggen när hon är klar med kopparna! :)
Skorporna blev jättegoda! :)
Jag avnjöt dem med en kopp te, gott och koffeinfritt, med apelsinsmak, som ger en härlig julkänsla! :)
Förvara skorporna i t ex en tättslutande glasburk. Gärna framme, blir ju som en del av julinredning! :)
Ja, ibland är det gott med nåt att bita i till teet/kaffet...jag ska (kanske...) baka lite när jag blir ledig, tänkte unna mig några lediga dagar från ytrenoveringen vi pysslar med... ;)
SvaraRaderaVilken fin lykta!
Kram/M
De ser goda ut och vilken fin lykta. Kram
SvaraRaderaVad roligt att jag läser detta nu, jag gjorde själv saffranbiscotti/skorpor igår ;)
SvaraRaderaVilken vacker lykta!!
SvaraRaderaMm saffransskorpor :p
Kraaam <3<3
Ser verkligen jättefina ut!
SvaraRaderaÄlskar saffransskorpor och dina låter riktigt goda, kram!
SvaraRaderaMen åh, vad fint och gott det ser ut att vara <3 Kramar
SvaraRaderaSaffransskorpor går verkligen inte av för hackor, både vacker färg och så goda att äta!
SvaraRaderaSaffransskorpor är bara så gott, jag brukar alltid göra till jul, men det blev inget av detta året.
SvaraRaderaHa ett riktigt Gott Nytt År!!
Kram